Gebruiksovereenkomst met de VVE: zo zit het precies 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Gebruiksovereenkomst met de VVE: zo zit het precies

Het verduurzamen van woningen is aan de orde van dag. Heb je zelf ook de wens om je woning te verduurzamen, maar woon je in een appartement? Dan heb je te maken met de VVE. En daarmee ook met de nodige wetten en richtlijnen die voor de VVE gelden.

Eén van de regels is dat je niet zomaar aanpassingen aan je appartement uit mag laten voeren. Zo is het verboden om zonder toestemming een dakterras, airco of zonnepanelen te laten plaatsen. Of heb je de wens om een warmtepomp te laten plaatsen? Ook daar heb je expliciete toestemming van de VVE voor nodig.

Hoe kun je deze toestemming aanvragen?

Wil je graag bijvoorbeeld een airco of zonnepanelen laten plaatsen? Dan heb je hier dus toestemming van de VVE voor nodig. Bij een VVE geldt hierbij ‘meeste stemmen gelden’. Alle leden van de VVE kunnen stemmen en bij een meerderheid heb je toestemming om de airco of zonnepanelen te laten plaatsen.

Dit kun je echter alsnog niet zomaar doen. Nee, je zou hier idealiter een gebruiksovereenkomst met de VVE voor op moeten stellen.

Wat is een gebruiksovereenkomst met de VVE?

In een gebruiksovereenkomst staan alle voorwaarden voor de plaatsing omschreven. Hierbij kun je denken aan het onderhoud, het toegestane geluidsniveau en eventuele schade aan de airco of zonnepanelen.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Uiteraard eisen de andere leden van de VVE dat dit op jouw bordje terechtkomt. Logisch ook, aangezien jij degene bent die een airco of zonnepanelen wilt laten plaatsen. Maar, het is ook goed voor te stellen dat je jezelf goed in wilt dekken.

Het advies is daarom om een voorbeeld overeenkomst zonnepanelen en VVE te bestuderen. Dit voorbeeld biedt een hoop duidelijkheid en vormt de leidraad voor jouw/jullie overeenkomst.

Wat moet er in een gebruiksovereenkomst met de VVE precies staan?

Wat in deze overeenkomst moet staan, hangt van de situatie af. Bij het laten plaatsen van zonnepanelen staan er bijvoorbeeld andere dingen in dan bij het laten plaatsen van een airco.

Bepaal daarom goed wat je precies aan je appartement wilt laten veranderen. Weet je dat? Dan kun je toestemming aan de VVE vragen, waarna je een passende gebruiksovereenkomst op kunt laten stellen. Dit laat je bijvoorbeeld door de juristen van Recht & Raad doen.

Vervolgens is het zaak dat deze overeenkomst door alle partijen getekend worden. Dit betekent concreet dat jij en de VVE de overeenkomst moet ondertekenen.

Bekijk ook:
Waarom 2025 hét jaar is om te investeren in de opslag van zonne-energie

Tip: neem in een gebruiksovereenkomst altijd een kettingbeding op. Dit houdt in dat de volgende eigenaar zich aan de gemaakte afspraken moet houden. Koop je zelf een appartement met geplaatste airco of zonnepanelen? Ga dan goed na of er een gebruiksovereenkomst bestaat en of hier een kettingbeding is opgenomen is.

Is een gebruiksovereenkomst met de VVE verplicht?

Nee, het is niet verplicht om een gebruiksovereenkomst met de VVE op te stellen. Toch is het aan te raden om dit altijd te doen. De redenen hiervoor zijn evident:

  • In een gebruiksovereenkomst worden duidelijke afspraken gemaakt. Dit betekent dat er in een later stadium nooit discussie kan ontstaan. Wel zo wenselijk en dit geeft jezelf ook een geruststellend gevoel.
  • Met een gebruiksovereenkomst worden risico’s gedekt. Bij bijvoorbeeld het plaatsen van een airco loop je altijd bepaalde risico’s. De andere VVE-leden willen uiteraard niks met deze risico’s van doen hebben. Door de gebruiksovereenkomst op te stellen, dek je daarom samen met de andere VVE-leden de risico's.
  • Met een gebruiksovereenkomst wordt alles duidelijk. Dit heeft niet alleen betrekking op risico’s, maar ook op zaken als toezicht, aansprakelijkheid en verzekering.
2.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.