Heel de wereld is in de ban van het coronavirus, ook wel Covid-19 genoemd. Dagelijks worden er weer mensen besmet, en in het ergste geval overlijden er zelfs enkele mensen aan deze ziekte. Maar wat is het coronavirus precies? Hoeveel mensen zijn er besmet? Wat kun je allemaal tegen deze ziekte doen? En welke mensen lopen nu precies een groot risico? Deze vragen en meer worden allemaal beantwoord in dit artikel. Wij zullen dit artikel regelmatig bijhouden om te zorgen dat de meest actuele stand van zaken bekend is.
Coronavirus vragen
Wat is de officiële naam van het nieuw coronavirus?
We noemen het een ‘nieuw' coronavirus omdat er meerdere soorten bestaan. Een coronavirus is een virus die er uitziet als een kroon (= Latijns voor corona). Enkele voorbeelden van coronavirussen zijn MERS en SARS.
Het coronavirus waar wij het nu over hebben wordt ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Het gedeelte SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome, als wij dit naar het Nederlands vertalen betekent het ernstig acuut ademhalingssyndroom. Van dit virus wordt je dus ziek, en de ziekte die volgt wordt COVID-19 genoemd. Het cijfer 19 staat voor het jaartal waarin het voor het eerst ontdekt was.
Wat zijn de symptomen van het nieuwe coronavirus?
We hebben dus al vastgesteld dat het nieuwe coronavirus familie is van de SARS. Het nieuwe coronavirus heeft dan ook symptomen zoals koorts met daarbij luchtwegklachten. Hierbij kun je denken aan:
- hoesten
- kortademigheid
- of een longontsteking
Hoe wordt het coronavirus overgedragen?
Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar het virus dus nog niet alle details zijn bekend. Wat we wel weten is dat het virus tot nu toe voornamelijk wordt overgedragen door hoesten en niezen. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus er verspreid wordt tijdens het hoesten en niezen.
Kunnen dieren en insecten het coronavirus overdragen?
Wat we vrijwel zeker weten is dat het virus niet overdraagbaar is via muggen. Alle andere dieren zijn nog in onderzoek. Het voornaamste gedeelte wordt op dit moment van mens op mens overgedragen, maar we kunnen niet met zekerheid zeggen dat dit de enige manier is. Hoogstwaarschijnlijk heeft het coronavirus zijn begin gevonden middels een exotisch dier in China. Je zou het in principe kunnen zien als een zoönose.
Hoeveel mensen zijn er wereldwijd besmet?
Op het moment van schrijven, 28 februari 2020, zijn er 83.386 mensen besmet geraakt. Hiervan zijn er twee besmettingen die in Nederland hebben plaatsgevonden. Het grootste gedeelte van de mensen die besmet zijn geraakt wonen nog altijd in China. In China zijn namelijk 78.824 mensen die het virus hebben opgelopen.
Hoe zit het met onze buurlanden?
België: 13 besmetting, 0 doden
Duitsland: 188 besmettingen, 0 doden
Verenigd Koninkrijk: 40 besmettingen, 1 doden
Frankrijk: 191 besmetting, 3 doden
Bekijk hier alle actuele coronavirus besmettingen.
Is er een behandeling tegen het coronavirus?
Lang verhaal kort: op dit moment nog niet. Er wordt nu vooral op basis van symptomen behandeld. Er wordt nog druk gewerkt aan een behandeling, maar er zijn nog geen proeven gedaan met mensen.
Kun je genezen van het nieuwe coronavirus als er nog geen behandeling is?
Tot nu toe genezen de meeste mensen met een infectie wel. Het virus oplopen betekent dus niet gelijk dat je in paniek hoeft te schieten.
Het is wel van belang dat je bij de eerste ziekteverschijnselen, meestal koorts, contact met de huisarts opneemt en het dus niet gelijk afschrijft als een simpele koorts.
Kan het coronavirus veranderen en dus gevaarlijker worden?
