Prinses Mako van Japan is ondanks felle protesten getrouwd met een gewone burger Kei Komuro. Mako is een nichtje van de huidige Japanse keizer en de dochter van de kroonprins. Zelf zou ze overigens nooit in aanmerking komen voor de keizerlijke troon. Haar jongere broertje zal normaal gesproken zijn vader opvolgen.
De positie van de keizer is Japan is deels vergelijkbaar met die van onze koning. De rol van de keizer is na de Tweede Wereldoorlog niet langer politiek maar zuiver symbolisch. Maar in Japan wordt de keizer zeker in conservatieve hoek nog steeds gezien als een soort vader van het hele Japanse volk en staat hij veel meer in aanzien dan de politieke leiders van het land.
De keizer heeft toestemming gegeven voor het huwelijk
Het is niet eenvoudig voor leden van de keizerlijke familie om een geschikte partner te vinden, die ook voldoet aan de eisen van (een deel) van het volk. In Japan bestaat er geen adel meer, die is afgeschaft na de Tweede Wereldoorlog in verband met de betrokkenheid bij misdaden in dat conflict. De gevangenkampen van de Japanners waren berucht en hebben honderdduizenden slachtoffers gekost. Prinses Mako had derhalve geen andere keuze dan te trouwen met een Japanse burger, een buitenlander zou volstrekt onaanvaardbaar zijn geweest, zelfs indien deze wel van adel was. Bij een enquête onder het Japanse volk bleek een deel tegen het voorgenomen huwelijk van de prinses. De keizer heeft alsnog toestemming gegeven.
https://twitter.com/The_Melvis/status/1452953739019669513
Wie is Kei Komuro?
Als een lid van de keizerlijke familie trouwt, moet dat gebeuren met iemand van onbesproken gedrag en uit een goede familie. Het probleem met de echtgenoot van de prinses zit vooral bij zijn moeder. Toen het paar zich verloofde in 2017 ontstond er een financieel geschil tussen de moeder en de ex-stiefvader van Komuro. Dat werd breed uitgemeten in de pers. Daarbij werd ook gesuggereerd dat het conflict wellicht in deze situatie zou worden opgelost met belastinggeld. Als reactie daarop weigerde Mako de bruidsschat van € 1,1 miljoen waar ze formeel recht op had.
Maar het kwaad was al geschied en in de conservatieve pers werd de moeder van de bruidegom een oplichtster genoemd en hijzelf een golddigger. De komende periode werd Kei Komuro volledig door de mangel gehaald. Zelfs zijn uiterlijk werd bekritiseerd en onverzorgd genoemd, omdat er een foto opdook, waarbij hij een staartje in zijn haar droeg. Door alle commotie werd het huwelijk dat stond gepland voor 2018 uitgesteld naar 2021. Inmiddels heeft de trouwerij in alle soberheid plaatsgevonden.
Hoe moet het nu verder met Mako?
De dag waarop ze trouwde moest Mako afstand doen van haar titel als prinses. Ze maakt nu niet langer deel uit van de keizerlijke familie. Dat geldt overigens voor alle prinsessen in Japan die met een burger trouwen. Het jonge paar blijft ook niet in Japan wonen, maar verhuist binnenkort naar New York. Wat ze daar precies zullen gaan doen is onbekend, maar het lijkt duidelijk dat ondanks het formele afscheid Mako financieel gesteund zal worden door de immens rijke keizerlijke familie.
Princess Mako’s Wedding to Commoner Kei #Komuro Puts a Spotlight on the Japanese Monarchy’s Succession Problem https://t.co/nFPBrq2bXz
— presshub_us (@PresshubU) October 26, 2021
Tijdens de verloving konden de jongelui zich niet verdedigen in de pers, omdat zoiets niet gepast is voor een lid van de keizerlijke familie. Na het huwelijk en als gewone burger verontschuldigde Mako zich tegenover het volk voor de ‘problemen’ die zij had veroorzaakt. Het Japanse hof liet weten dat Mako als gevolg van alle stress lijdt aan PTSS. Ook Komuro verontschuldigde zich voor de commotie die hij had veroorzaakt, maar hij merkte op dat hij hield van Mako en haar ook de rest van zijn leven zou steunen.
Een vreemd gedoe in Japan, of begrijp je de gevoelens van de conservatieven wel?
Plaats een reactie