Op 19 november is het Internationale Mannendag en dat is geen grap. Ook niet dat het op dezelfde dag ook Wereld Toilet Dag is.
Dat laatste is een initiatief dat wordt ondersteund door de VN en vraagt aandacht voor het feit dat in een groot deel van de wereld de luxe van een toilet beslist niet vanzelfsprekend is. De huidige mannendag is na eerdere mislukte pogingen ontstaan op de eilanden Trinidad & Tobago. Op 19 november 1999 kwalificeerde het voetbalelftal van het land zich voor het WK en dat was voor Jerome Teelucksingh aanleiding om een nieuwe mannendag in het leven te roepen. Dat is overigens nog geen reden om de wenkbrauwen op te halen. De dag heeft verder niets te doen met voetballen.
Waar is IMD eigenlijk voor bedoeld?
Inmiddels wordt Internationale Mannendag gevierd in ongeveer 80 landen, waaronder Nederland en België. Wellicht is gevierd ook een te groot woord omdat er nauwelijks enige activiteiten worden georganiseerd.
Het doel van deze dag is om aandacht te vragen voor onder meer:
- Het signaleren van discriminatie van mannen.
- Meer waardering voor de rol van de man in en zijn bijdrage aan de samenleving.
- Verbetering van de verhouding tussen mannen en vrouwen.
- Streven naar gelijkheid.
Voor een vrouw zal het bovenstaande lijstje wellicht een beetje overtrokken klinken.
It’s a man’s world
In grote delen van de wereld wordt de vrouw nog gezien als eigendom van de man, kan zij geen bezit verwerven en wordt zij uitgesloten van erfenissen. Iedere dag worden er dochters door hun vader uitgehuwelijkt, waarbij het belang van de bruidsschat vaak groter is dan het geluk van het kind. Nog steeds zijn er gebieden waar meisjes niet worden geacht naar school te gaan en hun rol is beperkt tot in het huishouden. Ken jij vergelijkbare gebieden waar mannen in een dergelijke rol zijn gedwongen?
Internationale Vrouwendag
Dat een Internationale Vrouwendag nog steeds een noodzaak is, zal niemand ontkennen die gelijkheid tussen man en vrouw in het vaandel heeft staan. Op het gebied van emancipatie zijn nog werelden te winnen in grote delen van die wereld en daar zal men over een Internationale Mannendag hoogstens schamper doen. Het zijn vaak economische ontwikkelingen, zoals in China en India, die de rol van de vrouw veranderen. Internationale Vrouwendag ontstond ook in 1921 in de Sovjet Unie toen vrouwen in de textielfabrieken op 8 maart een staking begonnen vanwege de erbarmelijke werkomstandigheden.
Verbetering van de verhouding tussen man en vrouw
Emancipatie heeft ook in het westen nog niet bezorgd voor gelijkheid van mannen en vrouwen. Maar er zijn wel grote positieve veranderingen gerealiseerd. Voor de ‘man’ is het niet altijd eenvoudig geweest om te ervaren hoe zijn wereld en met name zijn positie daarin veranderde. In te veel gevallen wordt feminisme nog gezien als een aanval op de positie van de man en niet als een streven om tot gelijkheid te komen. Op dat punt is er nog veel te winnen en wellicht dat een Internationale dag voor mannen daar aan bij kan dragen. Meer begrip voor elkaars positie en daarbij behoort zeer zeker ook waardering voor de rol van de man in onze hedendaagse samenleving.
Hoe verzin je het eigenlijk bij de redactie van Trending om zo’n artikeltje over Internationale Mannendag te laten schrijven door een verzuurde misandriste als de bijbeunende ‘Rosalyn’ om het dan ook nog te publiceren! Alleen zo’n kutartikeltje als dit bewijst daarmee eigenlijk al dat Internationale Mannendag inderdaad nodig is.