De meeste virussen kunnen gedurende een langere tijd veranderen. Dit noemen we een mutatie. Het is dan alleen wel de vraag of het daardoor ook gevaarlijker zal worden. Het is nog niet vaak voorgekomen dat een virus zodanig gemuteerd is dat het ineens heel gevaarlijk is geworden. Een virus kan ook juist minder gevaarlijk worden door een mutatie. Dit wordt natuurlijk heel nauwkeurig in de gaten gehouden en zal dus vooraf bekend zijn.
Ik ben zwanger, moet ik extra voorzichtig zijn voor het coronavirus?
Het is nergens voor nodig om je druk te maken over het virus als je zwanger bent. Het virus heeft hetzelfde verloop bij zowel zwangere als niet zwangere vrouwen. Voor zover wij weten is er op dit moment ook geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door dit virus.
Ik heb koorts en voel mij benauwd. Moet ik mij laten testen?
Het is altijd handig om contact op te nemen met de huisarts bij deze klachten, maar in principe is dit in de meeste gevallen geen corona. Om het coronavirus te hebben moet je niet alleen last hebben van de symptomen, maar ook onlangs in een risico gebied geweest zijn (China, Singapore, Zuid Korea, Iran of Italië) of contact hebben gehad met een besmet persoon de afgelopen twee weken.
Welke mensen lopen het grootste risico om het coronavirus te krijgen met serieuze gevolgen?
In principe werkt het coronavirus net zoals elke andere virus. Het grootste risicogroep is de ouderen. Zij hebben al een zwakker immuunsysteem en kunnen dus minder goed tegen deze ziekte vechten. Verder zijn mensen die al een onderliggende ziekte hebben ook een makkelijk doelwit. Denk hierbij aan hoge bloeddruk, diabetes of een hartziekte. Kinderen hebben in principe geen grotere kans om dit virus te krijgen.
Heeft het zin om mondkapjes te kopen?
Je ziet nu veel mensen zoeken naar mondkapjes op het internet. Dit is nergens voor nodig. In Nederland zijn er tot nu toe nauwelijks mensen besmet en is er dus geen sprake van een uitbraak. Mondkapjes die op dit moment in China gebruikt worden hebben overigens ook niet veel nut. Het hele idee van een mondkapje is dat de mond en de neus goed beschermd worden. Bij een dun papieren mondkapje zoals we op de foto's hieronder zien zijn ze vaak te dun en sluiten ze niet goed aan op de mond en de neus waardoor het eigenlijk een illusie is. Voorlopig is het alleen voor medisch personeel in Nederland van belang om mondkapjes te gebruiken.
Coronavirus in Nederland
We hebben waarschijnlijk allemaal wel het nieuws gehoord over de besmettingen in Nederland. Er zijn tot nu toe zes bevestigde besmettingen in ons kikkerlandje. Wij gingen 20 februari op pad om te peilen of Nederlanders zich zorgen maken over het coronavirus.
Eerste besmetting
De eerste besmetting in Nederland is op 27 februari een feit geworden. De persoon waar het om gaat is een 56-jarige man uit Loon van Zand wie in Tilburg was voor carnaval. Zeer waarschijnlijk heeft hij het virus in Italië opgelopen gezien hij daar kortgeleden nog geweest is. Op 28 februari zijn de vrouw en dochter van deze man ook positief getest op het virus. Andere mensen waar de man contact mee heeft gehad zijn ook onderzocht, maar er waren verder geen positieve resultaten.
Tweede besmetting
Helaas heeft Nederland niet zo veel geluk gehad als België, waar er maar 1 besmetting is geweest tot nu toe en die persoon ook al genezen is. Na de eerste besmetting is er gelijk een tweede vastgesteld. Dit keer gaat het om een vrouw uit Diemen. Zij is werkzaam in het Amsterdam UMC, maar komt niet in contact met patiënten voor haar werkzaamheden. Ook deze besmetting heeft zeer waarschijnlijk plaatsgevonden in Italië.
