Tijd voor het najaar: Hoe maak je de tuin winterklaar? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Tijd voor het najaar: Hoe maak je de tuin winterklaar?

De R is weer terug in de maand en dat kun je goed merken. De pepernoten liggen in de supermarktschappen en ook de etalages hangen vol met winterjassen. En heb je goed opgelet? Misschien heb je al een kerstboom gespot.

In het najaar is het ook niet onbelangrijk om in de tuin aan de slag te gaan. Om ervoor te zorgen dat je (achter)tuin de winter zonder problemen of tuinplaag doorkomt, raden we je aan om de nodige voorbereidingen te treffen.

Wil je de tuin winterklaar maken? Maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? We helpen je graag op weg en delen enkele tips met je.

Wanneer maak je je tuin winterklaar?

Je beslist zelf wanneer je je tuin winterklaar gaat maken. Het ligt vooral aan je eigen schema en aan het vrije moment dat je hebt. Wat betreft de temperatuur, hoef je je de komende weken geen zorgen te maken.

Tussen september en oktober blijft het de meeste dagen boven de 15 graden. Kou en vorst laten – voorlopig – op zich wachten. Dit geeft je extra tijd om je tuin winterklaar te maken.

Het is niet onverstandig om de weerberichten de komende tijd in de gaten te houden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Zitten er kosten aan de tuin winterklaar maken?

Je bent nooit verplicht om kosten te maken voor je tuin. Over het algemeen maak je het zo gek als je zelf wil. De kosten die je – mogelijk – gaat maken als je je de tuin winterklaar gaat maken zijn de volgende:

  • Aanschaf tuingereedschap
  • Materiaal of voer voor de vogels
  • Dekzeilen voor meubels of bomen
  • Uurtarief professional

Misschien zie je het zelf niet zitten om aan de slag te gaan in je tuin. Dan kun je het uitbesteden aan een professional en betaal je een uurtarief. Het verschilt per bedrijf wat je betaald, maar je kunt rekenen op enkele tientjes per uur.

Bekijk ook:
Waarom we in huis tegenwoordig steeds vaker kiezen voor wandpanelen

Hoe maak je de tuin winterklaar?

Tijd voor het échte werk. Trek je oude spijkerbroek maar uit de kast en maak je klaar om aan de slag te gaan. We delen hieronder de beste tips om je tuin winterklaar te maken.

Tip 1: Haal de tuin leeg

Heb je veel meubels of accessoires in de tuin staan? Tijdens de zomermaanden geven deze veel sfeer en de meeste attributen mag je gewoon laten staan. Daar heb je gedurende het najaar weinig omkijken naar. Het is wel belangrijk om een kritische selectie te maken.

Vooral vocht is tijdens de winter een boosdoener en kan voor schade zorgen. Steigerhout is hier een goed voorbeeld van. Het vocht trekt volledig in het hout en dat zorgt ervoor dat de kwaliteit hard achteruit gaat – zoals schimmel en scheuren.

Verzamel alle materialen die niet tegen vocht kunnen en zoek een droge plaats op. Heb je géén grote garage of schuur tot je beschikking? Gebruik een dekzeil, om zo het vocht tegen te houden.

Tijd voor het najaar: Hoe maak je de tuin winterklaar? 14

Tip 2: Voer de allerkleinste

Voor de allerkleinste beesten zijn de wintermaanden alles behalve een feestje. Het aanbod aan voedsel wordt steeds minder. Dit heeft niet alleen met de vorst te maken, maar ook met de inrichting van onze tuinen.

Tuinen bestaan veelal uit bestrating en daarmee verdwijnt al het groen. Zo blijft er weinig voedsel over voor de vogels en raken ze sterk verzwakt. Als je je tuin winterklaar gaat maken, denk je ook een beetje mee met de vogels.

De allerkleinste kun je voorzien van voedsel. Dit kun je doen door vogelhuisjes of voederplateaus te plaatsen in je tuin, om zo het voedsel aan te bieden. Je helpt niet alleen de vogels op weg, ook je tuin wordt hier een stuk gezelliger van met al dat leven.

Bekijk ook:
Alles wat je moet weten over het ontstoppen van je riool

Het beste is, om voor eiwitrijk vogelvoer te kiezen in plaats van broodkruimels. Extra eiwitten voorzien de vogels van genoeg energie en warmte om de winter door te komen. Pindaslingers en vogelpindakaas zijn goede voorbeelden hiervan.

Plaats het voedsel op een hoge en veilige plek in je tuin. Zorg ervoor dat vogels niet ten prooi vallen van vijanden die mee willen snoepen.

Tip 3: Dek planten en bomen toe

Misschien heb je bomen of planten in je tuin staan die niet tegen de kou kunnen. Zo zijn palmbomen ontzettend populair en deze kunnen absoluut niet tegen kou. Bij vorst vriezen ze dood en dat wil je voorkomen. Palmbomen zijn tenslotte een flinke investering.

Zorg ervoor dat je alle bomen en planten warm inpakt als de vorst zich eenmaal gaat aandienen – ook bij temperaturen die net onder 0 liggen. Hier zijn speciale beschermhoezen voor te koop. Heb je deze niet in huis? Dan is een fleecedeken een prima oplossing hiervoor.

Tijd voor het najaar: Hoe maak je de tuin winterklaar? 15

Tip 4: Knip het kort

Stel je het snoeien van bomen en planten het liefst zo lang mogelijk uit? Nogmaals: het is tijd voor actie. De periode tussen september en oktober is een prima tijd om aan de slag te gaan met je snoeischaar.

Vooral als je bang bent om je boom scheef te snoeien of volledig te verpesten, is voor jou de beste periode aangebroken. De meeste bomen en planten stoppen namelijk met groeien en nemen een maandenlange pauze.

Zodoende kun je er gemakkelijker bij met je snoeischaar en is de vorm van de boom of de plant beter te zien. De kans dat je mis knipt, is kleiner.

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.