Vorige week woensdag maakte de politie bekend dat er een tbs’er is ontsnapt tijdens begeleid verlof van zijn tbs-behandeling. Uit een rapport van De Forensische Zorgspecialisten blijkt dat er op dit moment 1.536 tbs-patiënten in Nederland worden behandeld. Maar wat kost dat eigenlijk? De cijfers liegen er niet om. Wij hebben namelijk opgezocht wat een tbs-behandeling per jaar kost.
Wat is tbs eigenlijk?
Tbs staat voor ‘terbeschikkingstelling’. Personen die ernstige delicten plegen – zoals moord of verkrachting – wordt eerst onderzocht naar zijn of haar geestesvermogens. Dit gebeurt veelal in het Pieter Baan Centrum. Als een stoornis kan worden vastgesteld, dan zal de rechter dat meenemen in het vonnis. Er wordt dan vaak een celstraf in combinatie met een tbs-behandeling gegeven.
Als de persoon in kwestie een gedeelte van de gevangenisstraf heeft uitgezeten, dan wordt diegene overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Dit is een gesloten inrichting waar wordt gewerkt aan een psychiatrische behandeling en wordt de patiënt voorbereid op een eventuele terugkeer in de maatschappij. Dit gebeurt in stappen, waar begeleid verlof een van is. Een tbs-behandeling kan overigens oneindig worden verlengd. In sommige gevallen komen patiënten niet meer vrij en slijten hun dagen in de ‘longstay’ afdeling van de kliniek.
Risico op herhaling
Een tbs-behandeling heeft dus het doel om mensen na een behandeling terug te laten keren in de maatschappij. De psychische stoornis die dus aan het begin van de behandeling is vastgesteld moet zijn verdwenen. Als de behandelaars van mening zijn dat de persoon in kwestie geen gevaar voor de samenleving meer vormt, dan zal het advies aan de rechtbank worden gegeven om een resocialisatie-traject te starten. De patiënt gaat eerst op begeleid verlof, daarna zonder begeleiding en vervolgens alleen. De laatste stap is wonen buiten de kliniek.
Het gebeurt weleens dat er een inschattingsfout door de behandelaars wordt gemaakt. Er zijn in het verleden vaker gevallen geweest waarbij een tbs’er ontsnapt tijdens een verlof en slachtoffers maakt. Het is dus belangrijk dat er veel tijd (en geld) wordt gestoken in het behandelen van een tbs’er, en dat wordt door de belastingbetaler betaald. Wij hebben uitgezocht wat een dergelijke behandeling jaarlijks kost.
Dit kost een tbs-behandeling per jaar
Onderzoekers M.H Nachtegaal en psychiater K. Goethals hebben in het Tijdschrift voor Psychiatrie de kosten voor de behandeling van een tbs’er per jaar gepubliceerd. Ze stellen in het rapport dat er zonder een adequate behandeling een hoog recidivegevaar is en dat een traject soms tientallen jaren kan duren. Ze benoemen hierbij wel de effectiviteit van een tbs-behandeling.
Een tbs-behandeling kost de samenleving jaarlijks 1,5 miljoen euro (per patiënt). De gemiddelde behandelduur in een tbs-kliniek is ongeveer negen jaar. Dit houdt dus in dat elke tbs-behandeling zo’n 13,5 miljoen euro kost. Daar komen ook nog kosten bovenop die na de behandeling worden gemaakt. Denk hierbij aan resocialisatie en begeleiding buiten de kliniek. De tbs’er die onlangs is ontsnapt is op het moment van schrijven niet terecht. Hij verbleef in de Van Mesdagkliniek in Groningen. Nederland heeft in totaal 11 tbs-klinieken.
Nou, volgens mij klopt die berekening totaal niet. Ik was ook nieuwsgierig. TBS kost €465 per dag. De gemiddelde behandeling duurt 9,4 jaar. Dus 465 x 365 x 9,4 = 1595415. De rekenfout is dat jullie het totaalbedrag berekenen als de kosten per jaar. Maar het blijft heel veel geld. Zijn werkelijk alle kosten in de berekening meegenomen? Geen idee. De cijfers komen van de klinieken. Tja, die preken natuurlijk voor eigen parochie. Hoe effectief is het dan? Behandelde TBS’ers hebben een recidive van 54% en onbehandelde 77%. Maar of je de TBS’er en de onbehandelde werkelijk volledig 1 op 1 kunt vergelijken ? Geen idee.