Al tientallen jaren wordt er geroepen dat de klassen in het onderwijs kleiner moeten. Een petitie voor kleinere klassen heeft nu 40.000 handtekeningen en wordt morgen aangeboden aan de Tweede Kamer. Hierdoor hopen de onderwijsorganisaties dat het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer zal komen.
Petitie kleinere klassen
Nu de verkiezingen steeds dichterbij komen willen de 13 onderwijsorganisaties opnieuw aandacht voor dit probleem. Over vijf jaar zouden klassen niet groter mogen zijn dan 21 kinderen als de petitie zijn doel behaalt. Omdat het geen burgerinitiatief is, maar een petitie, is de Kamer niet verplicht om erover te praten. Toch denkt een initiatiefnemer dat zij een goede kans hebben omdat veel politici het met hen eens zijn.
Voordelen kleinere klassen
Als er kleinere klassen zouden zijn, zou dit veel voordelen met zich meebrengen. Zo zou deze verandering een positief effect hebben op de kinderen in de klas. Er is minder onrust waardoor er een betere sfeer ontstaat en er meer geleerd wordt. Tevens zouden kleinere klassen ook een economische groei opleveren. Daarnaast is het voor startende leerkrachten ook fijn. Veel startende leerkrachten geven aan dat grote klassen één van de redenen is waarom zij gestopt zijn. Ruim een kwart van de afgestudeerden staat na vijf jaar niet meer in de klas. Het is op dit moment geen uitzondering om les te geven aan klassen van meer dan 30 leerlingen.
Lerarentekort
Hoewel er op dit moment een lerarentekort is, zouden meer klassen dit tekort juist kunnen redden. De werkdruk ligt erg hoog door de grote klassen. Door het kleiner maken van de klassen wordt de werkdruk lager waardoor het beroep van leerkracht weer aantrekkelijker wordt. Op dit moment is er ook veel tekort door zieke leraren mede dankzij het coronavirus. Kleinere klassen zouden de kans op verspreiding ook weer verkleinen. Als een leraar toch uitvalt is het makkelijker om kleine klassen te verdelen of samen te voegen voor een vervangende leraar.
Volgend kabinet
De petitie is vooral gericht op het volgend kabinet. Het is een initiatief van de AOb, Lerarencollectief, Ouders & Onderwijs, LAKS, Leraren in Actie, CNV Onderwijs, FvOv, AVS, FNV overheid, PVVVO, Po in Actie, VO in Actie, Oudervereniging Balans. Zij willen dat de volgende regering in het regeerakkoord opneemt dat er naar een maximum van 21 leerlingen toegewerkt zal worden. Scholen die dit het hardst nodig hebben zouden als eerst hiermee aan de slag moeten gaan.
Bekijk ook:
Plaats een reactie