Herken de tekenen van leugenaars en betrap ze met deze slimme tips! 12
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Herken de tekenen van leugenaars en betrap ze met deze slimme tips!

Liegen, we doen het allemaal wel eens. Vaak omdat we andere mensen van verdriet willen sparen of gewoonweg omdat we beter naar voren willen komen. Wat de reden ook is, er is geen enkel mens die nog nooit gelogen heeft! Hoewel we allemaal wel eens schuldig zijn aan een leugentje, vinden we het toch niet zo fijn wanneer er iemand tegen ons liegt. Daarom geef ik je enkele tips om een leugenaar te herkennen!

Hoeveel oogcontact maakt  hij/zij?

Er wordt wel eens gezegd dat je iemand op een leugen kunt betrappen, wanneer hij of zij oogcontact vermijdt. Toch is dit niet altijd zo! Iemand die liegt zal zich ergens onzeker voelen, en dat kan te zien zijn in de non-verbale communicatie. Het kan dus zijn dat de leugenaar je als het ware “niet in de ogen durft kijken”, maar ook het omgekeerde kan. Een leugenaar kan je juist extra diep in de ogen kijken, om je te overtuigen dat hij of zij de waarheid spreekt. Kijk dus of de persoon waarmee je praat minder of juist meer oogcontact maakt dan anders, dat is al een eerste goede indicatie!

Let op de zenuwtrekjes

Een persoon die liegt is erg zenuwachtig. Maar de ene persoon kan zijn zenuwen beter te baas dan de andere. Wanneer je blijft doorvragen, dan is de kans groot dat er vroeg of laat toch een zenuwtrekje zichtbaar wordt. Zo kan het zijn dat de leugenaar plots veel met zijn ogen zal beginnen knipperen of dat hij aan zijn mouw zal zitten friemelen. Let wel op, want soms is iemand gewoon zenuwachtig omdat hij of zij je iets niet durft zeggen. Bestempel dus nog niet meteen iemand als een leugenaar!

Welke woordenschat wordt er gebruikt ?

Hoewel er ons altijd verteld wordt dat we voornamelijk naar de lichaamstaal moeten kijken, om te bepalen of iemand liegt of niet, is het toch minstens even belangrijk dat je ook gaat letten op de woordenschat dat een vermoede leugenaar gebruikt. Een leugenaar gaat ook verbaal anders communiceren! Je kan een leugenaar bijvoorbeeld betrappen aan de hand van de woordenschatkeuze die hij gebruikt. Een leugenaar gebruikt sneller formele woorden en zal minder spontaan in zijn gesprek reageren.

Leugenaars hebben ook de neiging om veel details omtrent de leugen te vertellen (om minder op te vallen). Je hoort dan vaak uitgebreide verhaaltjes die vaak goed doordacht zijn. Pas wel op, want er is nog een ander soort leugenaar die details en té veel info juist gaat vermijden. Deze leugenaar zal alles kort en beknopt aan je vertellen. In beide situaties moet er dus een belletje gaan rinkelen!

Hoe kan je zelf een leugenaar op heterdaad betrappen?

Nu je weet waar je op moet letten, om een leugenaar te ontmaskeren, vraag je je misschien af of er iets is wat je kunt doen om een leugenaar op hete kolen te zetten. Het antwoord is: “ja!”! Het is namelijk zo dat je bepaalde technieken kunt toepassen, zodat een leugenaar sneller door de mand valt. Benieuwd naar wat deze zijn? Je vindt ze hieronder;

1. Herhaal de vraag (op een andere manier):

Als je een leugenaar op zijn plaatst wilt zetten, dan zal je erg alert moeten zijn. Hou bij wat hij/zij precies tegen je gezegd heeft, en probeer dezelfde vraag op een verschillende manier te stellen. Let er dan op of hij/zij nog steeds hetzelfde antwoord.

2. Stel bijkomende vragen (maar wees niet té ondervragend)

Probeer subtiel meer details te weten te komen over het verhaal van een leugenaar. Op een bepaald moment lukt het de leugenaar niet meer om nog nieuwe details te verzinnen. Als dat het geval is, bestaat er een kans dat de leugenaar zijn leugens zelf zal opbiechten. Wees wel voorzichtig met de leugenaar te duidelijk te ondervragen, wanneer het te heet onder zijn/haar voeten wordt, kan het zijn dat de leugenaar boos wordt om de vraag te ontlopen.

3. Vergelijk de non-verbale met de verbale communicatie

Een leugenaar kan soms zo goed voorbereid zijn dat zijn woorden klinken alsof hij/zij de pure waarheid spreekt. Maar als je lang met een leugenaar aan het praten bent, dan zal je al snel enkele inconsequenties tussen zijn verbale en non-verbale manier van communiceren opmerken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een leugenaar jou zal vertellen dat hij langer moest overwerken en hij er zich slecht bij voelt, maar dat zijn lichaamstaal  helemaal geen blijk zal tonen van spijt of verdriet.

Poll Hoe reageer je als iemand je betrapt op een kleine leugen?

Je verzint snel een andere leugen58.3%
Je geeft het meteen toe41.7%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.