Wil je zelf een boek schrijven? Volg deze 6 tips voor succes 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Wil je zelf een boek schrijven? Volg deze 6 tips voor succes

Heb je de wens om een boek te schrijven? En heb je tot nu toe nooit de stap durven zetten? Misschien vind je het tijd voor actie. Jaarlijks schrijven tienduizenden Nederlanders een boek en sturen het op naar een uitgever.

Uit recente cijfers blijkt dat er jaarlijks meer dan 40 miljoen nieuwe boeken op de planken verschijnen. Jouw eerste boek kan daar zomaar tussen staan volgend jaar.

Iedereen schrijft een boek op zijn of haar eigen manier. Maar ga je voor het eerst een boek schrijven? Dan is het moeilijk om te bepalen waar en hoe je moet beginnen. Je bent tenslotte (nog) geen ervaringsdeskundige op dit gebied. Maak je geen zorgen; je leert sneller dan je denkt.

Wil je een boek schrijven en uitgeven? In dit artikel staan verschillende tips voor als je een boek gaat schrijven. We hopen je hiermee op weg te helpen.

Tip 1: Maak een heldere planning

Het proces van een boek schrijven voor beginners is niet gemakkelijk. Waar moet je beginnen? Misschien ervaar je nu al dat typische writers block? Plannen kan – voor jou – de sleutel tot een succesvol schrijfproces zijn.

Er zijn veel schrijvers die werken zonder enige vorm van een planning. Schrijven is immers een momentopname. Je hebt niet op ieder moment van de dag voldoende inspiratie om een aantal pagina’s te schrijven.

Toch is het verstandig om een heldere planning te maken. Bepaal waar je gaat schrijven en op welk moment van de dag je dit doet. Zo kom je namelijk in een schrijfritme terecht.

Schrijf je tijdens het geplande moment slechts enkele woorden? Raak niet in paniek en probeer jezelf niet te pushen. Dit werkt averechts. Morgen is er weer een dag.

Tip 2: Schrijf een dossier

Wat is een boek zónder personages? Het verhaal blijft vrij leeg en doelloos. Personages zijn onmisbaar en het is aan jou om deze tot leven te brengen – hoe zweverig dat ook klinkt. Voordat je de verhaallijn gaat uitstippelen, ga je je personages dus een naam en een bijhorend karakter geven.

Bekijk ook:
De beste tips voor afvallen met een koolhydraatarm dieet

Voor de lezer moeten de personages geloofwaardig overkomen. Bovendien vinden lezers het fijn als ze zichzelf kunnen identificeren met het karakter.

Hiervoor kun je een dossier aanmaken – op papier of op je computer. Hierbij kun je omschrijvingen maken, tekeningen of foto’s gebruiken. Je personages bedenken kun je doen aan de hand van de volgende vragen:

  • Wie spelen een rol in je verhaal?
  • Hoe zien ze eruit?
  • Hoe oud zijn ze?
  • Wat zijn de karaktereigenschappen?

Bewaar de dossiers goed en hou ze tijdens het schrijven bij de hand. Zo is het altijd mogelijk om terug te bladeren.

Stap 3: Vergeet je de verhaallijn niet?

Als je een boek gaat schrijven, is het verhaal niet onbelangrijk. Daar komen lezers tenslotte voor. Er zijn veel schrijvers die beginnen met schrijven, en wel zien waar het schip gaat stranden.

Je kunt er óók voor kiezen om voorbereid aan de slag te gaan. Beschrijf welke gebeurtenissen plaatsvinden in het verhaal en welke personages daarbij betrokken zijn.

Extra tip: Deel het verhaal op in verschillende scenes. Vervolgens kun je deze scenes met elkaar verbinden. Deze werkwijze werkt overzichtelijker en laagdrempeliger voor jezelf.

Stap 4: Schrijf gewoon

Ben je perfectionistisch of wil je alle pagina’s in de juiste volgorde schrijven? Dat is een mooi doel, maar niet altijd haalbaar. Soms komt er niets in je op of bedenk je spontaan een bepaalde gebeurtenis.

Bekijk ook:
De wetenschap bewijst: chagrijnige vrouwen zijn betere leiders

Probeer gewoon door te schrijven – ook al is het een onsamenhangend verhaal. Het is belangrijk dat je – zeker tijdens de beginfase – niet te perfectionistisch bent. Hele pagina’s of hoofdstukken schrijven hoeft niet altijd.

Tijdens de eindfase ga je alles met elkaar verbinden en maken onsamenhangende stukjes niets meer uit.

Stap 5: Geef inspiratie de ruimte

Komt er spontaan iets in je op? Of schrik je ’s nachts wakker van een goed idee? Het zou zonde zijn als je het de volgende dag weer kwijt bent. Als je een boek wil schrijven, dan zijn deze spontane ideeën ontzettend waardevol voor je verhaal.

Zorg ervoor dat je altijd iets bij je hebt om op te schrijven – pen en papier of de notities van je smartphone. Schrijf het kort en bondig op. Op een later moment kun je alles gedetailleerd uitwerken.

Stap 6: Genieten, genieten en nog eens genieten

Een boek schrijven en uitgeven is spannend. Daar is geen twijfel over mogelijk. Zelfs de doorgewinterde schrijvers voelen nog steeds een adrenalinekick en slapen niet rustig tot het antwoord van de uitgever.

Probeer niet volledig te verdrinken in je spanning. Een boek schrijven is ontzettend leuk – ongeacht het antwoord van de uitgever.

Van foutjes leer je en deze neem je mee tijdens je correctieronde of voor een volgend boek dat je gaat schrijven. Door ervaringen ontwikkelen we als mens en deze neem je mee in je persoonlijke rugzakje.

2.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.