Leuke weetjes over de nieuwe Tweede Kamer 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Leuke weetjes over de nieuwe Tweede Kamer

Wat moet je weten over de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer? In dit artikel zetten we de leukste weetjes en feitjes voor je op een rij!

Op 31 maart wordt de nieuwe Tweede Kamer beëdigd, maar hoe gaat die samenstelling eruit zien?

Zetelverdeling Tweede Kamer

De VVD van Mark Rutte is de grootste partij van Nederland geworden met 34 zetels, daarachter volgt D66 met 24 zetels. De PVV is de derde partij van het land met 17 zetels. Het CDA heeft 15 zetels, de PvdA en de SP hebben allebei 9 zetels en GroenLinks en FVD hebben allebei 8 zetels. De PvdD heeft 6 zetels en de ChristenUnie pakte 5 zetels. De SGP, Volt, DENK en JA21 hebben alle vier 3 zetels gehaald. En 50Plus, BIJ1 en BBB hebben alle drie 1 zetel in de Tweede Kamer.

In totaal bestaat de nieuwe Tweede Kamer dus uit 17 partijen, en dat is een record. Dat komt doordat er flink wat nieuwe partijen zijn bijgekomen; de kamer telt namelijk maar liefst 4 nieuwe “gezichten”. Dat zijn JA21, Volt, BIJ1 en BBB.

Mannen en vrouwen in de Tweede Kamer

Er zijn – vergeleken met 2017 – meer vrouwen in de Tweede Kamer gekomen. In de nieuwe Tweede Kamer zijn maar liefst 59 vrouwen en 91 mannen gekozen. Ongeveer 39 procent van de leden is een vrouw. Tijdens de vorige verkiezingen lag dit percentage op 35 procent. Dit is geen record, want in 2010 lag dit percentage nog rond de 41 procent.

Leeftijdsverdeling van de Tweede Kamer

Het jongste Tweede Kamerlid is 22 jaar oud. Het oudste lid is zo'n 46 jaar ouder; hij is 69 jaar oud. In totaal zijn er 26 Kamerleden tussen de 22-34 jaar, 82 Kamerleden tussen de 35-49 jaar, 39 Kamerleden tussen de 50-64 jaar en 3 Kamerleden die ouder zijn dan 65. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 43 jaar.

Welke kandidaten kregen de meeste stemmen?

De VVD was de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen en daarom is het ook niet zo verrassend dat minister-president Mark Rutte ook dit keer weer de meeste stemmen kreeg. Rutte kreeg bijna 2 miljoen stemmen en was daarmee veruit de populairste kandidaat van deze verkiezingen.

Andere populaire kandidaten waren Sigrid Kaag (D66), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Lilian Marijnissen (SP), Lilianne Ploumen (PvdA), Pieter Omtzigt (CDA), Esther Ouwehand (PvdD), Thierry Baudet (FVD) en Wybren van Haga (FVD).

Opvallend is de populariteit van Pieter Omtzigt, die meer stemmen kreeg dan een aantal lijsttrekkers. Omtzigt haalde genoeg stemmen voor ongeveer 5 zetels. Het CDA-lid is daarmee de populairste kandidaat die geen lijsttrekker is.

Daarnaast valt ook de populariteit van Wybren van Haga op. Hij haalde bijna net zoveel stemmen als Baudet, de nummer 1 van de lijst. Is Van Haga zo populair, of is de populariteit van Baudet juist gezakt?

Andere populaire niet-lijsttrekker kandidaten zijn: Renske Leijten (SP), Tamara van Ark (VVD), Corinne Ellemeet (GroenLinks), Tunahan Kuzu (DENK), Fleur Agema (PVV), Khadija Arib (PvdA), Carola Schouten (ChristenUnie) en Rob Jetten (D66).

Welke kandidaten komen in de Tweede Kamer met voorkeurstemmen?

In totaal had een kandidaat ruim 17 duizend stemmen nodig om via voorkeurstemmen in de Tweede Kamer te komen. In 2021 passeerde maar liefst 43 kandidaten die grens. 40 daarvan stonden al op een verkiesbare plek. Hierdoor zijn er drie kandidaten in de Kamer gekomen op basis van voorkeurstemmen. Dat zijn Kauthar Bouchallikht (GroenLinks), Lisa Westerveld (GroenLinks) en Marieke Koekkoek (Volt).

Leuke weetjes over de nieuwe Tweede Kamer 12

Waar komen de nieuwe Tweede Kamerleden vandaan?