De vrouw heeft drie kinderen. Haar man en het jongste kind hebben helaas ook het coronavirus opgelopen. Het kinderdagverblijf waar haar jongste kind naartoe gaat is tijdelijk gesloten. De vrouw was hier aanwezig terwijl zij besmet was, en het jongste kind had ook ziekteverschijnselen terwijl deze aanwezig was.
Welke plekken in Nederland hebben tot nu toe te maken met een besmetting?
Wat is het protocol in Nederland?
Wanneer iemand ziekteverschijnselen heeft zal deze zich hoogstwaarschijnlijk bij de huisarts melden. Als de huisarts vermoed dat het hier om het COVID-19 virus gaat, zal hij een test aanvragen bij het RIVM of het Erasmus MC. Ondanks het feit dat de patiënt op dit moment nog niet positief is getest moet deze wel al uit voorzorg in isolatie. Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis afhankelijk van de ernst van de klachten. Blijkt het dat de test positief is? Dan is er dus sprake van een coronabesmetting. De persoon zal dan in isolatie moeten blijven. De GGD zal na de uitslag van deze positieve test een contactonderzoek in werking stellen. Dit betekent dat alle mensen waarmee de besmette persoon contact heeft gehad hun gezondheid in de gaten moeten huiden. Mogelijk wordt er ook nog gevraagd om alsnog een test te doen. Als deze mensen klachten krijgen of een positieve uitslag krijgen begint het verhaal weer opnieuw. Op deze manier wordt alles nauwlettend in de gaten gehouden.
Tips om de kans op besmetting te verkleinen
Het is altijd belangrijk om je persoonlijke hygiëne op orde te hebben. Dat is niet alleen fijn voor jezelf en de mensen om je heen, maar is ook nog eens goed voor je gezondheid. Ook kan het helpen om virussen te vermijden.
Was je handen goed en regelmatig
We weten heus wel dat je af en toe stiekem geen zin hebt om je handen te wassen na het toilet, maar doe het toch maar wel. Dat is een stuk frisser en beschermt je toch dat kleine beetje extra.
Wil je zien hoe vies jouw handen zijn na een dag?
Pak dan een sneetje brood, laat je handen hier eens lekker overheen gaan en doe dit in een dicht zakje. Na een paar dagen zul je zien hoe smerig jouw handen wel niet waren wanneer je de schimmel ziet vormen op de plekken waar jouw handen het brood aangeraakt hebben.
Hoest of nies in je elleboog
Dit is ook weer een stuk frisser voor de mensen om je heen en kan helpen om het virus in bedwang te houden. Het coronavirus wordt, zover bekend, verspreid door hoesten en niezen, het is dan wel zo fijn als jij jouw steentje bijdraagt om het te beperken.
Gebruik papieren zakdoekjes
Eerlijk gezegd waren wij al niet zo'n fan van herbruikbare zakdoeken, maar zeker in tijden van een snel verspreidend virus is het wel zo fris om gewoon wegwerp doekjes te gebruiken. Je hoeft natuurlijk niet al die bacteriën van een uur geleden die je al uit je systeem hebt gelaten weer terug in je mond te hebben.
Coronavirus tijdlijn
31 december 2019
China laat WHO weten dat er meerdere mensen door een onbekende oorzaak ziek zijn geworden in Wuhan. Meerdere van deze mensen stonden op een markt welke op 1 januari gesloten werd. Het aantal geïnfecteerde mensen is boven de 40 uitgekomen terwijl de experts hun best deden om deze virus te ontdekken.
5 januari 2020
China heeft vastgesteld dat het hier niet ging om hetzelfde SARS virus wat in 2002-2003 de wereld rond ging.
7 januari 2020
Er werd bekend gemaakt dat dit virus een familielid van het SARS virus is.
11 januari 2020
China laat weten dat er iemand is overleden aan het coronavirus. Dit was een 61-jarige man wie aankopen had gedaan op de markt waar het virus oorspronkelijk uitgebroken is. De hulp die deze man in het ziekenhuis kreeg, mocht niet baten en hij is uiteindelijk bezweken aan een hart infarct op 9 januari.
