Saved Read later
Deel dit bericht

India werkt aan nieuwe atoombom

Stap vooruit voor India's nucleaire troepen? New Delhi gaat K-5 raket bouwen met een bereik van 5.000 km welke kernkoppen kan vervoeren. Dit na succesvolle testen met de sub-gelanceerde K-4 raketten.

Na succesvolle testen met de K-4 nucleaire raketten gelanceerd vanaf onderzeeërs gaat India beginnen met de ontwikkeling van de K-5. De K-5 raket is een lange afstand ballistische raket welke ver over de Aziatische buren kan vliegen.

De K-4 raket heeft een bereik van minimaal 2.200 km bleek zondag bij een test in de Bay of Bengal. De pontoon test was bedoeld om een nucleaire aanval te simuleren vanaf een onderzeeër. De K-4 raket is al eerder getest als lange afstand wapen.

Verder dan de K-4

De volgende raket in de K-serie de K-5 heeft echter een bereik van tussen de 5 en 6.000 km. Hiermee komt de K-5 op gelijke voet met de Agni V, India's huidige land gelanceerde intercontinentale nucleaire raket. De K-5 zal waarschijnlijk tot vier MIRV kernkoppen kunnen dragen van 500 kg per stuk.

Met de K-5 komt India in de groep landen (Verenigde Staten, Rusland en China) welke nucleaire intercontinentale raketen van onderzeeërs kan afschieten. India zal met de K-5 de mogelijkheid hebben vijanden nucleair aan te vallen vanaf het land, de zee en uit de lucht.

India's Strategic Forces Command (SFC) welke met tactische ondersteuning van Rusland tot stand is gekomen heeft momenteel de beschikking over twee ballistische raket nucleaire onderzeeërs: De Arihant en Arighat.

Bekijk ook:
Afvalbeheer en circulaire economie in Nijmegen: samen werken aan een groene toekomst

Koude oorlog praktijken

De eerste in India zelf gemaakte onderzeeër met nucleaire aandrijving de Arihant (‘slachter van de vijand' in Sanskrit) heeft in 2018 de eerste afschrikking patrouille gevaren. Een praktijk uit de koude oorlog waarbij een nucleair bewapende onderzeeër in tijd van vrede gepositioneerd is om een vijandig land te kunnen aanvallen. Daarnaast beschikt India ook over Chakra (Akula II Klasse) nucleaire aanvals-onderzeeërs welke ze voor 10 jaar leasen van Rusland.

De K-series raketten genoemd naar India's voormalig president en raket wetenschapper Abdul Kalam zijn ontwikkeld voor de Arihant klasse onderzeeërs. Elke van deze onderzeeërs kan vier K-4 raketten of 12 K-15 raketten vervoeren. De K-15 zijn raketten met een kleiner bereik dan de K-4 type raket.

Nucleaire afschrikking met enkele gaten

Hoewel de ontwikkeling van de K-5 aantoont dat New Delhi functionele nucleaire afschrikking tot haar beschikking heeft laat haar ‘no-first-use' beleid toch enkele gaten in de afschrikking.

De K-4 raketten geven India de mogelijkheid om grote steden in haar twee nucleaire buren te raken (Pakistan en China). Dit vanaf de zee, echter in China zijn er nog nucleaire troepen welke buiten het berijk van de K-4 raket gelokaliseerd zijn. Mede hierom ontwikkeld het land nu K-5 raketten.

De mogelijkheid om lange afstand (nucleaire) wapens vanaf onderzeeërs te kunnen afvuren is belangrijk gezien het feit dat onderzeeërs moeilijk te vinden zijn. Bij een eventuele aanval op de nucleaire troepen op het land kunnen onderzeeërs de mogelijkheid geven alsnog te reageren met een nucleaire aanval.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Groot bereik

Met de K-5 raketten welke vanaf de zee kunnen worden afgeschoten kan India niet alleen Azië of Afrika raken, ook Europa en landen rond de Indische Oceaan komen zo in bereik van India's nucleaire troepen. Vooral de regio in en rond de Zuid-Chinese zee waar veel territoriale onenigheid heerst is hierin belangrijk.

India's recente ontwikkelingen van haar nucleaire troepen komt in een tijd dat de Chinese marine steeds actiever is in de Indische Oceaan. Hoewel haar vloot twee maal zo groot is als van India's vijand Pakistan loopt deze nog ver achter op de vloot van China. Een conflict tussen India en China zal dus in ieder geval in de nabije toekomst in het voordeel zijn van China.

Met betrekking tot de K-5 geven bronnen binnen de Hindustan Times aan dat hoewel India de mogelijkheid heeft om nog langere afstand raketten te bouwen, deze keuze bij de overheid ligt. De overheid heeft tot nu toe niets besloten over raketten met een nog groter bereik. Momenteel richt India's nucleaire afschrikking zich voornamelijk tegen landen in de directe omgeving (Pakistan en eventueel ook China). Raketten met een langer bereik zijn dus momenteel niet echt nodig.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.