Als je kijkt naar de woonplaatsen van de nieuwe Tweede Kamerleden kijkt, valt je gelijk iets op. Het is niet heel “eerlijk” verdeeld. Een groot deel van de Kamerleden woont namelijk in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. Andere provincies worden veel minder goed vertegenwoordigd. Zo zijn er zelfs twee provincies met maar één inwonend Kamerlid. Dat zijn Drenthe en Zeeland. Op dit gebied is de Kamer dus niet heel representatief vertegenwoordigd.

Er komt ook iemand uit het Caribische deel van Nederland naar Den Haag. D66-lid Jorien Wuite verruilt haar leven op Sint Maarten voor de landelijke politiek.

Veel nieuwe Tweede Kamerleden, maar ook ervaren leden

De Tweede Kamer kent straks veel nieuwe gezichten. In totaal telt de Kamer 59 nieuwkomers. Meer dan 1/3 van de oude Tweede Kamerleden vertrekken dus.

De Tweede Kamer heeft ook nog genoeg leden met veel ervaring. Zo zit het langstzittende kamerlid al ruim 22 jaar in de Kamer. Dat is Kees van der Staaij van de SGP.

De andere langstzittende Kamerleden zijn Geert Wilders (PVV), Khadija Arib (PvdA), Pieter Omtzigt (CDA), Raymond de Roon (PVV), Dion Graus (PVV), Jasper van Dijk (SP), Tony van Dijck (PVV), Martin Bosma (PVV) en Renske Leijten (SP). Vooral de PVV wordt hier goed vertegenwoordigd. Al was Wilders wel enkele jaren lid van de VVD, voordat hij de PVV oprichtte.

De Tweede Kamer ziet ook een paar zeer ervaren leden vertrekken. Zo zullen Madeleine van Toorenburg (CDA), Ronald van Raak (SP) en Jöel Voordewind (ChristenUnie) niet meer terugkeren. Zij zaten allen ruim 13 jaar in de Tweede Kamer.

Meer diversiteit in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer wordt ook wat representatiever qua diversiteit. Niet alleen het aantal vrouwen is gestegen, ook zitten er straks meer mensen met een migratieachtergrond in de Kamer. Dat aantal stijgt van 15 naar 22. Zo hebben we straks Kamerleden met een migratieachtergrond uit onder meer Polen, Turkije, Marokko, Suriname, Ghana, Ethiopië en Sint Maarten.

Sylvana Simons van BIJ1 kent ook een primeur. Simons komt namelijk als eerste zwarte fractievoorzitter ooit in de Tweede Kamer. Daarnaast hebben we straks voor het eerst ook een Kamerlid met een hoofddoek.

Ook telt de nieuwe Kamer straks een tiental LHBTI-leden, waaronder Lisa van Ginneken. De nummer 22 van D66 is het eerste transgender Tweede Kamerlid.

De Tweede Kamer is niet divers op het gebied van opleiding. Meer dan 75 procent van de leden heeft een academische opleiding afgerond. Het merendeel van de Kamer is dus hoger opgeleid.

Bekijk ook:
Welke coalities zijn er mogelijk? Vijf mogelijke varianten uitgelicht

Lingo in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer krijgt ook een vleugje Lingo. Namens het CDA is namelijk voormalig Lingo presentatrice Lucille Werner gekozen. Werner stond op de tiende plaats en daarmee is ze dus één van de vijftien CDA-kamerleden.

Het is lang niet de eerste keer dat een bekend tv-gezicht verkozen wordt. Eerder was Pia Dijkstra lid van de Tweede Kamer namens D66. Dijkstra zat vanaf 2010 in de Kamer, maar keert nu niet meer terug.

Bekijk ook:
Poll: Hoop je dat Mark Rutte na de verkiezingen weer minister-president van Nederland wordt?

Er gaat nog wat veranderen

De samenstelling van de Tweede Kamer gaat – naar verwachting – in de toekomst nog wel veranderen. Na de formatie zullen sommige Tweede Kamerleden plaatsnemen in het kabinet. Zo zal Mark Rutte de Kamer zeer waarschijnlijk verlaten om wederom minister-president van Nederland te worden. De lege plekken worden vervolgens ingevuld door partijgenoten die nu net niet in de Tweede Kamer zijn gekomen. Zo is er dus nog hoop voor een aantal politici die nu net buiten de boot zijn gevallen. Al moet hun partij dan wel deel uitmaken van de nieuwe coalitie.

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.