in

Halsema kondigt strenger kraakbeleid aan

“Kraken wordt als risicoloos en anoniem ervaren,” zegt Halsema, burgemeester van Amsterdam. Sinds 2010 is kraken bij wet verboden en het aantal kraakpanden per jaar daalt, maar toch blijkt het nog relatief eenvoudig om voor langere tijd in een leegstaand gebouw te zitten. 

Dat heeft te maken met de afspraak dat Amsterdam niet ontruimt voor leegstand, en door de strenge juridische procedures krijgen krakers nog vaak vrij spel. Op dit moment kunnen krakers, zonder een al te grote moeite, behoorlijk lang in een leegstaand pand blijven. Een ontruiming van een pand wordt pas gedaan als een uitspraak van de rechter dit toelaat. Hier gaat vaak wel een week of acht overheen, waardoor krakers natuurlijk allang weg zijn. Politie grijpt daarnaast alleen in als daar een aanleiding voor was, maar niet preventief om een kraak te voorkomen.

Op verzoek van Halsema hebben OM en de rechtbank een nieuwe regeling uitgewerkt. Voortaan wordt er binnen twee tot drie weken gevonnist in kraakzaken die door eigenaren zijn aangespannen. Ook gaat de politie direct optreden op het moment dat zij een kraakactie zien en als het wel lukt om een pand te kraken, zal de ontruiming niet meer aangekondigd worden door de politie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WOZ-aanslag (waarde) te hoog? Bezwaar maken loont!

Dit is waarom de iPhone XR nog steeds jouw ideale smartphone is