Demissionair premier Mark Rutte zou het nieuwe doelwit van de Mocro-maffia zijn. Hij zou mogelijk het doelwit zijn van een aanslag of ontvoering. Dit vermoeden is ontstaan nadat zogenoemde ‘spotters' in zijn buurt gesignaleerd zijn, waarvan bekend is dat zij gelieerd zijn aan de Mocro-maffia. Rutte wordt naar aanleiding van deze mogelijke aanslag beveiligd door speciaal getrainde medewerkers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).
Wie zijn de Mocro-maffia?
Het begrip Mocro-maffia zien we in 2010 voor het eerst in de media. Zij richten zich vooral op de drugshandel, en dan met name cocaïne. Dit doen zij vooral in de havens van Antwerpen, Rotterdam en Algeciras (Spanje). Hoewel de term ‘mocro' een redelijk denigrerend woord voor Marokkanen is, zitten er binnen de Mocro-maffia ook Antillianen en Nederlanders. Het gaat hier trouwens ook om een aantal criminele organisaties, dus de term Mocro-maffia is een verzamelnaam.
Vanaf 2012 zijn we meer gaan merken van deze criminele organisaties dankzij een conflict binnen de organisaties, er verdween toen namelijk 200 kilo cocaïne. Dit conflict staat ook wel bekend als de ‘Mocro-oorlog'. Sindsdien zijn er tientallen mensen geliquideerd, waaronder onschuldige mensen die vergist werden met iemand anders.
Zijn liquidaties alledaagse zaken voor de Mocro-maffia?
Liquidaties zijn niet altijd de gang van zaken geweest, dit begon eigenlijk pas sinds de Mocro-oorlog. Het eerste bekende slachtoffer van deze oorlog was Redouan Boutaka in 2012. Redouan was een 31-jarige veroordeelde bankovervaller, die overigens ook de liquidatie van Hassan Aït Khouda op zijn naam had staan. De laatst bekende liquidatie die banden heeft met de Mocro-maffia is die op Peter R. de Vries. We weten allemaal hoe dat in zijn werk ging.
Wat vooral opvallend is, is dat de liquidaties sinds 2018 een nieuwe wending hebben genomen. Eerder was het zo dat de liquidaties persoonsgebonden waren, maar sinds de moord op Reduan B, broer van Nabil B, schijnt het dat wraak via de familie niet meer taboe is.
Zijn de liquidaties net zo bruut als in de series en films?
Veel mensen hebben gelijk een Hollywood-beeld in hun hoofd bij het woord liquidatie, maar klopt dat wel? De ene keer wel, de andere keer niet. Vaak is het zo dat een liquidatie een kwestie van schieten en vluchten is, maar voor sommige liquidaties wordt ook de tijd genomen. Zo werd er in 2016 een afgehakt hoofd neergelegd op het voetpad voor een waterpijpcafé, en werd het naakte lichaam teruggevonden in een gestolen observatiewagen van de politie. We gaan er maar vanuit dat de mate van bruutheid afhangt van de passie achter de moord.
Kan de Mocro-maffia gestopt worden?
Zoals we al eerder hebben vermeld, is Mocro-maffia een verzamelnaam voor een aantal criminele organisaties binnen Nederland en België. Zo'n organisatie stoppen is dan ook vrijwel onmogelijk. Er wordt wel van alles aan gedaan om kopstukken van de organisaties op te pakken. Dit probeert de politie vooral door met kroongetuigen te werken, oftewel, criminelen die informatie delen in ruil voor strafvermindering.
Het is echter lastig om een kroongetuige te vinden die hieraan wil meewerken, dit is namelijk niet zonder gevaar. Praten met de politie is de ergste misstap die je kan maken binnen het criminele circuit, en dat heeft Nabil B. mogen ervaren met de moord op zijn broer, advocaat en vertrouwenspersoon.
We zijn nog lang niet van deze organisaties af, en het is dan ook nog maar de vraag wat er in de toekomst gaat gebeuren als demissionair premier Mark Rutte inderdaad doelwit is van zo'n aanslag.
Plaats een reactie