in

AngryAngry

Opgestapte Tweede Kamerleden incasseren ruim 400.000 euro afgelopen twee jaar

wachtgeld tweede kamer

Wanneer wij, de simpele burger, een uitkering aanvragen komt dit vaak uit op een bedrag tussen de 1000 en 3000 euro per maand. Als een kamerlid opstaat blijkt dit bedrag flink hoger. In de afgelopen twee jaar hebben opgestapte kamerleden ruim 400.000 euro aan wachtgeld geïncasseerd. Ook kamerleden die vrijwillig vertrekken hebben recht op een uitkering.

Pechtold

In oktober 2018 is Alexander Pechtold opgestapt als fractievoorzitter van D66. Hij heeft twaalf jaar meegedaan aan de politiek. Afgelopen november kon hij aan de slag als directeur bij het CBR. In de tijd dat hij geen werk heeft gehad – ruim een jaar – ontving hij wachtgeld. Naar schatting zou het gaan om ongeveer 90.000 euro.

Hoe werkt het wachtgeld?

In 2018 en 2019 is er ruim 400.000 euro aan wachtgeld uitgekeerd. Kamerleden die minstens drie maanden gewerkt hebben, hebben recht op minimaal twee jaar wachtgeld. Gemiddeld verdient een kamerlid 115.000 euro bruto per jaar. De uitkering die zij kunnen aanvragen is in het eerste jaar 80% van het oude salaris, en in het tweede jaar en derde jaar 70% van het salaris. De uitkering loopt maximaal drie jaar en twee maanden. De ex-politici zijn wel verplicht om zich na drie maanden in te schrijven bij een re-integratiebureau. Als zij gelijk een nieuwe baan hebben, waarbij het salaris gelijk staat aan het vorige salaris of hoger, dan krijgt hij of zij niets uitgekeerd. Politici kunnen er ook voor kiezen om af te zien van de uitkering.

Bekijk ook:
Dilemma: Op welke partij zou je stemmen als er maar twee keuzes zijn?
Contributor

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Zo zorg je ervoor dat je hond zich de hele dag vermaakt

Jongentje (10) overleden na botsing met motor