in ,

Krijgen jongeren voorrang op de IC?

Het kabinet werkt op dit moment aan een spoedwet

krijgen jongeren voorrang op de ic

Vorig jaar was er ophef ontstaan omdat ziekenhuizen jongeren voorrang zouden geven op de IC als er een tekort aan bedden was. Maar krijgen jongeren inderdaad voorrang op de IC? Het kabinet zegt in ieder geval dat dit niet moet kunnen. Zij zijn nu dan ook bezig met een spoedwet die ziekenhuizen verbiedt om op basis van leeftijd te bepalen wie een plek krijgt.

Krijgen jongeren voorrang op de IC?

Er is al langere tijd een discussie over het draaiboek wat artsenorganisaties opgesteld hadden voor het ‘zwartste scenario’. Volgens het protocol zou er eerst naar iemands levensverwachting, medische status en waarschijnlijke behandelduur gekeken worden. Mensen die naar verwachting kort op de IC zouden liggen zouden dan voorrang krijgen op bijvoorbeeld coronapatiënten die relatief lang een bed bezet houden. Ook onmisbare zorgmedewerkers zouden eerder in aanmerking komen voor een plek. Als er daarna nog steeds een tekort aan bedden zou zijn dan zou er gekeken worden naar leeftijdsgroep. Jongeren zouden dan voorrang krijgen op de IC krijgen.

Bekijk ook:
Nieuwsquiz - Week 4

Jongeren geen voorrang

Volgens de politiek is dit leeftijdsdiscriminatie en is elk leven gelijkwaardig. Er mag dan ook geen voorrang gegeven worden op basis hiervan. Als het echt tot het uiterste scenario zou komen dan zou er gekozen moeten worden door een loting. Tot nu toe is er nog geen sprake van het draaiboek gebruiken, maar moet alles op alles gezet worden om dit te voorkomen.

Massale toestroom

Ook in het Catshuis wordt besproken hoe er omgegaan moet worden met deze crisis. In April verdedigde IC-voorzitter Diederik Gommers de leeftijdscriteria. Er werd toen gezegd dat ‘we dat al zo vaak doen. De politiek gaat daar niet over’. Mark Rutte was hier toen niet over te spreken en heeft de specialisten terug naar huis gestuurd met huiswerk. Toch blijven zij bij hun standpunt waardoor er nu ingegrepen wordt met een spoedwet. Hoewel de besmettingscijfers lijken te dalen, zijn er nog steeds ontzettend veel patiënten die op de IC terechtkomen. In totaal zijn er op dit moment 980 ic-plekken bezet, inclusief mensen zonder corona. Het hoogste niveau van de crisisfase ligt vermoedelijk rond de 2400 ic-bedden. Het leek er even op alsof we dit aantal afgelopen maart zouden aantikken, maar er was op dat moment nog geen protocol.

Bekijk ook:
Peiling: Komen er straks drie nieuwe partijen in de Tweede Kamer?

 

Bekijk ook:

Contributor

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Poll: Hoop je dat Mark Rutte na de verkiezingen weer minister-president van Nederland wordt?

Wat zegt je BMI nou eigenlijk echt over een gezond lichaamsgewicht?