nieuwe donorwet
Olga Yastremska© / 123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Nieuwe donorwet gaat in najaar pas praktisch gelden door coronacrisis

De nieuwe donorwet wordt ook geraakt door de coronacrisis. Officieel gezien geldt de nieuwe donorwet vanaf vandaag (1 juli). Mensen die zich nog niet geregistreerd hebben krijgen dankzij de coronacrisis nog tot het najaar de tijd om alsnog een keuze te maken. Iedereen die zich niet registreert geeft automatisch toestemming voor orgaandonatie.

Nieuwe donorwet

Tot nu toe hebben ongeveer 7,3 miljoen Nederlanders al een keuze ingevuld. Het is bekend dat 53 procent toestemming geeft voor het doneren van zowel organen als weefsels. 36 procent heeft aangegeven geen donor te willen zijn. Slechts 11 procent laat de keuze aan familie of een aangewezen persoon over na het overlijden.

Ondanks de lange campagne zijn er nog bijna 7 miljoen mensen die zich nog niet geregistreerd hebben. Vanaf september zullen zij opnieuw een brief krijgen van de overheid met de vraag of zij dit alsnog willen doen. Bij geen reactie wordt er na zes weken weer een brief gestuurd. Komt er dan nog steeds geen reactie na nogmaals zes weken? Dan wordt die persoon automatisch in het Donorregister te staan als ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie'.

Donorregister

De keuzes die wij maken zijn een momentopname, dat betekent dat we achteraf nog altijd van mening kunnen veranderen. Het is dan ook toegestaan om achteraf de keuze in het Donorregister te veranderen.

Bekijk ook:
Deze celstraffen staan er op het maken van synthetische drugs

Het was de bedoeling dat alles vanaf vandaag officieel zou zijn, maar door de coronacrisis is dit net iets anders gelopen. Minister Martin van Rijn voor Medische Zorg vond dat Nederlanders al genoeg aan hun hoofd hadden met de coronacrisis. Daarom is ook besloten om de aanmeldtijd te verlengen tot het najaar.

Hoe groot is de kans dat jouw organen gebruikt worden?

Het is ontzettend belangrijk dat iedereen hun keuze doorgeeft. Des te meer mensen hun organen willen afstaan, des te meer mensen er mogelijk gered kunnen worden. Toch is de kans klein dat jouw organen daadwerkelijk gebruikt worden. De kans is ongeveer 1 op 200. De reden hiervoor is heel simpel.

Een orgaandonor moet bijna altijd op een intensive care afdeling van een ziekenhuis overlijden om de organen te gebruiken. Tevens moeten die organen dan ook nog geschikt zijn om te transplanteren. Dit wilt zeggen dat de organen gezond en in goede staat verkeren. Wanneer iemand niet op de IC overlijdt, vergaan de organen te snel om te gebruiken. Lichaamscellen treden al snel in verval. Zonder bloedcirculatie kunnen de organen niet meer worden doorbloed. Als het lichaam op kamertemperatuur is gaat dit verval heel snel. Organen zijn na drie kwartier tot een uur al niet meer te gebruiken.

Bekijk ook:
Afvalbeheer en circulaire economie in Nijmegen: samen werken aan een groene toekomst

Je ligt natuurlijk niet voor niets op een IC. Het kan dan ook zo zijn dat je tegen die tijd een actieve infectie hebt of een ziekte. Op dat moment zijn jouw organen niet bruikbaar als je zou komen te overlijden. De kwaadaardige cellen of de infectie kunnen dan mee transplanteren en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Vaak worden organen gebruikt van mensen die overlijden na een groot ongeval. Ook mensen die overleden zijn na een hartinfarct, hersenbloeding of beroerte, en aan de beademingsmachine en medicatie zitten op de IC worden vaak gebruikt als orgaandonor. Iemand met gezonde organen op het moment van overlijden kan in principe acht mensen redden met al zijn organen. In de praktijk zijn dat gemiddeld drie mensen.

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.