De meeste dakgoten gaan jarenlang mee. Vandaar dat veel mensen niet of nauwelijks omkijken naar de staat van hun goten. Zonde, want in dat geval weet je niet precies wanneer je jouw dakgoten moet vervangen. Dit kan tot (grote) problemen leiden. Om dit te voorkomen, zetten we in deze tekst 4 signalen op een rijtje waaraan je kunt zien dat je dakgoot aan vervanging toe is.
1. Lekkages
Dankzij een dakgoot wordt neerslag dat op het dak valt afgevoerd. Het water mag alleen op de daarvoor bestemde plekken uit de goot stromen. Als het water ook op andere plekken uit de dakgoot stroomt, is er waarschijnlijk sprake van een lekkage. Kom in dat geval direct in actie, want een lekkage kan schade aan het dak, de muren of de fundering veroorzaken. Je kunt allereerst proberen om het gat of de scheur in de goot te herstellen, maar dit lukt niet altijd. Wanneer je een lekkage niet op de juiste manier kunt dichten, is het verstandig om de dakgoot te vervangen.
2. Roest
Heb je een dakgoot van metaal? Inspecteer deze dan regelmatig op de aanwezigheid van roest. Als jouw dakgoot verroest is, is het verstandig om de goot te vervangen. Roest kan namelijk een signaal zijn dat de goot aan het einde van zijn latijn is. Je kunt het nog even aankijken, maar dit kan er ook voor zorgen dat het probleem alleen maar groter wordt. Zo kan er bijvoorbeeld een lekkage ontstaan als je een verroeste dakgoot niet op tijd vervangt. Een kunststof dakgoot roest uiteraard niet, waardoor dit alleen een signaal is voor metalen goten.
3. Verkleuring
Aan de kleur van de dakgoot kun je ook vaak zien of deze aan vervanging toe is. We doelen in dit geval uiteraard op de kleur van de binnenzijde van de goot. Werp je een blik in de dakgoot en is deze op de ene plek (een stuk) lichter van kleur dan op de andere plek? Dan kan dit een teken van slijtage zijn. Dit hoeft overigens niet, want de verkleuring kan ook veroorzaakt worden door vuil en/of aanslag. Vervang de dakgoot daarom niet direct, maar probeer hem eerst schoon te maken. Als je de viezigheid niet weg krijgt, is het verstandig om de dakgoot te vervangen. Wanneer je hier te lang mee wacht, kan er een lekkage ontstaan.
4. Beschadigde beugels
Dakgoten worden vaak ondersteund door beugels. Aan deze beugels kun je soms ook zien of de goot aan vervanging toe is. Zitten de beugels los, zijn ze kapot of zijn ze verroest? Dan wordt het water mogelijk niet meer op de juiste manier afgevoerd. In het ergste geval kan de dakgoot losraken. Je kunt eerst de beugels vervangen, maar soms is het beter om direct de hele dakgoot te vervangen.