Het aantal dak- en thuislozen is dat afgelopen tien jaar ruim verdubbeld in Nederland. Mensen verliezen hun baan, worden uit huis gezet door de woningbouw of geliefden, of krijgen geen hulp na een succesvol traject bij een stichting. De aanpak van dakloosheid moet dan ook structureel veranderen. Dat vindt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving na een onafhankelijk advies wat zij dinsdag aan staatssecretaris Paul Blokhuis zullen voorleggen.
De cijfers
In 2009 stonden we nog op ruim 17.000 daklozen. Tien jaar later stond dat aantal op bijna 40.000 wat dus meer dan een verdubbeling is. De stijging is vooral groot onder jongeren en niet-westerse migranten. De groep dak- en thuislozen is tevens ook diverser geworden sinds de bankencrisis in 2008. We zien bijvoorbeeld steeds meer mensen die hun baan verliezen, een scheiding doormaken of na ontslag uit een instelling op straat belanden.
Geen hulp mogelijk zonder huis
Zonder dak boven je huis leven is natuurlijk al vervelend genoeg, maar vaak is er ook nog geen hulp beschikbaar in zo'n geval. Je kunt bijvoorbeeld geen inkomensondersteuning aanvragen zonder adres. Ook maatschappelijke opvang is geen optie als je niet kunt aantonen dat je niet zelfredzaam bent. Ook tijdelijk inschrijven bij vrienden of familie is vaak geen optie door de financiële gevolgen voor de huiseigenaar. De raad vindt daarom ook dat het tijd wordt om het recht op huisvesting, wat opgenomen is in de wet, te gaan inzetten.
Coronacrisis
Het advies over de aanpak van dak- en thuislozen stond al langer op de planning, maar de coronacrisis maakt dit advies juist belangrijker. Het is niet de bedoeling dat de overheid zomaar huizen gaat uitdelen, maar wel dat er tijdelijk onderdak is voor mensen die hun huis verliezen.
Plaats een reactie