Er gebeurt een hoop in de ruimte. NASA zal binnenkort opzettelijk een botsing met een asteroïde creëren om te testen of ze deze uit hun natuurlijke koers kunnen duwen. Ondertussen staan er kometenregens in de planning, die we vanaf aarde kunnen volgen. En er worden dit jaar nieuwe ruimtemissies gestart. We zetten deze intrigerende gebeurtenissen even op een rijtje.
In mei keert NASA terug naar de maan
NASA is bezig met een missie dat de naam Artemis 1 draagt. Het is een onderdeel van een reeks ruimtereizen die in de planning staan. Deze reizen zullen duizenden kilometers voorbij de maan gaan, en uiteindelijk naar Mars, bemand uiteraard. Er staat deze maand een lancering gepland. Maar dit is echter een test, zonder bemanning dus.
Tijdens deze maandenlange reis zal de capaciteit van de raket worden beoordeeld. De raket zal ook Orion vervoeren, het ruimteschip waarmee astronauten zullen reizen tijdens de complexere missie; Artemis II. Een tussenlanding op de maan is noodzakelijk voor bijvoorbeeld het tanken van brandstof. De megaraket van 4,1 miljard dollar moet deze maand vertrekken.
In juni begint de missie van de krachtigste ruimtetelescoop ooit
De James-Webb ruimtetelescoop is de meest krachtige telescoop ooit en arriveerde in januari 2022 op 1,6 miljoen kilometer afstand van de aarde. In juni begint de missie van deze telescoop; beelden maken van de vroegste sterrenstelsels die zijn gevormd. Maar dat is nog niet alles. Deze krachtige telescoop gaat ook een kijkje buiten ons sterrenstelsel nemen.
NASA is ervan overtuigd dat er spectaculaire beelden worden gemaakt. Het zal de eerste keer zijn dat er beelden worden gemaakt van zo diep in de ruimte. De eerste beelden zullen naar verwachting in juni binnenkomen, en daarna aan het publiek worden getoond. Deze zullen hopelijk een nieuw licht werpen op het ontstaan van sterrenstelsels.
Een missie naar een stalen asteroïde in augustus
De Psyche-missie van NASA omvat een ruimtereis van een robot naar een asteroïde die zeer rijk is aan metalen. De robot zou in 2026 aan moeten komen en monsters van de oppervlakte moeten verzamelen. De wetenschappers van NASA willen hiermee antwoorden vergaren over primaire vragen die verband houden met het ontstaan van een planeet.
Het is een verkenningsvlucht. “Als blijkt dat de kern van metaal is dan zou het deel uitmaken van de allereerste generatie vroege kernen in ons zonnestelsel. Maar we weten niets, en we zullen niets zeker weten totdat we er zijn” aldus Lindy Elkins-Tanton van de arizona State University, die de Psyche missie leidt. De missie start in augustus.
Botsing met een Asteroïde in oktober
De DART-missie (Double Asteroid Redirection Test) gaat 1 oktober van start. Het DART ruimtevaartuig zal dan op 6,8 miljoen kilometer van de aarde inslaan op asteroïde Dimorphos, die 160 meter breed is. Het is alsof een frisdrankautomaat op een piramide crasht. Op deze manier willen wetenschappers testen of een ruimterots uit zijn natuurlijk baan gestoten kan worden.
De resultaten van de DART-missie kunnen in de toekomst van belang zijn, mocht er een asteroïde op ramkoers liggen met de aarde. Dimorphos is geen bedreiging voor de aarde, maar is slechts een ‘dartbord’ waarop geoefend kan worden. “We zijn op dit moment weerloos tegen een asteroïde, dat willen we veranderen” zegt hoofddocent Marcus Wilde van het Florida Institute of Technology.
Meteorietenregen noordelijke Geminiden: 14-15 december
De Geminiden is de beste meteorenregen van het jaar. Vooral op het noordelijke halfrond is deze regen goed te zien. Maar over het algemeen kan de hele wereld genieten van dit terugkerende spektakel. De beste show is in de nacht van 14 op 15 december. Hoewel de maan vrij helder zal zijn die nacht zal deze meteorenregen met het blote oog goed te zien zijn.
Dit fenomeen doet zich elk jaar in december voor. Dit komt door het feit dat de aarde door het stof van 3200 Phaethon trekt, dat waarschijnlijk een asteroïde of een dode komeet is. Als de stof van deze komeet in de dampkring komt dan brandt het op, waardoor je het op ziet lichten als een jaarlijkse show van meteoren.
Plaats een reactie