in

Het einde van het Verenigd Koninkrijk in zicht?

Steun voor onafhankelijkheid groeit

Schotse nationalisten op koers voor verkiezingsoverwinning naarmate de steun voor onafhankelijkheid groeit. De Schotse Nationalistische Partij is op koers om grote winst te maken bij de Britse verkiezingen van volgende maand. Dit door de toename van steun voor onafhankelijkheid, blijkt uit nieuwe peilingen.

Brexit heeft opnieuw onafhankelijkheid op de voorgrond gebracht in Schotland. De steun voor de beweging staat nu op 50 procent in het VK blijkt uit een Ipsos MORI-enquête die donderdag werd gepubliceerd. De peiling voorspelt dat de SNP een massale 44 procent van het stemaandeel bij de verkiezingen van 12 december zal krijgen. Dit komt neer op een winst van 13 zetels.

Het geeft de SNP een 18-punten voorsprong op de conservatieven en een verbluffende 28-punten voorsprong op de Labour-partij. Als de momentopname op de dag van de verkiezingen wordt bevestigd, vallen de Tories van 13 naar zes plaatsen en houd Labour er nog maar één over.

Het veldwerk voor de enquête is afgelopen week uitgevoerd. Wat de onafhankelijkheidsvraag betreft, zei 48 procent van de Schotten dat ze ja zouden stemmen als er morgen een referendum over onafhankelijkheid werd gehouden. Tevens 48 procent zei dat ze nee zouden stemmen. De resterende vier procent wist niet zeker hoe ze hun stem zouden uitbrengen.

Bekijk ook:
Peiling: aanpak coronacrisis zorgt voor meer zetels

Onafhankelijkheid werd verworpen door Schotse kiezers in een referendum in 2014. Dat resultaat kwam echter voordat het VK stemde om de Europese Unie te verlaten. Schotland stemde overweldigend tegen Brexit en Scots vinden dat als het VK het blok verlaat een herhaling van de onafhankelijkheidsstem vereist is.

Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Laden…

0

De vergrijzing slaat nu écht toe

Radio 538-dj Daniël Lippens geschorst na aanrijding