Om meerdere redenen is de keuze voor zonnepanelen een logische keuze. Zo lever je met zonnepanelen een bijdrage aan het behouden van onze aardbol. En de keuze voor zonnepanelen is met het oog op de energiekosten ook een logische keuze.
Op het gebied van het kostenplaatje gaat wel iets veranderen. Daar waar tot voorheen de salderingsregeling erg interessant was, wordt dit in de komende jaren een ander verhaal. De overheid heeft namelijk ervoor gekozen om de salderingsregeling trapsgewijs af te bouwen.
Wat is de salderingsregeling precies?
Zonnepanelen zijn in staat om veel energie op te wekken. Het is daardoor mogelijk dat je zonnepanelen teveel energie opwekken. Je verbruikt de energie niet, waardoor de overtollige energie terug naar het energienet gevoerd wordt.
De salderingsregeling zorgt ervoor dat je hier een mooie vergoeding voor krijgt. Dat is nu dus het geval, maar gaat in de komende jaren veranderen. Juist doordat deze regeling bestond, was het voor veel mensen nog interessanter om zonnepanelen te nemen. Als je meer energie terug levert dan dat je verbruikt, is je energierekening simpelweg 0,0 euro. Doordat de regeling in de komende jaren afgebouwd wordt, verdwijnt dit financiële voordeel.
Waarom gaat de salderingsregeling verdwijnen?
Dat de overheid met een aanpassing op deze regeling komt, mag opmerkelijk genoemd worden. Het was juist het doel van de overheid om zoveel mogelijk mensen aan de zonnepanelen te krijgen. Des te meer zonnepanelen in ons land, des te beter. Maar, daar komt de overheid nu op terug.
Dit lijkt ook deels vanuit de energieleveranciers te komen. Volgens meerdere experts kost de salderingsregeling voor energieleveranciers simpelweg teveel geld. De energie die terug geleverd wordt, wordt voornamelijk terug geleverd op de momenten dat de energie niet al te veel waard is. Maar, deze energie wordt vervolgens weer teruggegeven op de momenten dat het veel waard is. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de winstgevendheid van energieleveranciers.
Maar, dat is niet de enige reden. Een andere reden is om de ongelijkheid te herstellen. Er zijn namelijk voldoende consumenten die niet de financiële middelen hebben om zonnepanelen te plaatsen. Zij zijn hierdoor ook niet in staat om van dit financiële voordeel te profiteren. Dit geldt overigens ook voor huizenbezitters waarbij het dak van de woning niet geschikt is voor zonnepanelen.
Tot slot speelt ook het belastingcomponent een belangrijke rol. Door de salderingsregeling liep de overheid ruim 250 miljoen euro mis aan belastingen. Aangezien de overheid al met een fiks tekort te maken heeft, is het afbouwen van de salderingsregeling een logische keuze.
Wanneer verandert de salderingsregeling?
De overheid heeft besloten om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen. Dit gebeurt stapje voor stapje, zodat in 2031 de complete regeling verdwenen is. Maar, dan zijn we alweer de nodige jaartjes verder. Aangezien de overheid behoorlijk grillig kan zijn, is het goed mogelijk dat er toch nog iets veranderd wordt aan de salderingsregeling.
Vanaf 2025 vindt de salderingsregeling overigens ook al in afgeslankte vorm plaats. Het heeft er alle schijn van dat je in 2025 nog maar 64% van de geleverde energie kan salderen. En in 2027 ligt dit percentage waarschijnlijk al op 55%.
Het is wel zo dat er nog geen 100% zekerheid is wat betreft de salderingsregeling. Wel kan er gesteld worden dat het er voor zonnepanelenbezitters ongunstig uitziet. Door het afschaffen van de salderingsregeling wordt het bovendien voor andere mensen minder interessant om in zonnepanelen te investeren. En daarmee komen we uiteindelijk weer uit op hetzelfde niveau als een paar jaar terug: men wil wel investeren in duurzame energie, maar het is niet altijd meer lonend.