Bij een ongelukkig huwelijk denken ouders al snel aan hun kinderen. Hoe zullen zij reageren op het nieuws van een scheiding? Hoe zal het gaan met de voogdij? Er zijn talloze stellen die door deze zorgen toch besluiten bij elkaar te blijven.
De vraag is uiteraard of dit een gezondere keuze is voor de kinderen. Zouden die geen voorbeeld moeten krijgen van een gezonde relatie? Is een kille verstandhouding tussen hun ouders niet veel schadelijker? Dit zijn vragen waar psychologen zich al jaren over buigen.
Wat is het effect van een ongelukkig huwelijk op een kind?
Ruzie tussen ouders kan ontzettend veel stress bij kinderen opleveren. Psychologen zijn het er dan ook mee eens dat het beter is voor de emotionele toestand van het hele gezin als de ouders in dit geval uit elkaar gaan.
Kinderen pikken meer op dan volwassenen vaak denken. Ook als er geen ruzie plaatsvindt, is het dus mogelijk dat ze negatieve effecten ervaren van een ongelukkig huwelijk. Misschien uit zich dit pas op latere leeftijd, zeggen psychologen. Ze zullen niet weten hoe een gezonde relatie eruit ziet, en zullen kilheid tussen stellen als de norm zien.
Uiteindelijk is het belangrijk voor kinderen om hun ouders gelukkig te zien. Juist omdat kinderen zo oplettend zijn op hun omgeving, zullen ze emoties kopiëren van hun ouders.
Wat is het effect van een scheiding op een kind?
Sommige kinderen zullen sneller herstellen van een scheiding dan anderen. Dit ligt grotendeels aan de manier waarop ouders met de scheiding omgaan. Er zijn manieren om dit zo soepel te laten verlopen als mogelijk.
Een moeizame scheiding waarbij de ouders elkaar niet meer kunnen luchten, kan op latere leeftijd namelijk schade aanrichten. Dit uit zich bijvoorbeeld door problemen met de mentale gezondheid. Depressie en angststoornissen komen vaker voor bij volwassenen met gescheiden ouders. Ook impulsief gedrag en concentratieproblemen worden gelinkt aan scheidingen.
Een gezonde scheiding
Het lijkt een paradox, maar er is zoiets als een gezonde scheiding. Hierbij gaan de ouders vriendschappelijk uit elkaar, en wordt de stress op de kinderen beperkt. Veel psychologen zijn het erover eens dat dit de beste optie is.
Dit betekent niet dat kinderen hier geen last van zullen ondervinden. De transitieperiode kan ontzettend zwaar zijn. Het wennen aan de nieuwe situatie duurt gemiddeld zo’n 1 tot 2 jaar, waarna kinderen zich weer veilig en gemakkelijk voelen.
Een manier om een gezonde scheiding plaats te laten vinden, is door een mediator scheiding in te schakelen. Deze zorgt voor een goede communicatie tussen de ouders, zelfs als dat emotioneel zwaar is. Ook bij een pijnlijke scheiding, waarbij een partner bijvoorbeeld een affaire is aangegaan, is het namelijk belangrijk dat de kinderen de grootste prioriteit zijn.
Na de scheiding
Samen de kinderen blijven opvoeden kan lastig zijn na een scheiding. Als ouder speel je echter de grootste rol in de reactie van je kind. Een warme, vriendschappelijke relatie tussen de ouders is daarom ontzettend belangrijk. Zorg ook voor consistentie in de opvoeding.
Kinderen kunnen soms het gevoel hebben dat een scheiding hun schuld was. Zorg daarom dat je voldoende aandacht hebt voor je kind, en hem of haar laat zien dat dit niet het geval is.
Plaats een reactie