Protesten in Indonesië escaleren 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Protesten in Indonesië escaleren

De Indonesische regering is van plan om veertien nieuwe wetten aan te nemen. De bedoeling van deze wetten is dat men onder andere meer respect voor de President van dat land moet tonen en dat seks buiten het huwelijk ook strafbaar gesteld wordt. De ontwikkelingen rondom de nieuwe wetten wekt alleen ontevredenheid bij bepaalde delen van de gemeenschap op. De groep ontevreden burgers hebben middels protesten hun ontevredenheid laten blijken.

Studenten tegen de wetsvoorstellen

De ontevreden burgers over de wetsvoorstellen bestaan voornamelijk uit studenten, die de afgelopen week met acties zijn begonnen over het heel land. Een ander belangrijk punt waarom tegenstanders van veertien wetsvoorstellen ontevreden zijn is dat zij vinden dat de debatten in het parlement over de voorstellen zijn afgedaan. Verder zou er ook aanpassingen zijn aangebracht aan de organisatie die zich bezig houdt met corruptie. Volgens de studenten kan dit nadelige gevolgen hebben voor de strijd tegen corruptie en vinden dat de democratie hierdoor wordt ondermijnd.

Het parlement is eerder op de dag meegegaan met het voorstel van President Yoko Widodo om de nieuwe wetsvoorstellen te behandelen tijdelijk op te schorten. De directe reden hiervoor is dat het nieuwe parlement zich verder zal buigen over de aanname van de wetsvoorstellen. De studenten zijn voornemens om de protesten voort te zetten zolang de regering doorgaat met de behandeling van de nieuwe wetten. De protesten zijn alles behalve vreedzaam verlopen.

Bekijk ook:
Afvalbeheer en circulaire economie in Nijmegen: samen werken aan een groene toekomst

Heftige protesten

Dat het gaat om heftige protesten is te merken aan het aantal politie agenten die door de overheid is ingezet om  de orde te handhaven. Er zijn namelijk maar liefst twintigduizend militairen en politie agenten in de hoofdstad ingezet om de orde te handhaven. Ondanks de extra maatregelen vanuit de overheid zijn de protesten toch uit de hand gelopen. De politie moest traangas inzetten om ervoor te zorgen dat de protesten uit elkaar zouden gaan. Dit heeft ertoe geleid dat de confrontatie tussen demonstranten en politie raak was. Dit kwam onder meer tot uiting in gevechten en verkeersopstoppingen.

De politie geeft in een verklaring aan dat de maatregelen nodig waren omdat de demonstranten weigerden om te vertrekken en ook nog met gevaarlijke voorwerpen zoals stenen, flessen en vuurwerk naar de politie toe gooiden. Lokale media hebben melding gemaakt van een politie auto die in brand zou zijn gestoken door de demonstranten. Volgens lokale mediahuizen staat het vast dat er gewonden zijn gevallen. Over de aard van de gewonden en om hoeveel gewonden het gaan kon er geen uitspraak gedaan worden.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Nog meer protesten

De verwachting is dat de demonstranten doorgaan met hun protesten en dat het niet al te vreedzaam aan toe zal gaan. De studenten willen los van nieuwe wetsvoorstellen ook dat er een einde komt aan de militaire aanwezigheid in het provincie Papoea. Sinds de protesten, die vorige week, zijn begonnen zijn er minstens drie mensen om het leven gekomen en raakten er honderden gewond. Dinsdag wordt het nieuw parlement en is het nog de vraag wat de demonstranten zullen besluiten indien ze doorgaan met de behandeling van de nieuwe wetten.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.