Steeds meer mensen laten hun woning omtoveren tot een smart home, maar wat valt er in huis allemaal te automatiseren? In dit artikel zetten we een aantal veel gebruikte smart home technieken voor je op een rij.
Beveiliging
Een van de grote voordelen van een smart home is de beveiliging. Een smart home kan dankzij de automatisering namelijk meerdere bedreigingen detecteren en daar adequaat mee omgaan. Inbrekers maken weinig kans bij de beveiliging van een smart home, want bij detectie krijg je gelijk een melding en de inbrekers zelf kunnen worden ontmoedigd door een luid alarm en eventuele afschrikkende lichteffecten.
Een smart home ziet er tevens nooit verlaten uit – ook al is er niemand thuis – dankzij een aanwezigheidssimulatie. Hiermee gaan onder meer de verlichting en zonwering automatisch aan de slag, en dan lijkt het net alsof er mensen aanwezig zijn. En hier hoef je zelf niets voor te doen!
Voor kinderen is een smart home ook een stukje veiliger; zo kan je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat bepaalde apparaten – zoals een kachel – niet geactiveerd kunnen worden als er geen volwassenen in huis zijn.
Een smart home beschermt je daarnaast ook voor andere bedreigingen, want zo word je ook automatisch gewaarschuwd voor brand en waterlekken. Daarnaast kan je een smart home ook nog uitrusten met een paniekknop, een automatische lockdownfunctie en een intelligente toegangscontrole.
Verlichting
De verlichting wordt ook vaak geautomatiseerd bij een smart home. Zo gaan lichten automatisch aan wanneer iemand een kamer binnenkomt en gaan ze weer uit als de kamers verlaten zijn, om zo energie te besparen. De verlichting kan je daarnaast ook nog apart bedienen met een klik op de knop.
Audio
Voor muziekliefhebbers is een smart home ook echt een topper, want hiermee kan je elke dag overal in huis genieten van je favoriete zangers. Een smart home kan overal in huis dezelfde muziek afspelen, maar je kan ook elke ruimte een eigen muziekje geven. Zo kan je pas echt een stempel drukken op de sfeer in de ruimte. Daarnaast is ook dit systeem vrij zuinig, want er wordt geen muziek afgespeeld in ruimtes waar geen mensen zijn.
Zonwering
De zonwering van een smart home gaat ook automatisch. Zo gaan de rolluiken op eigen behoefte omhoog en omlaag. In geval van brand, storm of oververhitting gaan ze ook automatisch weer omlaag. Daarnaast houdt een smart home ook de temperatuur in huis in de gaten en op basis hiervan kan de zonwering worden aangepast om optimaal gebruik te maken van de zonnewarmte.
Energiezuinig en groen
Wat smart homes ook erg voordelig maakt, is het feit dat deze energiezuinig en groen zijn. Smart homes hebben een slim energiemanagementsysteem waardoor er optimaal gebruik wordt gemaakt van de (eventueel) zelf geproduceerde energie, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Op deze manier heb je zo min mogelijk energie van het net nodig en dat scheelt ook weer in kosten.
Daarnaast gaan smart homes veel efficiënter om met de apparatuur in huis en daardoor is de kans op onnodig energieverbruik een stuk kleiner. Een smart home kan bijvoorbeeld automatisch apparaten, verlichting of de verwarming uitzetten wanneer er niemand in huis – of in een bepaalde ruimte – is, en dat scheelt ook weer een stuk!
Een smart home houdt tevens precies bij wat er allemaal gedaan wordt in huis en dat komt allemaal netjes in een overzicht te staan. Op deze manier kan je een goed inzicht krijgen van je dagelijkse verbruik in huis en op basis daarvan kan je eventuele aanpassingen maken. Zo kan je nog meer onnodig energieverbruik verminderen.
Wil je meer weten over smart homes? Dan kan je een Experience Tour boeken om het zelf van dichtbij mee te maken!
Plaats een reactie