Komt er een gratis anticonceptiepil? 11
Komt er een gratis anticonceptiepil?
Saved Read later
Deel dit bericht

Komt er een gratis anticonceptiepil?

Vrouwenorganisaties vinden dat anticonceptie gratis moet worden. Februari 2020 dienden ruim zevenduizend Nederlandse vrouwen een dagvaarding in tegen de staat. De voormalig minister van volksgezondheid moest deze zaak bekijken maar tot op heden is er geen duidelijkheid. Ook diverse vrouwenorganisaties dienden een dagvaarding in. Zij pleiten voor gratis anticonceptie. In 2011 werd de pil uit het basispakket van de ziektekostenverzekeraars gehaald.

Te hoge kosten

De reden hiervoor zouden de hoge kosten zijn. Het kost de staat bijna 60 miljoen euro per jaar. Men gaat ervan uit dat de anticonceptiepil niet medisch noodzakelijk is. Vrouwenorganisaties willen dat de pil voor alle vergoedt moet worden. Er zijn nu te veel vrouwen die het niet kunnen betalen. Zij vinden ook dat het niet opnemen van de pil in het basispakket, eenzijdige verantwoordelijkheid in de hand helpen.

Nu moeten de vrouwen de kosten dragen maar het moet vanzelfsprekend zijn dan de sekspartners er ook aan mee betalen. Nu is het zo dat als je ouder bent dan 21 jaar, je geen vergoeding meer krijgt uit de basisverzekering. Je zal je dan bij moeten verzekeren.

Voorlichting door huisarts is slecht 

Naast de anticonceptiepil zijn er nog andere vormen van anticonceptie mogelijk. Men gebruikt het vaakst een condoom of de pil. Vrouwen krijgen amper voorlichting van de huisarts welke mogelijkheden van anticonceptie er nog meer zijn. Het spiraaltje wordt ook vaak ingezet door de huisarts. Het is een betrouwbaar anticonceptiemiddel en makkelijk in gebruik. Als je voor een Nuvaring zou kiezen, moet je eraan denken de ring iedere drie weken te verwijderen en opnieuw in te brengen.

Natuurlijk is de keuze voor een anticonceptiemiddel persoonlijk. Het is daarom ook belangrijk om een goede voorlichting te krijgen. En je moet jezelf afvragen wat je prettiger vindt. Wil je maandelijks of jaarlijks aan jouw anticonceptie denken. Het hangt een beetje af van je levensstijl en je persoon.

Imago anticonceptiemiddel

Het imago van de pil speelt ook een belangrijke rol. Er is meer bekend over de pil en dat maakt dat vrouwen de pil graag gebruiken. Zij weten niet dat het qua gebruik vraagt dat je het heel stipt gebruikt. De pil is niet betrouwbaar als je hem vergeet of regelmatig op andere tijden inneemt. Ook kan de pil minder zin in seks veroorzaken.

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.