Weg met de spareribs of biefstuk, er komt plaats voor het kweekvleeslapje dat uit stamcellen is gekweekt. Met heel veel milieuwinst en weinig dierenleed. Het lijkt verre toekomst, maar volgens wetenschappers en Kamerleden komt het steeds dichterbij. “Binnen vijf jaar kan het weleens op ons bord liggen.”
Wat is kweekvlees?
Kweekvlees is een product dat in een laboratorium wordt gekweekt van stamcellen van dieren.Bij kweekvlees worden stamcellen van dieren uit bijvoorbeeld de billen van runderen geprikt. In een laboratorium wordt het vlees vervolgens ontwikkeld. Het is bedoeld als oplossing voor milieuproblemen en dierenleed.
Er wordt 45 procent minder energie gebruikt dan bij gewoon vlees, 96 procent minder water en 99 procent minder grond, maar er is nog onduidelijkheid over de voedselveiligheid. Hoogleraar Mark Post van de Universiteit Maastricht maakte in 2013 de allereerste hamburger van kweekvlees. Sindsdien zijn Europees nog geen productievoorstellen ingediend, maar het bedrijf Mosa Meat, waar Post aan verbonden is, dient nog dit jaar zo'n voorstel in bij de European Food Safety Authority.
Bekijk ook:
Plaats een reactie