Peiling: Linkse partijen willen graag samen regeren, maar wil de kiezer dat ook? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Peiling: Linkse partijen willen graag samen regeren, maar wil de kiezer dat ook?

Linkse partijen GroenLinks, de SP en de PvdA hebben de ambitie om samen te regeren, maar zit Nederland daar ook op te wachten? Op basis van de meest recente peiling van Maurice de Hond is het antwoord op deze vraag voorlopig: nee. 

De afgelopen week was het relatief rustig in politiek Den Haag, maar toch zijn er enkele veranderingen te noteren in de peilingen. Meerdere partijen raakte een zetel kwijt, of konden een klein plusje noteren. De grootste verschuiving vond plaats bij D66. De partij van Sigrid Kaag kan tevreden zijn, want D66 klom twee zetels in de peiling.

Bekijk ook:
Peiling: Komen er straks drie nieuwe partijen in de Tweede Kamer?

Links kabinet momenteel zeer onwaarschijnlijk

Meerdere linkse partijen hebben aangeven dat ze het liefste willen regeren met elkaar. Partijen zoals de PvdA, GroenLinks en de SP dromen over een centrum-links kabinet, maar de vraag is of dat wel realistisch is. Op basis van de peilingen lijkt dat vooralsnog meer een droom dan realiteit.

PvdA staat er het beste – of minst slecht – voor op links

Van de linkse partijen staat de Partij van de Arbeid nog het beste ervoor. De partij kan op 4 extra zetels rekenen, en staat momenteel op 13 zetels totaal in de peiling. Dat is geen verkeerd resultaat, zeker na de dramatisch verlopen verkiezingen van 2017. Maar, je kan het ook geen topprestatie noemen voor een partij die vroeger vele malen hoger scoorde.

Lijsttrekker Ploumen laat zich voorlopig echter nog niet ontmoedigen door de peilingen. Ploumen zelf geloofd nog in de kansen van de PvdA, en stelde onlangs nog dat ze het liefste zelf premier zou willen worden. Maar ja, daar heeft de PvdA wel een beter resultaat voor nodig.

GroenLinks kan 2017 niet evenaren

GroenLinks beleefde in 2017 een topjaar door van 4 zetels naar 14 zetels te stijgen. Een stijging van maar liefst 10 zetels, maar de helft daarvan dreigt de partij weer kwijt te raken. In de meest recente peiling staat GroenLinks namelijk op een totaal van 9 zetels. De partij van Jesse Klaver zakt daarmee aardig terug. En daarmee heeft GroenLinks waarschijnlijk wat minder te zeggen tijdens de volgende kabinetsformatie.

SP gaat weer verliezen

Bij de SP weten ze wel hoe het is om te verliezen. In 2006 wist de linkse partij nog 25 zetels te scoren, maar sindsdien ging het alleen maar bergafwaarts. In 2010 verloor de SP 10 zetels, en moest de partij het doen met 15 zetels totaal. Twee jaar later evenaarde de partij dat resultaat nog, maar in 2017 ging er weer een zetel vanaf. Nu maakt de partij zich op voor een nog groter verlies, want de SP kan nu nog maar rekenen op 9 zetels totaal.

Met 9 zetels in totaal voor de SP is een plaats in het volgende kabinet natuurlijk niet onmogelijk, maar ook niet de meest waarschijnlijke uitkomst. Het is daarnaast ook maar de vraag of een partij die al jaren steeds meer kiezers verliest, in een volgende regering plaats moet nemen.

Te weinig zetels voor links kabinet

Een links kabinet lijkt op basis van de huidige peiling dus zeer onwaarschijnlijk. In totaal hebben de PvdA, GroenLinks en de SP slechts 31 zetels. Voor een meerderheid zijn meer dan 75 zetels nodig. Natuurlijk kunnen zij samenwerken met nog meer partijen, maar dan zullen nogal wat extra partijen zich moeten aansluiten bij deze samenwerking.

Stel dat D66 en de PvdD ook mee willen doen, dan komt het verwachte zetelaantal op 51. Nog steeds te weinig voor een meerderheid. Zelfs als het CDA dan het onwaarschijnlijke besluit maakt om zich bij deze partijen aan te sluiten, is er nog steeds geen meerderheid. Een centrum links kabinet is daarom voorlopig geen waarschijnlijk scenario. Dat komt mede doordat de rechtse partijen VVD en PVV momenteel erg goed scoren, waardoor een coalitie zonder één van hen zeer moeilijk tot stand zal komen.

Bekijk ook:
Referendum krijgt langzaam weer meer steun in politiek

Peiling: de huidige stand

De VVD zou nu de grootste partij van het land worden met 35 zetels (+2 winst). Mark Rutte lijkt daarmee een grote kans te maken op kabinet Rutte IV. Op afstand volgt daarna de PVV van Geert Wilders met 24 zetels (+4 winst), daarachter staat het CDA van Wopke Hoekstra met 18 zetels (-1).

In de middenmoot staat D66 met 13 zetels (-6 verlies). Geen top resultaat voor D66, maar wel beter dan vorige week. Dan volgt de PvdA met 13 zetels (+4 winst), de SP met 9 zetels (-5 verlies), GroenLinks met 9 zetels (-5 verlies), de PvdD met 7 zetels (+2 winst) en de ChristenUnie met 7 zetels (+2 winst). Daarachter komen FVD met 5 zetels (+3 winst), de SGP met 3 zetels (+0), DENK met 2 zetels (-1) en 50Plus met 1 zetel (-3 verlies).

Er zouden nu twee nieuwe partijen in de Tweede Kamer komen. JA21 peilt nu al weken rond de 3 zetels, en dat is deze week niet anders. En ook Volt mag sinds kort op 1 zetel hopen. Er is echter slecht nieuws voor BIJ1. De partij van Sylvana Simons stond weken op 1 zetel, maar zou nu niet meer in de Kamer komen. Ook CodeOranje staat al een paar weken op 0 zetels.

Bekijk ook:
Top 5 Nederlandse politieke partijen met de meeste leden

De verkiezingen zijn over ongeveer vijf weken. Weet je al wat jij gaat stemmen op 17 maart? Laat een reactie achter als je jouw stemvoorkeur wil delen of stem in deze poll.

Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.