inkomen hamas
Saved Read later
Deel dit bericht

Zoveel geld heeft Hamas jaarlijks beschikbaar voor de strijd tegen Israël

Gaza staat in brand. Na de vernietigende aanval van Hamas op Israëlische burgers, antwoordde Israël met een vernietigende aanval op Gaza en het einde lijkt nog niet in zicht. De verrassingsaanval van de islamistische organisatie was zeer goed gecoördineerd, waardoor het vermoeden bestaat dat ze hulp hebben gekregen van derde partijen, zoals Iran en terreurorganisatie Hezbollah. Het is geen geheim dat Hamas goed is gefinancierd, maar hoeveel geld komt er jaarlijks binnen? En waar komt dat geld vandaan? We hebben de beschikbare informatie opgezocht.

Het ontstaan van Hamas

De naam Hamas staat letterlijk voor Islamitische Verzetsbeweging en wordt in Gaza gezien als een politieke verzetsbeweging die strijdt voor de vrijheid van het Palestijnse volk. In Europa wordt deze organisatie gezien als een terroristisch bolwerk.

Hamas is een afsplitsing van het Egyptische moslimbroederschap, dat in 1973 werd opgericht. Hamas zoals die kennen in deze vorm werd in 1987 officieel, en daarmee de militaire tak van de beweging: de Izz al-Din-al-Qassam Brigades.

Sinds de oprichting van de organisatie plegen leden en sympathisanten van de beweging regelmatig aanslagen op Israëlische soldaten en burgers, die door hen als onderdrukkers worden beschouwd.

Hamas wordt door verschillende groeperingen en Arabische landen op zowel financieel als op praktisch vlak gesteund. Met deze steun kunnen ze op eigen houtje opereren, en vechten tegen de bezetting van Israël, want zo wordt dit door hen gezien.

Bekijk ook:
Stormschade? Dit kun je claimen bij de verzekering

hamas inkomen

Het doel van de organisatie

Het doel van Hamas is duidelijk: in een 36 artikel tellende handvest uit 1988 staat dat de organisatie streeft naar een islamitische staat in Palestina.

Opmerkelijk is dat in dit handvest staat dat ‘alle religies, zoals het christendom, het jodendom en de islam in vrede met elkaar samen zullen leven’ maar dan wel onder de vleugels van de islam.

In de praktijk zien we dat Hamas overduidelijk alles wat met het jodendom in het gebied wil vernietigen. De recente aanslag van de organisatie op Israëlische burgers zegt genoeg.

De organisatie en de bewoners van Gaza zien de aanwezigheid van Israël als ‘zionistische indringers’, een verhaal dat teruggaat tot 1939, toen het land werd toegeëigend door het Israëlische leger.

Deze gedachte wordt gesterkt door omliggende islamitische landen. Hamas opereert volgens de islamitische theologie, waarin staat dat God (Allah) de strijd en strijdmiddelen goedgekeurd om te strijden tegen het kwaadaardige Israël.

Deze strijd barst nu in alle hevigheid los, en deze organisatie heeft genoeg geld om die strijd te kunnen betalen.

Bekijk ook:
Met korting naar de Efteling: dankzij deze 5 tips scoor je goedkope tickets

geschiedenis hamas

Het jaarlijkse inkomen van Hamas

De top van de organisatie bestaat uit verschillende leiders, die allemaal als God in Gaza leven. De geldstromen van de organisatie komen onder meer uit giften van sympathisanten, smokkelroutes, dekmantel bedrijven en fondsenwerving bij vermogende moslims wereldwijd.

De meeste geldstromen zijn echter politiek getint. In de jaren ‘90 kregen ze bijvoorbeeld veel geld van Saoedi-Arabië toen de vlam in de pan sloeg in Irak. Later kreeg de organisatie veel geld van Iran toen ze de kans zagen om uit te breiden.

Hamas krijgt financiële steun van Iran, dat is zo goed als zeker. Daarnaast zijn er ook geldstromen vanuit Libanon. Landen zoals Algarije en Soedan stellen al jaren hun banksectoren ter beschikking aan Hamas zodat ze ongestoord en zonder inmenging van het Westen hun organisatie kunnen financieren.

Zakenblad Forbes schatte in 2018 het jaarlijkse inkomen van Hamas op 700 miljoen dollar per jaar. Maar de verwachting is dat dit nu minimaal een miljard is. Vooral nu de strijd is verhevigd zullen ook de geldkranen steeds verder worden opengedraaid.

Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.