Nog steeds zijn er meer lezers die de voorkeur geven aan een ‘echt’ boek boven een E-Book. Maar het lijkt erop dat deze wellicht wat meer geduld moeten hebben als ze een herdruk van een boek willen kopen. Uitgevers hebben namelijk niet genoeg papier om een aantal boeken te laten herdrukken waar wel vraag naar is.
Soms duurt een bestelling voor papier wel 4 maanden voordat het kan worden afgeleverd. Is er tekort aan grondstof? Dat valt reuze mee want in Scandinavië is er meer dan genoeg hout beschikbaar (welke ook weer door herplant wordt aangevuld) maar de vraag naar houtpulp overstijgt momenteel het aanbod en dan worden er keuzes gemaakt.
Pizza-dozen en ander karton
De coronacrisis heeft veel gevolgen gehad voor de economie. Een daarvan is dat er veel meer maaktijden worden thuisbezorgd. Daarvoor zijn onder meer veel meer pizzadozen nodig. Maar daarnaast worden er ook steeds meer items besteld bij webwinkels. Daarvoor zijn dozen nodig en het duurt daarna weer een flinke periode voordat dit karton terugkomt door recycling. Veel van deze dozen komen terecht in kasten en op zolder om te dienen als opslagmateriaal. Volgens uitgevers is de vraag naar nieuwe dozen momenteel zo groot dat dit ten koste gaat van papier voor boeken. Wie het meest betaalt, krijgt nu eenmaal het eerst geleverd.
Er worden weer steeds meer boeken verkocht
Een deel van het probleem ligt overigens ook bij de toename in het aantal boeken dat in ons land wordt verkocht. In 2008 werd een absoluut record gehaald met meer dan 50 miljoen boeken die over de toonbank gingen. Daarna nam dat aantal steeds af door de opkomst van het E-Book en de verminderde belangstelling voor het lezen. In 2020 kwam de ommekeer. Dat wordt ten dele toegeschreven aan de coronacrisis. Omdat er gemiddeld veel meer tijd thuis werd doorgebracht, werd ook lezen weer meer populair. Vorig jaar werden er in ons land ongeveer 40 miljoen boeken verkocht en dat is goed voor een omzet van rond de € 600 miljoen. In 2021 zijn er in het eerste halfjaar nog eens 5% meer boeken verkocht dan in 2020.
Grote aantallen boeken moeten zorgvuldig worden gepland
De CPNB is de organisator van landelijke boekencampagnes. Om dat mogelijk te maken zijn er enorme oplages nodig in een beperkt tijdvak. Voor het kinderboekweekgeschenk wordt gerekend met 330.000 exemplaren. Het Boekenweekgeschenk overtreft dat aantal nog verre. Daarvoor zullen er ongeveer 600.000 boeken moeten worden gedrukt. Door een goede planning zal het volgens de CPNB wel lukken om de benodigde boeken tijdig gereed te hebben. Het is echter dan wel de vraag of er voldoende karntonnen dozen beschikbaar zullen zijn om al die boeken naar de winkels te kunnen vervoeren.
Gaat de prijs van een boek omhoog vanwege de schaarste aan papier?
De handel verwacht niet dat de prijs van papier veel invloed zal hebben op de consumentenprijs van een boek. Papier maakt momenteel maar een zeer gering onderdeel uit van de prijs van een gemiddeld exemplaar. Maar de lezer zal wel degelijk iets merken van het tekort aan papier op de wereldmarkt. Herdrukken van boeken zullen sneller uitverkocht zijn en het zal langer duren voordat een uitgever een herdruk kan regelen van een bestseller. De Nederlandse markt voor boeken is nu eenmaal relatief gezien klein. Wil je een bepaald boek echt meteen lezen – denk aan de uitgifte van deel 8 van De zeven zussen in dit najaar – kan je wellicht beter kiezen voor de Engelse uitgave. Er is nog geen zicht op het moment dat de papierschaarste zal zijn opgelost.
Plaats een reactie