Afbouw van de Salderingsregeling voor Zonnepanelen vanaf 2025 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Afbouw van de Salderingsregeling voor Zonnepanelen vanaf 2025

Zonne-energie is een duurzame keuze die steeds meer huishoudens in Nederland maken. De salderingsregeling heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Deze regeling maakt het voor eigenaren van zonnepanelen financieel aantrekkelijk om te investeren in zonne-energie. Echter, vanaf 2025 zal deze regeling geleidelijk worden afgebouwd. Hier is een overzicht van wat dit betekent voor (toekomstige) zonnepaneelbezitters.

      1.Wat is Salderen?

  • Salderen houdt in dat de stroom die u jaarlijks teruglevert, wordt verrekend met uw jaarlijkse verbruik. Het maakt niet uit wanneer u de stroom opwekt en wanneer u deze verbruikt. Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht om de teruggeleverde stroom en de afgenomen stroom netto tegen elkaar weg te strepen.
  1. Salderingsregeling tot 2025:
    • Tot 2025 mogen eigenaren van zonnepanelen alle stroom volledig salderen. Dit betekent dat u tot 2025 netto tegen een 100% tarief mag salderen, tot het maximum van uw eigen jaarlijkse verbruik.
  2. Afbouw van de Salderingsregeling:
    • Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling geleidelijk omgezet naar een nieuwe regeling. Hieronder een overzicht van de afbouw per jaar:
      • 2025: 64% van eigen verbruik
      • 2026: 64% van eigen verbruik
      • 2027: 55% van eigen verbruik
      • 2028: 46% van eigen verbruik
      • 2029: 37% van eigen verbruik
      • 2030: 28% van eigen verbruik
      • 2031: 0% salderen, alle teruggeleverde kWh's worden apart vergoed.
  3. Terugleververgoeding na 2025:
    • Voor het deel van de stroom dat u vanaf 2025 niet meer kunt salderen, ontvangt u een terugleververgoeding. De exacte hoogte van deze vergoeding staat nog niet vast, maar de verwachting is dat dit ongeveer 60% – 70% van het geldende tarief zal zijn.
  4. Voordelen van de Vaste Terugleververgoeding:
    • Veel landen, zoals Duitsland, hebben al een vaste terugleververgoeding. Dit garandeert dat u uw investering in zonnepanelen terugverdient. Bovendien stimuleert het direct verbruik van zonnestroom, wat een hoger rendement oplevert en het stroomnet ontlast.
  5. Voor wie geldt de nieuwe regeling?
    • De aangekondigde overgangsregeling geldt voor iedereen met zonnepanelen, ongeacht of u ze al heeft of nog moet aanschaffen.
  6. Toekomstperspectief:
    • Zonnepanelen blijven financieel aantrekkelijk. Met de verwachte toename van stroomverbruik door elektrisch verwarmen, koken en rijden, wordt uw eigen zonnestroom in de komende jaren steeds waardevoller. Laadpalen, direct verbruik en thuisbatterijen worden ook steeds interessanter.
Bekijk ook:
Duurzaam bouwen met aluminium door slimme kozijnen en deuren

Het is belangrijk om te benadrukken dat de plannen voor de afbouw van de salderingsregeling nog de goedkeuring van de Eerste Kamer vereisen. De definitieve besluitvorming heeft nog niet plaatsgevonden. Daarbovenop zal de val van het kabinet naar alle waarschijnlijkheid ook de besluitvorming vertragen.

Lees meer over de afbouw van de salderingsregeling en gedetailleerde informatie over de bovengenoemde punten op zelfopwekken.nl.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.