13 januari 2020
Er is een besmetting gevonden in Thailand. Dit is een vrouw die net terug was gekomen van Wuhan waar wij het eerder over gehad hebben.
16 januari 2020
Japan laat nu ook weten een besmet persoon te hebben gevonden. Uiteraard heeft ook deze persoon de plaats Wuhan bezocht.
17 januari 2020
Er is een tweede persoon overleden in Wuhan. De Verenigde Staten heeft laten weten dat zij bezoekers vanuit Wuhan eerst zullen onderzoeken voor zij toegang krijgen tot het land. Gedurende de volgende dagen komen de Verenigde Staten, Nepal, Frankrijk, Australie, Malaysie, Singapore, Zuid Korea, Vietnam en Taiwan met het nieuws naar buiten dat er iemand in hun land besmet is.
20 januari 2020
Alweer is er iemand overleden door het virus in China. Op dit moment telt China meer dan 200 infecties. Ook is het virus zich gaan verspreiden door het hele land.
22 januari 2020
Ondertussen staat het aantal doden al op 17 in China en zijn er meer dan 550 geïnfecteerden. Meerdere Europese vliegvelden zijn begonnen om bezoekers uit Wuhan te screenen voordat zij het land in mogen.
23 januari 2020
Wuhan wordt technisch gezien in quarantaine gezet gezien alle vliegvelden en treinstations hun deuren sluiten.
24 januari 2020
In China zijn er nu 26 mensen overleden en zijn er meer dan 830 infecties. Er zijn 13 steden die afgesloten worden. Veel van de grote entertainment plekken sluiten hun deuren zoals Shanghai Disneyland, de Chinese Muur en vele andere plekken.
26 januari 2020
Het aantal doden stijgt snel en is ondertussen al op een aantal van 56. Bijna 2000 mensen zijn geïnfecteerd. Er zijn nieuwe besmettingen vastgesteld in de VS, Taiwan, Thailand, Japan en Zuid Korea.
27 januari 2020
Het aantal doden heeft zich binnen één dag tijd bijna verdubbeld en staat nu op 106. Honderd van deze overledenen waren in Hubei, de provincie waar de markt zich bevond. Er zijn 4515 geïnfecteerde in China.
30 januari 2020
Het coronavirus wordt nu een globale gezondheidscrisis genoemd. Het aantal doden in China is opgelopen tot 170. Het aantal geïnfecteerden is nu 7711 en het virus bevind zich in alle provincies van China. India en de Filipijnen hebben hun eerste corona patiënt gemeld.
31 januari 2020
In China zijn er nu 9809 mensen besmet waarvan het gemeld is. Rusland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk melden hun eerste patiënt.
1 februari 2020
Het virus verspreid zich snel en er zijn 259 mensen aan overleden in China. Het aantal geïnfecteerden is nu 11791 in China. Australië, Canada, Duitsland, Japan, Singapore, de VS, de Verenigde Arabische Emiraten en Vietnam hebben allemaal nieuwe besmettingen gemeld.
2 februari 2020
Het eerste overlijden buiten China is vastgesteld. Dit was een Chinese man uit Wuhan wie in de Filipijnen is overleden. Ondertussen zijn er in China 304 mensen overleden en 14380 mensen geïnfecteerd.
3 februari 2020
China meld dat er nu 361 mensen overleden zijn en dat het aantal besmette patiënten is opgelopen tot 17205.
4 februari 2020
In China is het aantal doden opgelopen tot 425. Het aantal geïnfecteerde staat op 20,438. Hong Kong heeft nu ook een overlijden vastgesteld. Ook in België is er een besmetting vastgesteld. Uiteraard is ook deze persoon naar het gebied in Wuhan gereisd.
5 februari 2020
WHO (World Health Organization) laat weten dat er nog geen effectieve behandeling is voor het coronavirus.
6 februari 2020
Het aantal doden in China staat nu op 563 met meer dan 28 duizend geïnfecteerden.
Maleisië laat weten dat zij hebben vastgesteld dat de eerste mens-op-mens besmetting in hun land heeft plaatsgevonden. In Europa zijn er nu 30 besmetting.
