Kan jij bijna niet zonder je pinpas? Toch zal je vanaf 2023 afstand moeten doen van dat bijzondere kaartje. Als je ernaar kijkt, zal je het logo van Maestro erop zien staan en dat geldt voor alle pasjes van Nederlandse banken. Dat logo vind je ook bij geldautomaten, winkels en andere plaatsen waar je met je pin kan betalen.
Het is zo gebruikelijk geworden dat je er eigenlijk niet meer over nadenkt. Maestro is echter de technologie waarmee al die betalingen per pin en geldopnames mogelijk zijn. Deze technologie wordt geleverd door MasterCard, wereldwijd bekend van de Visa creditcards. De technologie van Maestro functioneert erg goed voor pinbetalingen en geldopnames in Nederland, maar is minder geschikt voor online aankopen bij buitenlandse webshops. Ook het geld opnemen in een ver buitenland werkt niet altijd zoals het moet. Om die reden zullen in 2023 alle huidige pinpassen worden vervangen door debetkaarten. Die zien er dan uit als de standaard creditcard en het Maestro-logo gaat daarmee verdwijnen.
Alle #Maestro-betaalpasjes in Nederland zullen vanaf midden 2023 worden vervangen en het bekende Maestro-logo verdwijnt geleidelijk. Betaalbedrijven @Mastercard en @Visa komen beide met nieuwe technologie. #Radar https://t.co/cS1L2BRPsJ
— Radar (@avrotrosradar) October 21, 2021
Wat is een debetkaart?
Wat is een debetkaart? Misschien heb je momenteel een creditcard en weet je dat deze eenvoudig te gebruiken is in binnen- en buitenland. Soms moet je gebruik maken van een pincode om geld uit de automaat te halen of ergens te betalen. Vaak is een afdruk genoeg. Het bijzondere van een creditcard is dat je op krediet kan kopen. Meestal heeft een dergelijke kaart een behoorlijke limiet en kan je deze gebruiken voor flinke uitgaven op vakantie of in het binnenland.
Een creditcard gebruikt men traditioneel vaak in hotels, restaurants en horecagelegenheden. Het is zelfs zo dat men in de Verenigde Staten je heel vreemd aankijkt als je contant zou willen betalen. Een dergelijke kaart heeft ook voordelen bij het boeken van zaken als een huurauto. De verhuurder kan immers checken hoeveel krediet jij nog op de kaart hebt.
Uiteraard komt ook het moment van afrekenen. Als je dit niet meteen per maand doet, maar in termijnen, zal er een flinke rente over het openstaande saldo worden berekend. Een debet-kaart heeft in principe dezelfde werkwijze als een creditcard, maar zonder de mogelijkheid om meer geld uit te geven dan er op de gekoppelde rekening staat. Hierbij kan je derhalve die onplezierige boodschap te zien krijgen als je ergens betaalt of geld wil ophalen: ‘U heeft niet voldoende saldo op uw rekening’.
Hoe gaat het nu verder met de pinpas?
Vanaf 1 juli 2023 zullen alle bestaande pinpassen niet meer gebruikt kunnen worden. Voor die tijd zullen ze vervangen worden door debet kaarten met de technologie die MasterCard ook gebruikt voor creditcards. Vanaf 2022 zullen ook alle geldautomaten worden geüpdatet, zodat alles klaar is, zodra de nieuwe kaarten in omloop komen. Dat zal naar verwachting begin 2023 zijn. Dat ‘ombouwen’ van de betaalautomaten is iets dat in België en Duitsland al is gebeurd, zonder dat dit bijzondere problemen heeft opgeleverd.
De meeste ondernemers die een pinautomaat hebben, beschikken al over de technische mogelijkheid om ook creditcards af te handelen. Daar hoeft dus in het algemeen weinig te gebeuren. De betaling bij een webwinkel in het binnen- en buitenland is met de nieuwe passen ook vergelijkbaar met de wijze waarop je nu met een creditcard betaalt.
Doei #maestro pasjes! Eindelijk, makkelijk online betalen bij Amerikaanse webshops! https://t.co/Gryj1F987A
— Sem @xvilo@mastodon.org.uk (@xvilo) October 21, 2021
Bij ingebruikname van de debetkaarten zal men nog bepalen welke extra beveiligingen nodig zijn om fraude en misbruik te voorkomen. De grote Nederlandse banken willen nog geen commentaar geven op de wijzigingen. Ze gaan – naar mededeling – eerst onderzoeken wat de gevolgen zijn voor hun klanten. Tegenhouden van deze ontwikkeling zit er uiteraard niet in. Wat denk jij ervan? Zal deze nieuwe techniek het vooral voor de ouderen nog moeilijker maken in het financieel verkeer?
Plaats een reactie