De gemeente Rotterdam heeft maatregelen genomen om te zorgen dat Diergaarde Blijdorp niet failliet gaat: de dierentuin krijgt een lening van 10 miljoen. Wethouder Bert Wijbenga vertelt dat dit een prachtige plek is die we moeten helpen om in stand te houden.
Diergaarde Blijdorp krijgt lening van 10 miljoen
Er zitten wel voorwaarden aan de lening voor Diergaarde Blijdorp. Zo moet de dierentuin bijvoorbeeld snijden in haar organisatie om de vaste lasten te verlagen. Overigens moet de gemeenteraad nog wel instemmen met de financiële steun. Recentelijk werd er ook al een reorganisatie aangekondigd waardoor 45 van de 180 medewerkers hun baan zouden verliezen.
Blijdorp en corona
Diergaarde Blijdorp is door de coronacrisis twee maanden lang dicht geweest. Na de heropening trok de dierentuin ook veel minder bezoekers dan normaal. Dit werd aan de ene kant veroorzaakt omdat slechts maximaal 40% van de normale capaciteit gebruikt kon worden, maar aan de andere kant ook omdat mensen nu niet graag de drukte opzoeken.
Voor de gemeente Rotterdam is Blijdorp een plek van de stad die meerdere belangrijke maatschappelijke functies verenigt. Daarom willen zij er ook alles aan doen om de dierentuin niet failliet te laten gaat.
Wat als Blijdorp wel failliet gaat?
Het doemscenario is dat Blijdorp uiteindelijk failliet zou gaan, ook al doet de gemeente er alles aan om dit te voorkomen. Dit zou slecht nieuws zijn. Niet alleen voor de gemeente, maar ook voor de dieren. Deze kunnen nu namelijk waarschijnlijk nergens terecht. Andere dierentuinen, zowel nationaal als internationaal, verkeren in dezelfde situatie. Tevens speelt Diergaarde Blijdorp een cruciale rol bij meer dan 80 internationale onderzoeks- en fokprogramma's.
Begin november zal Diergaarde Blijdorp de eerste 4 miljoen ontvangen van de lening. In januari 2021 zal de resterende 6 miljoen overgemaakt worden. Het is de bedoeling dat de dierentuin de lening versneld aflost wanneer deze meer financiële ruimte krijgt.
Plaats een reactie