7 februari 2020
Hong Kong heeft laten weten dat iedereen die de quarantaine regels niet volgt een gevangenisstraf zal moeten uitzitten. China laat weten dat er nu minstens 636 overledenen zijn.
8 februari 2020
Een Amerikaan is overleden in Wuhan. Een Japanse man is tevens ook overleden in een ziekenhuis in Wuhan. Het aantal doden in China staat nu op 722. Er zijn 34,546 geïnfecteerden.
9 februari 2020
Het nieuwe coronavirus is nu officieel het oude SARS virus voorbij gegaan met een dodental van 811 en 37,198 geïnfecteerden.
10 februari 2020
Een dodelijke dag voor het virus. Er zijn 908 doden geteld in China wat betekent dat er 97 doden in één dag zijn gevallen. Tevens zijn er ook 40,171 geïnfecteerden.
11 februari 2020
WHO noemt het virus officieel ‘COVID-19'. Een naam die veel zegt. Co staat voor ‘corona', vi staat voor ‘virus', d voor ‘disease' en 19 voor het jaar waarin het begonnen is, 2019.
Overigens is het aantal doden nu boven de duizend gestegen in China.
12 februari 2020
Het cruiseschip ‘Diamond Princess‘ staat vast in Japan. Op dit schip zijn 175 geïnfecteerde mensen aanwezig.
13 februari 2020
Alle buitenlandse bezoekers in Noord Korea moeten verplicht een maand in quarantaine. Japan heeft ook zijn eerste overlijden door het virus vastgesteld.
14 februari 2020
Egypte is het eerste land in Afrika wat een besmetting vaststelt. Frankrijk heeft het eerste Europese overlijden vastgesteld. Ondertussen zijn er in China bijna 1400 mensen overleden.
16 februari 2020
Taiwan heeft een overlijden door het virus gemeld. In China zijn er nu 1665 mensen overleden en 68,500 mensen geïnfecteerd.
18 februari 2020
Chinese inwoners zijn niet meer welkom in Rusland.
19 februari 2020
Iran laat weten zijn eerste besmettingen gevonden te hebben. Uren later melden zij ook gelijk de eerste twee doden. In China staat het dodental al boven de 2000.
20 februari 2020
Zuid Korea meld nu ook een sterfgeval door het virus.
21 februari 2020
- Zuid Korea komt alweer met een overlijden waardoor het getal in Zuid Korea nu op twee staat. Overigens zijn er ook 204 geïnfecteerde gemeld.
- Israël heeft zijn eerste besmetting gemeld. Dit is een vrouw wie van een cruiseschip af kwam.
- Italië heeft nu zes besmettingen.
22 februari 2020
In Italië zijn de eerste twee dode gevallen. In Iran is het al de vijfde.
23 februari 2020
Ook het derde overlijden in Italië is een feit. Het Venice Carnaval feest werd vroegtijdig afgesloten en sport evenementen werden afgelast in een poging om het virus zo beperkt mogelijk te houden binnen Europa.
26 februari 2020
- Wereldwijd zijn er nu bijna 2800 sterfgevallen bekend en zijn er ongeveer 80,000 mensen bekend die het coronavirus te pakken hebben.
- Noorwegen, Roemenië, Griekenland, Georgia, Pakistan, Noord Macedonië en Brazilië hebben allemaal hun eerste besmetting doorgegeven.
27 februari 2020
Estland, Denemarken, Noord Ierland en Nederland hebben hun eerste besmetting te pakken. Italië krijgt ineens een piek met 650 geïnfecteerden en 17 doden.
28 februari 2020
- Litouwen, Mexico, IJsland, Azerbeidzjan, Wit-Rusland en Wales hebben ook hun eerste besmetting gemeld.
- Nederland en Georgia melden nu een tweede besmetting.
- Het Verenigd Koninkrijk moet helaas zijn eerste dode melden. Het gaat dan om een man die op het cruiseschip Diamond Princess verbleef.
