Deze celstraffen staan er op het maken van synthetische drugs 11
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Deze celstraffen staan er op het maken van synthetische drugs

Een week na de verschrikkelijke explosie in Rotterdam is bekend geworden dat een drugslab in het pand vermoedelijk de oorzaak is geweest van de verwoestende klap. Er is een man aangehouden, hij was de huurder van het bedrijfspand. Wat staat hem te wachten als hij wordt veroordeeld? Welke celstraf staat er eigenlijk op het maken van synthetische drugs? Wij hebben de beschikbare informatie opgezocht.

Hoe wordt synthetische drugs gemaakt?

Synthetische drugs, zoals MDMA, (de grondstof voor XTC) wordt gemaakt met chemicaliën. Het is wat anders dan wiet, hasj, of bijvoorbeeld paddo’s, dat van natuurlijke grondstoffen wordt gemaakt. Je hebt voor het maken van synthetische drugs stoffen zoals BMK (benzylmethylketon) en PMK (piperonylmethylketon) nodig. Deze twee belangrijke grondstoffen zijn nodig voor het produceren van amfetaminen en MDMA.

Om de juiste chemische samenstelling te kunnen krijgen moet er een chemische reactie worden uitgelokt. Dit gebeurt in een ‘laboratorium’ met ketels. Als dit niet goed gebeurt dan ontsnappen er giftige en zeer brandbare stoffen, die – zoals vermoedelijk in Rotterdam het geval was – een explosie kunnen veroorzaken. Bovendien zijn deze dampen zeer giftig. Het produceren van synthetische drugs is strafbaar en valt onder de opiumwet. Het gevaar van een drugslab is in de ogen van de rechtbank een secundaire aantijging.

drugslab synthetische drugs

Wat voor straffen staan er op het produceren van synthetische drugs?

Als iemand wordt gepakt met een drugslab, dan kijkt de rechtbank eerst naar het stadium waarin het lab werd aangetroffen. Het Openbaar Ministerie kent hierin twee deelfases: de opbouw van een lab, zoals de voorbereidingsfase en een lab waarin daadwerkelijk synthetische drugs wordt gemaakt, dat is de producerende fase. De strafmaat hangt af van deze fases. Bovendien kijkt de rechtbank in deze naar de ontwrichtende en ondermijnende werking, zoals schade voor het milieu en gezondheid voor de omgeving.

De strafmaat in de situaties zoals we deze hierboven beschrijven valt onder artikel 10a en artikel 2 ahf.b.d van de Opiumwet en kent een maximale gevangenisstraf van 6 en 8 jaar. Als er sprake is van een criminele organisatie, drugssmokkel en liquidaties dan zijn er uiteraard meerdere aanklachten. In het geval van drugs is dit vaak het geval. Deze strafverzwarende omstandigheden worden dan samengevoegd.

Poll Moet Nederland drugsbeleid herzien?

Ja, volledig legaliseren en reguleren57.1%
Ja, alleen softdrugs legaliseren33.3%
Nee, huidig beleid handhaven9.5%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

652

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.