Zou jij je auto laten staan tijdens de autoloze zondag? Toen de plannen van het kabinet voor een autoloze zondag een aantal weken geleden openbaar kwamen, haalden we allemaal onze schouders op. Het kabinet heeft immers wel vaker ambities gehad. Het komt in de politiek regelmatig voor dat er opvallende plannen geopperd worden waar we vervolgens nooit meer iets van horen. Maar nu is het opeens voorpaginanieuws: de autoloze zondag. Hoe, wat, waar, waarom en vooral: wanneer?
Oplossing voor de stikstofcrisis
De stikstofcrisis is een groot actueel probleem. Diverse sectoren zijn daarom al gekort en hebben hierover reeds uitgebreid hun ongenoegen geuit. Denk maar aan de stakende boeren, die voor ellenlange files in heel Nederland zorgden, en aan de bouwvakkers, die uiteindelijk toch het Malieveld beschadigd hebben. Om niet te veel op bouwprojecten te hoeven korten, wordt er nu in de politiek gepraat over een autoloze zondag.
20 voorgestelde maatregelen
In totaal zijn er zo’n 20 maatregelen aangedragen door de politici om de stikstofuitstoot uiteindelijk te verlagen. Landbouw en verkeer worden het hardst getroffen. Een van de maatregelen is dus de autoloze zondag. Maar er wordt nog meer op de weg gezocht: de maximumsnelheid kan ook prima weer omlaag. Waar we sinds een aantal jaar met een gerust hart 130 km per uur kunnen rijden op een aantal grote snelwegen, zou dit nu weer omlaag gaan naar 100 km per uur. De VVD raakt hiermee zijn naam als ‘vroem-partij’ dus aardig kwijt.
Autoloze zondag: feest op straat
De Kamerleden Suzanne Kröger en Carla Dik-Faber maakten onlangs een autoloze zondag mee in Londen. Ze waren meteen enthousiast. Mensen ontmoetten elkaar weer op straat, er werd gefietst en gefeest. Kröger ziet graag een toekomst met minder auto’s. Dat de Nederlandse wegen overvol zijn, is bekend. Ook het parkeren van auto’s kost ruimte. Bovendien zorgt het vele verkeer voor een slechtere luchtkwaliteit en dat is nadelig voor het klimaat.
België, Frankrijk, Duitsland en het VK gingen ons al voor
Waar we de autoloze zondag in Nederland alleen nog uit een grijs verleden kennen, kabinet Den Uyl voerde een autoloze zondag in vanwege de oliecrisis in de jaren zeventig, is het in andere landen inmiddels een populair fenomeen. België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gingen ons al voor.
De autoloze zondag vieren
De Kamerleden zelf praten het liefst over ‘de autoloze zondag vieren’ in plaats van over een verplicht nummertje. Er wordt gerekend op de welwillendheid van de automobilisten en verder zullen de gemeenten grotendeels vrijgelaten worden in de verplichtingen die zij hun inwoners opleggen. Voor de ChristenUnie is het een rustmoment, een dagje om even gas terug te nemen. GroenLinks heeft het vooral over bewustwording. Mensen stappen vandaag de dag te automatisch in hun auto.
Wanneer gaat het in?
Het zou dus kunnen dat er aan het begin of aan het einde van de maand een autoloze zondag wordt ingelast. Het moet in ieder geval zo geregeld worden dat de autoloze zondag al vanaf september 2020 een feit kan zijn. Niet alle partijen zijn echter voor, en zeker de uitspraak van minister van Nieuwenhuizen vindt veel bijval. Wat er precies gaat gebeuren op het gebied van stikstofmaatregelen? Dat horen we aanstaande vrijdag, als we diverse bronnen uit Den Haag mogen geloven.
Plaats een reactie