Duidelijk aangeslagen meldde de Argentijnse nieuwslezeres Noelia Novillo deze week het overlijden van William Shakespeare op de leeftijd van 81 jaar. Ze roemde hem als een van de belangrijkste toneelschrijver uit het Engelse taalgebied en noemde werken als Hamlet, Macbeth en Romeo and Julia. Terwijl Noelia nog doorpraatte en William haar ‘meester’ noemde, waren er op de achtergrond beelden te zien waarop William (Bill) Shakespeare zijn coronavaccinatie kreeg.
Het was geen bizarre grap of een komisch programma, maar een serieuze uitzending. Maar blijkbaar waren de feiten niet even op Wikipedia gecheckt. Nu zal niemand waarschijnlijk weten wanneer de schrijver William precies is gestorven, maar de tv-opname zal zeker vreemd zijn overgekomen. De schrijver William Shakespeare, een van de grootsten uit de Engelse literatuur, overleed namelijk in 1614. De getoonde Wiliam Shakespeare was ook een bekendheid geworden omdat hij de eerste Britse man was die een injectie met het coronavirus van Pfizer had gekregen. Hij overleed op 81-jarige leeftijd aan een beroerte, maar liet geen literair werk na.
Dom, maar het kan ook pijnlijker
De blunder van de Argentijnse tv was wel bijzonder dom maar minder pijnlijk dan andere fouten op dit gebied. De familie van de schrijver Shakespeare zal er immers niet door getroffen. De beelden van zijn naamgenoot uit onze tijd, zullen ook in Groot-Brittannië zijn getoond. Nog pijnlijker wordt het echter als het overlijden wordt gemeld wanneer iemand in feite nog leeft. Dat gebeurde onlangs met filmster en Bond-girl Tanya Roberts.
De echtgenoot van de mooie Tanya meldde haar dood na een gesprek met het ziekenhuis waar de inmiddels 65-jarige Roberts was opgenomen. Terwijl hij in een live tv-programma herinneringen ophaalde aan zijn overleden vrouw, kwam er een telefoontje naar de studio dat niet kon wachten. In beeld valt te zien dat Lance O’Brien roept: ‘Vertel je me nu dat ze nog leeft?’. Lance had inderdaad de dokter blijkbaar verkeerd begrepen. Vier dagen later overleed zijn vrouw alsnog in het ziekenhuis.
Ook op het hoogste niveau gaat het wel eens mis
In 2014 overleed koningin Fabiola op 86-jarige leeftijd. Ze was de weduwe van koning Boudewijn van België, die in 1993 overleed. Nadat ze weduwe was geworden, trok de koningin, die van Spaanse afkomst was, zich terug uit het openbare leven. Het voormalig koningspaar was zeer geliefd in België. Het overlijden van de vroegere koningin leidde in België tot veel verdriet, maar was niet onverwacht gelet op haar leeftijd en het feit dat ze al enige tijd het ziekbed moest houden. Toch was er in de voorbereidingen een zeer pijnlijke fout geslopen. Iedereen die een steunbetuiging had gestuurd of anderszins had gereageerd op het overlijden, kreeg een dankberichtje. Hier werd echter gesproken over het overlijden van koningin Paola, de huidige koningin en niet koningin Fabiola.
Bewijzen dat je nog leeft in Frankrijk is niet eenvoudig
In 2018 werd Jeanne Pouchain door de rechtbank doodverklaard. Het betrof een proces over een arbeidsconflict en de tegenpartij leverde geen bewijs voor het overlijden van Jeanne. Dat was ook niet mogelijk, want deze leefde nog en was zelfs kerngezond. Maar voor de Franse overheid bestond ze niet meer na de rechterlijke uitspraak. Het leek geen probleem om vast te stellen dat ze nog leefde. Haar advocaat adviseerde haar een verklaring te laten opstellen door haar huisarts waarin deze aangaf dat zijn cliënte nog onder de mensen was. Dat werd uitgevoerd maar het bleek niet voldoende om de uitspraak van de rechtbank te laten herroepen. Inmiddels is het in 3 jaar nog steeds niet gelukt om Jeanne ook administratief weer tot leven te brengen, omdat de tegenpartij in het eerste proces iedere actie van haar advocaat weer tegenwerkt. Het is maar de vraag of Jeanne nog leeft als de rechterlijke macht in Frankrijk dat erkent.
Plaats een reactie