Vanaf 15 december zal er in Frankrijk een avondklok gelden vanaf 20:00 uur. Voor kerst en oudejaarsavond zal geen uitzondering gemaakt worden. Dat kondigde premier Jean Castex donderdagochtend aan.
Avondklok Frankrijk
De avondklok is voor Frankrijk geen onbekende. In grote steden was al een avondklok geldig van 21:00 uur tot 06:00 uur. Maar liefst 46 miljoen inwoners hadden zich te houden aan die avondklok. Het verschil is nu dat de avondklok landelijk zal gelden en een uur eerder begint. Donderdag waren er bijna 14.000 besmettingen geregistreerd in 24 uur tijd, wat er 2.000 meer waren dan een week eerder. Grote bijeenkomsten op oudejaarsavond moeten middels de avondklok dan ook vermeden worden. In Frankrijk zijn sinds het begin van de pandemie meer dan 55.000 mensen overleden door het coronavirus.
Tweede lockdown Frankrijk
Hoewel er nu dus een nieuwe en vroegere avondklok ingesteld wordt, is de situatie wel verbeterd sinds het land op 30 oktober in een tweede lockdown ging. Eind oktober werden er nog een slordige 50.000 besmettingen per dag gemeld terwijl dat er nu ongeveer 10.000 zijn. Maar ook Frankrijk ervaart hetzelfde als Nederland: de daling is vertraagd. Frankrijk heeft als doel om maximaal 5000 nieuwe gevallen per dag te hebben. Het land zal op 15 december de 6 weken durende landelijke lockdown vaarwel zeggen. Gezinnen mogen dan wel reizen om samen kerst te vieren, maar musea, theaters en bioscopen zullen nog drie weken dicht moeten blijven. Dat wordt dus een uitje voor het nieuwe jaar.
Avondklok Nederland
We horen vaak de vraag of er in Nederland ook een avondklok zal komen. Er zou zelfs al over gediscussieerd zijn door het kabinet. Deze vraag werd dan ook nogmaals gesteld tijdens de persconferentie op 8 december. Volgens premier Mark Rutte is een avondklok een scenario die nog heel ver weg ligt. Het kabinet wilt eerst andere mogelijkheden bekijken voordat er een scenario met een avondklok zou komen. De meningen over de avondklok in Nederland zijn verdeeld. Sommigen vinden het een goed idee, zowel om het coronavirus tegen te gaan als een beetje rust op straat, maar anderen vinden dit een te ingrijpende maatregel.
Bekijk ook:
Plaats een reactie