Het is typisch zo'n dingetje waarvan de meeste mensen denken dat het hun deur wel voorbijgaat, en in de praktijk is dat ook meestal wel zo, maar toch blijken er ieder jaar opnieuw tientallen mensen in het ziekenhuis te belanden met een koolmonoxidevergiftiging. Doordat het gas kleur-, geur- en smaakloos is, is het een ware sluipmoordenaar en wordt het vaak te laat, of helemaal niet, opgemerkt.
56 slachtoffers
In de periode tussen november vorig jaar en januari dit jaar zijn er inmiddels al 56 slachtoffers van een koolmonoxidevergiftiging geregistreerd. In werkelijkheid kan dit aantal echter best nog wel eens hoger zijn, omdat mensen met vage klachten, die niet meteen aan een CO-vergiftiging kunnen worden gerelateerd, niet worden meegeteld. Daarom is het goed om de symptomen te herkennen: hoofdpijn, misselijkheid, verwarring en een versnelde hartslag. Wanneer deze verschijnselen weer snel verdwijnen wanneer je naar buiten gaat en je je huis ventileert, dan kun je ervan uitgaan dat er een koolmonoxideprobleem is.
Juiste plaats koolmonoxidemelder?
Omdat koolmonoxide dus heel lastig is te herkennen, is het aan te bevelen om een koolmonoxidemelder in huis te installeren. Op dit moment is een dergelijke melder in slechts 25 procent van de Nederlandse huishoudens aanwezig, waarbij de melder helaas ook nog eens vaak niet op de juiste plaats is geïnstalleerd. De site van de brandweer geeft hiervoor uitgebreid advies: in ruimtes waar een mogelijke bron van koolmonoxide aanwezig is, zoals een CV-ketel of een open haard, moet de melder aan het plafond hangen. In alle andere ruimtes dient deze op ademhoogte te hangen. Omdat koolmonoxide lichter is dan lucht zal dit altijd opstijgen en heeft een melder die laag bij de grond is geïnstalleerd geen nut.
Hoe te handelen?
Koolmonoxide is te herkennen wanneer je verbrandingstoestel een geel-oranje vlam vertoont, wat duidt op een zuurstoftekort. Bij een goede verbranding is de vlam blauw. Mocht je dit constateren, dan moet je zo snel mogelijk de volgende stappen nemen:
- Waarschuw huisgenoten en zorg dat iedereen naar buiten gaat.
- Denk eraan om eventuele huisdieren mee te nemen.
- Bel 112 zodra je buiten bent.
- Ga in geen geval meer naar binnen.
Hardnekkige misverstanden
Dat je in een nieuwe, moderne, woning met nieuwe Cv-ketel geen last kan hebben van een overdaad aan koolmonoxide is een hardnekkig misverstand. Verkeerd geïnstalleerde ketels kunnen, ondanks een goede ventilatie, nog steeds voor grote problemen zorgen. Laat daarom de Cv-ketel ieder jaar door een gecertificeerd bedrijf controleren. Ook denkt men over het algemeen dat een CO-vergiftiging een probleem is dat alleen in de winter voorkomt. Niets is minder waar: ook in de zomermaanden, wanneer ramen gesloten blijven en de airco vol aanstaat, kan het fout gaan. Er komt dan te weinig zuurstofrijke lucht binnen, waardoor er naar verhouding te veel koolmonoxide is als gevolg van de activiteit van de ketel om bijvoorbeeld warm water te produceren. Goed ventileren is dus het hele jaar het advies.
Plaats een reactie