De Europese Unie is op weg naar een recessie van historische proporties! De COVID-19 pandemie duwt de Unie in een diepe recessie nu een groot deel van de economie plat is komen te liggen. Volgens de Europese Commissie zal de economie in 2020 met 7,5% krimpen. Dit is veel ernstiger dan de recessie van 2009, toen kromp de economie slechts met 4,5%.
De Europese economie zal een recessie van historische proporties beleven gaf de commissie aan in een nieuwe economische voorspelling. Dit nieuws bracht ze naar buiten na weken van lockdowns en restricties ter bestrijding van het coronavirus.
De maatregelen en de angst van mensen om het virus te krijgen heeft ongeveer een derde van de economische activiteiten overnacht plat gelegd stelde Paolo Gentiloni Commissaris in de Europese Commissie.
Volgend jaar licht herstel
Hoewel er volgend jaar waarschijnlijk weer enige groei zal zijn is dit te weinig voor de Europese Unie om gelijk over de recessie heen te komen. In 2021 is de verwachting dat de economie met 6,1% aantrekt in de Europese Unie en met 6,3% in de gehele Europese zone. Dit is niet genoeg om het verlies van 7,5% in te halen.
Het rapport voorziet vooral problemen in landen welke erg hard geraakt zijn door de crisis zoals:
- Italië
- Spanje
- Frankrijk
Elk van deze landen zullen een economisch verlies zien van rond de 8% dit jaar. Ook Griekenland zal te maken krijgen met ernstige economische schade stelt het rapport.
Spanje en Griekenland zagen vorig jaar een groei van 2%, maar de verwachting is dat deze landen nu een afname zullen zien van 9%. In Duitsland waar men erg tevreden is over hoe het land omgaat met de crisis zal er ook een krimp zijn van de economie. Deze zal uitkomen op ongeveer 6,5% in 2020.
Werkloosheid speelt een rol
Ook de toename van werkloosheid zal een rol gaan spelen in de recessie. De totale werkloosheid in de Europese Unie zal door de coronacrisis groeien met ongeveer 9%. Naast de werkloosheid waarschuwt Gentiloni ook dat we niet moeten vergeten dat er ook veel minder gewerkt is door mensen die hun banen niet hebben verloren.
De inflatie zal afnemen, dit omdat mensen minder aankopen doen en ook de olie prijs sterk is gedaald. COVID-19 heeft momenteel ongeveer 3,7 miljoen mensen besmet. Er zijn 256.000 mensen overleden. Naast de stress die het virus te weeg, brengt op het gezondheidssysteem zijn er duizenden bedrijven die de deur hebben moeten sluiten. Miljoenen mensen hebben hun baan verloren door het virus.
Recessie raakt de hele wereld
Volgens het EU rapport zal het coronavirus een grootte inpakt hebben op de economie over de gehele wereld. Veel groter dan de recessie 2008-2009 welke een diepe financiële crisis teweeg bracht. Dit was tot nu toe de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog.
De crisis zal niet meer af te weren zijn steld de comissie. Het enige wat men kan proberen is de schade zo veel mogelijk te beperken. Ook waarschuwt de commissie dat de crisis mogelijk nog erger zal worden, dit zal deels liggen aan hoe het verder zal verlopen met de pandemie.
Landen binnen de Europese Unie met een relatief kleine economie zullen volgens het rapport minder hard getroffen worden. Denk hierbij aan landen als Polen en Oostenrijk. Toch zal voor deze landen de economische schade ook vrij groot zijn, voor Polen gaat men uit van een krimp van 4,3% en voor Oostenrijk een krimp van 5,5%.
Bekijk ook:
Plaats een reactie