De plantenkwekerij met de grootste omzet van Nederland, Plantenkweker Plantise, gaat stoppen per 1 april 2023. De reden is dat de kosten te hoog voor ze worden. Hierdoor komen circa tweehonderd vaste medewerkers en tweehonderd flexwerkers op straat te staan.
“Rits aan prijsstijgingen”
De hoogste baas van het bedrijf, Marco Vermeulen, geeft als oorzaak van het sluiten, dat de kosten te hoog op zijn gelopen, of “een rits aan prijsstijgingen”, zoals hij het zelf noemt. “Door de gestegen energieprijzen wordt alles wat wij inkopen duurder en dat wordt allemaal aan ons doorberekend”, aldus Vermeulen.
De plantenkwekerij is gespecialiseerd in de kweek van zowel reguliere als biologische groente- en sierteeltplanten. Dit doen ze niet alleen in het binnenland, maar ook over de grens. Ze hebben vijf vestigingen, geplaatst in Rodenrijs, Naaldwijk, Kessel, Berkel en Baarlo.
Geen loonsverhoging
Naast de energieprijzen, is er nog een ander probleem, stelt Vermeulen. De inflatie heeft namelijk ook invloed op diverse aspecten, waaronder hogere looneisen. Dit kan Plantise niet genoeg doorberekenen. “De werknemers van Plantise hebben te horen gekregen dat de activiteiten komende tijd worden afgebouwd”, zegt Jeroen Warnaar, bestuurder bij CNV Vakmensen. “Het bedrijf zegt verschillende scenario's onderzocht te hebben, ook de optie om in afgeslankte vorm verder te gaan. Maar daar was geen steun voor van aandeelhouders en banken. De risico's zijn kennelijk te groot.”
Warnaar vermoedt dat meer glastuinproblemen tegen soortgelijke problemen op zouden kunnen gaan lopen. “Dit is een duidelijk signaal dat de glastuinbouw momenteel enorm onder druk staat”, zo stelt hij. Ook Vermeulen meent geluiden gehoord te hebben van glastuinbedrijven die kassen hebben die “koud of zonder licht” zijn.
Sector moet verduurzamen
De sector ligt net als vele andere bedrijven in problematische positie. De energieprijzen zijn nu namelijk dusdanig hoog dat meerdere telers in Nederland de rekeningen niet meer kunnen betalen. Al begin dit jaar gingen in meerdere kassen de lichten daarom geheel of gedeeltelijk uit.
Ondernemers die vóór de stijging van de gasprijzen al af zijn gestapt van gas om bijvoorbeeld over te gaan op andere energiebronnen zoals aardwarmte, hebben nu dus een paar streepjes voor. Echter, nog steeds zijn er nog niet genoeg glastuinbedrijven die hier op het moment van profiteren.
Grote plantenkweker stopt wegens hoge kosten, 400 mensen op straat https://t.co/OBwWpoRQ2r
— NOS (@NOS) October 6, 2022
Plaats een reactie