Prins Andrew, sinds zijn scheiding van Sarah Ferguson ook wel ‘Randy Andy’ genoemd vanwege zijn playboy gedrag, komt steeds verder in het nauw. Na het geruchtmakende interview aan de BBC van vorige week, naar aanleiding van zijn banden met de overleden Amerikaanse miljardair en zedendelinquent Jeffrey Epstein, heeft de prins in een verklaring laten weten voorlopig zijn koninklijke taken neer te leggen en daarmee de komende tijd geen openbare functies te vervullen.
In het interview, dat drie kwartier duurde, kwamen nogal bizarre verklaringen naar voren. Zo verklaarde de prins dat hij de jonge vrouwen, die hij in de villa's van de Amerikaanse investeerder aantrof, had aangezien voor huishoudelijk personeel. Tijdens het interview nam de prins nog steeds geen afstand van Epstein. Sterker nog, Epstein had hem met veel ‘interessante mensen’ in contact gebracht. Dat Andrew al in 2011 zijn functie van bijzonder Brits handelsambassadeur moest opgeven vanwege zijn banden met Epstein deden ook toen al geen belletje rinkelen bij de prins, die door de Britse media nu vooral wordt afgeschilderd als het exponent van een groep mensen die geen enkele prestatie levert en daar wel een extreme beloning voor ontvangt.
Misbruik van minderjarigen
Hoewel het door Buckingham Palace meerdere malen is ontkend, zou de prins rond de eeuwwisseling bij een vaste groep van hooggeplaatste en/of gefortuneerde mannen hebben behoord, die profiteerde van de seksuele diensten van minderjarige meisjes, die door Epstein waren ‘geregeld’. Een centrale rol in het huidige schandaal speelt de destijds minderjarige Amerikaanse Virginia Giuffre, die claimt via Epstein bij Andrew in bed te zijn beland. Tijdens het interview leek de Britse prins acuut geheugenverlies te hebben, gezien zijn antwoord dat hij “zich niet kan herinneren de betreffende dame ooit te hebben ontmoet”. Giuffre verklaarde eerder dat zij in 2001 met de prins had gegeten, gedanst in een nachtclub en dat de avond eindigde met seks in het huis van een vriend van de prins.
Grossier in bijnamen
In het interview met de BBC gaf Andrew aan dat hij bepaald geen ‘feestbeest’ is, naar aanleiding van zijn bijnaam ‘Party Prince’. Men zou hem nooit in het openbaar vrouwen zien aanraken of omhelzen. Inmiddels zijn er genoeg foto’s opgedoken die het tegendeel bewijzen. Zo is Andrew in 2007 in St.Tropez vastgelegd in diverse innige poses met verschillende vrouwen, die niet overeenkomen met het zo graag omarmde beeld van een wat saaie man. Volgens een ingewijde zou het na de scheiding van Sarah Ferguson zijn geweest en genoot hij weer van de aandacht van jonge vrouwen om hem heen. Zijn exorbitante reisgedrag, wat tot uitdrukking kwam in zijn voorliefde voor eersteklas reizen en het gebruik van vliegtuigen en helikopters voor minimale afstanden, die ook gemakkelijk met de auto of de trein kunnen worden afgelegd, leverde hem al eerder de bijnaam ‘Airmiles Andy’ op.
Publicitaire catastrofe
Iemand die de bui al zag hangen was Jason Stein, in september ingehuurd als pr-adviseur om het besmeurde imago van Andrew weer op te vijzelen. Stein was absoluut tegen het idee van een openhartig interview over de banden met een veroordeelde pedofiel en het hebben van seks met minderjarigen. Twee weken voor het interview gooide Stein de handdoek in de ring en nam ontslag, nadat hij er niet in was geslaagd om de prins van gedachten te laten veranderen. In de Engelse pers wordt Andrew met de grond gelijk gemaakt. Een royalty-journalist kwalificeerde het als “een vliegtuig dat tegen een olietanker vloog, waardoor een tsunami ontstond die een kernexplosie veroorzaakte, zo slecht”. Overigens had Andrew voor de uitzending van het interview aan Koning Elizabeth aangegeven dat het interview goed was gegaan. Dat de meningen daar over verschillen is inmiddels wel duidelijk. Gerucht is dat de prins een tweede interview overweegt. Als het mag van zijn moeder….
Update: Andrew krijgt geen feestje voor zijn zestigste verjaardag. Zijn moeder vindt het niet goed. Hij krijgt een etentje, mogelijk in een pizzeria.