in ,

Hoe werkt euthanasie bij honden?

Rachel Hazes heeft haar hondje laten inslapen, maar hoe werkt euthanasie bij honden precies?

hoe werkt euthanasie bij honden

Rachel Hazes heeft op Instagram laten weten dat zij een van haar hondjes heeft moeten laten inslapen. Hazes was zelf aanwezig bij de laatste moment van haar viervoeter. Waarschijnlijk wordt het nu een eenzame kerst voor Rachel Hazes, die ook al geen kerst zal vieren met zoon André Hazes. Helaas zijn er een hoop honden die ingeslapen moeten worden omdat ze te ziek of te zwak zijn. Veel baasjes willen echter graag weten wat er gebeurt bij een euthanasie voordat ze deze stap nemen. Hoe werkt euthanasie bij honden?

Wanneer moet je een hond laten inslapen?

Het is altijd heerlijk om een puppy in huis te nemen, maar helaas leven honden niet zo lang als mensen en moeten we toch altijd weer afscheid nemen. Wat voor ons als een korte tijd voelt, is voor de hond een voldaan leven. Hoe weet je wanneer het tijd is om een hond te laten inslapen? Een onmogelijke beslissing die je met veel pijn in het hart moet maken.

Allereerst zijn er natuurlijk de medische redenen waarom het beter is om een hond te laten inslapen. Jij kent jouw hond het beste, en weet zelf wanneer jouw hond te ziek is of wanneer hij nog wel kan genieten van het leven. Is er nauwelijks nog een kwaliteit van leven? Dan wordt het tijd om serieus na te denken over het inslapen van de hond. Bespreek jouw twijfels met de dierenarts als dit jou beter zou laten voelen.

Daarnaast kan het ook zijn dat een hond agressief gedrag vertoont en niet meer geholpen kan worden. De hond is dan gevaarlijk voor de omgeving. Als gedragstherapie geen oplossing biedt, dan moet je misschien ook nadenken over euthanasie. Een hond die ieder moment kan omslaan zonder trigger kan levensgevaarlijk zijn.

Hoe werkt euthanasie bij honden?

Je maakt altijd een afspraak met jouw dierenarts. Iedere dierenarts heeft meestal een eigen manier wat betreft euthanasie bij honden, maar wij vertellen nu de meest gebruikte manier. Om te beginnen wordt er een slaapmiddel gegeven middels een injectie. De injectie zal meestal in de bil of in de buik gedaan worden. Het is de bedoeling dat de hond in een hele diepe roes of slaap valt zodat hij verder niets meer voelt of in de gaten heeft. Soms zullen meerdere injecties nodig zijn om dit te behalen.

Hierna wordt de tweede injectie gegeven die ervoor zorgt dat de hond voor altijd zal rusten. De manier waarop verschilt meestal per dierenarts, en er is geen goed of fout. Er wordt meestal gezocht naar een bloedvat in bijvoorbeeld de (voor)poot. Soms kan de dierenarts een klein stukje van de poot scheren en een stuwbandje aanleggen om het bloedvat mooi zichtbaar te maken. Bij oudere dieren kan dit soms lastig zijn door een slechtere bloedcirculatie. Sommige dierenartsen kiezen ervoor om direct in het hart te prikken. Maak je geen zorgen, hier voelt de hond niets van door het eerder toegediende slaapmiddel. Na de tweede injectie zal de hond vrij snel inslapen. Je hoort de hond nog een paar keer diep ademen en zijn laatste adem uitblazen. Al met al duurt een euthanasie bij een hond meestal 15-30 minuten.

 

Bekijk ook:

Contributor

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
verjaardag prinses amalia 2020

Een week lang verjaardag voor prinses Amalia

Week 49 Nieuwsquiz