Feiten en fabels over sneeuw
Saved Read later
Deel dit bericht

Feiten en fabels over sneeuw

Er zijn mensen die een hekel hebben aan sneeuw. Als er veel sneeuw valt en de temperatuur laag is, kan dat een hoop problemen opleveren voor mens en dier. Maar meestal worden we betoverd door grote vlokken die vreedzaam naar beneden dwarrelen en overal een puur wit laagje overheen leggen. Even is de hele wereld weer overal hetzelfde.

En wie heeft niet ooit geduizeld bij het spektakel van ontelbare zwarte stipjes als je naar de lucht keek? Een sneeuwvlok laten smelten op je tong of samen met je lief het knerpende geluid horen van bevroren sneeuw is super romantisch. Er is nog veel te leren over sneeuw en enkele fabels zullen hieronder worden ontmaskerd.

De Inuit hebben 100 woorden voor sneeuw

Sneeuw neemt ook meerdere gedaanten aan. Wij kennen bijvoorbeeld stuifsneeuw en plaksneeuw maar ook natte sneeuw. Toen antropologen voor het eerst de Inuit bezochten ontstond er een romantisch idee. Een volk dat constant tussen sneeuw en ijs leefde, zou daar ook vele woorden voor gebruiken. Het bleek een misverstand. Ook in het hoge noorden zijn er maar weinig begrippen voor sneeuw die in andere talen niet bestaan. Tenminste als er in het taalgebied met enige regelmaat sneeuw valt.

Bekijk ook:
Met deze 5 tips krijg jij een goede weerstand tijdens de winter

Sneeuw zorgt voor stilte in stad en de natuur

Sneeuw bestaat vrijwel uitsluitend uit water en lucht. Door die grote hoeveelheid lucht in een sneeuwvlok heeft sneeuw een sterk isolerende werking. Geluid boven een sneeuwdek wordt als het ware opgeslokt door de lucht. Hierdoor is het veel stiller in een omgeving waar sneeuw ligt.

Geen sneeuwvlok is hetzelfde

Misschien heb je dit op school geleerd, maar dan mag je dat nu meteen vergeten. Alle sneeuwvlokken hebben een zeshoekige vorm. Er is echter ook een enorm aantal patronen mogelijk. Tijdens een enkele sneeuwbui in Duitsland vonden wetenschappers moeiteloos 6.000 verschillende vormen. Maar de realiteit is dat sneeuwvlokken wiskundig gezien gelijk aan elkaar kunnen zijn. Dat houdt verband met de watermoleculen waaruit ze bestaan, die een bepaalde structuur opzoeken.

Sneeuwvlokken kunnen schreeuwen

Het klinkt misschien vreemd maar een sneeuwvlok maakt een schril geluid als deze in water terecht komt. Het geluid is zo hoog dat mensen dat niet kunnen horen. Het gebeurt alleen als ze in water terechtkomen, omdat de luchtbellen in de sneeuw op dat moment ontsnappen en dat schreeuwend geluid maken.

Bekijk ook:
7 sneeuw feitjes die jij nog niet wist

Sneeuw is puur en bestaat alleen uit water

Helaas is ook dit een fabel. Sneeuw kan niet ontstaan in een volstrekt schone lucht. Het begin van een sneeuwvlok is een verontreiniging in de lucht. Dat kan een bacterie zijn maar ook een minuscuul stofdeeltje. Toch even nadenken voordat je sneeuw gaat eten?

Feiten fabels sneeuw

Er bestaat rode sneeuw

Wellicht heb je in het nieuws gezien dat er in delen van Duitsland ook sneeuw is gevallen verontreinigd met woestijnzand. Ten onrechte werd het hier en daar als rode sneeuw aangeduid. Maar er bestaat ook echte rode sneeuw. In gebieden waar sneeuw soms vele jaren blijft liggen, kan deze ‘besmet’ raken met een bacterie. De sneeuw kleurt dan rood. In Siberië zijn de afgelopen tijd meerdere waarnemingen gedaan van rode sneeuw. Er wordt vermoed dat hogere temperaturen in het gebied het verschijnsel meer regelmatig veroorzaken.

Sneeuwvlokken zijn nooit erg groot

Gemiddeld wordt een sneeuwvlok niet groter dan 5 millimeter. Maar onder bijzondere omstandigheden kan er eentje worden gevormd die het Guinness Book of Records haalt. De grootste sneeuwvlok die tot op heden bekend is, viel in 1887 in Montana, VS. De diameter bedroeg 38 centimeter. Bewaren was toen nog niet mogelijk.

Mooie sneeuwvlokken houden van warmte

Alles is relatief uiteraard. Maar het is een wetenschappelijk bewezen feit dat sneeuw die tijdens hevige kou valt ruwe vormen heeft. Als de temperatuur dichter bij het nulpunt blijft, zijn de vormen van sneeuwvlokken veel meer welgevormd.

Potje sneeuwballen gooien?

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.