- Tevens is er ook een mobiel spelletje genaamd “Plague Inc” verwijderd uit de Chinese App Store. In dit spel moet je een virus maken en hiermee de wereld zien uit te moorden. Voor zover bekend is dit spel nog wel in andere landen beschikbaar. Het spel heeft overigens niks met het coronavirus te maken gezien het al in 2012 op de markt stond.
- RIVM opent speciaal telefoonnummer 0800-1351 voor vragen over coronavirus
29 februari 2020
- Qatar heeft zijn eerste besmetting gemeld.
- Nederland heeft nu zeven bevestigde besmettingen. Zowel familie van de eerste twee besmettingen, als een nieuwe besmetting in Delft zijn gemeld.
- De VS heeft gemeld dat het eerste overlijden door corona een feit is in Amerika.
1 maart 2020
- Het tweede geval van coronavirus in België is een feit. Dit is nu de enige persoon met het virus in België gezien de eerste besmetting alweer is genezen.
- Thailand en Australië hebben hun eerste dode gemeld.
- Armenië, Schotland en Ierland hebben hun eerste besmetting te pakken.
- Nederland heeft nu officieel 10 gevallen van het coronavirus. Het beatrixziekenhuis in Gorinchem heeft tijdelijk een opname- en bezoekersstop, naar aanleiding van een besmet persoon die al enkele dagen op de intensive care lag in het ziekenhuis voor een ander gezondheidsprobleem.
2 maart 2020
- Het hoofdkantoor van Nike in Europa, gevestigd in Hilversum, heeft besloten maandag en dinsdag zijn deuren te sluiten. Reden zou een besmetting van een van de medewerkers zijn. Het gebouw wordt tijdens de sluiting grondig gereinigd.
- Indonesië meld zijn eerste besmettingen.
- Het Maasstad ziekenhuis heeft een tijdelijke patiëntenstop op de IC. Reden hiervan is het vermoeden dan een patiënt het coronavirus heeft. De patiënt in kwestie heeft tijdens de eerste test een positieve uitslag gekregen. Een tweede test in het Erasmus MC, waar de patiënt zich nu bevindt, moet de uitkomst van de eerste test bevestigen.
- In Alphen a/d Rijn is het coronavirus vastgesteld bij een kind van 5 jaar oud.
- Nederland telt nu 18 besmettingen
3 maart 2020
- Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft een tijdelijke patiëntenstop op de IC. Dit is naar aanleiding van een patiënt die bij een eerste test op corona een positieve uitslag kreeg. Een tweede test moet nog uitwijzen of deze persoon daadwerkelijk besmet is.
- In Nederland zijn er op dit moment officieel 23 mensen besmet.
4 maart 2020
Nederland heeft nu 38 besmettingen. Zover bekend zijn er nog geen mensen genezen in Nederland.
5 maart 2020
Minister Bruins heeft laten weten dat het officiële aantal besmette personen in Nederland gestegen is tot 82.
Wegens de grote hoeveelheid nieuws die naar buiten komt hebben wij besloten om deze liveblog te sluiten. Belangrijke informatie zal in een apart artikel naar buiten gebracht worden.
Officiële informatie over het coronavirus kan je lezen op de website van het RIVM en WHO.
Laatste update 05-3-2020 – 16:00 uur
Actuele status van het aantal besmettingen:
- https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
- https://bnonews.com/index.php/2020/02/the-latest-coronavirus-cases/
- https://localfocus2.appspot.com/5e591af43f4a2
- https://ncov2019.live/data
Overige nieuwsbronnen:
- Google nieuws
- https://www.nu.nl/tag/Coronavirus
- https://www.ad.nl/dossier/coronavirus~d493a52fb-5b37-45af-97da-4388707a9d2f/
- https://www.rtlnieuws.nl/tags/onderwerpen/gezondheid/ziektes-en-aandoeningen/virusziekte/coronavirus
- https://www.parool.nl/dossier-corona
- https://www.reddit.com/t/coronavirus/
- https://www.youtube.com/results?search_query=coronavirus&sp=CAMSBAgCEAE%253D
Plaats een reactie