Wil jij een piercing laten zetten? Met deze tips weet je wat je te wachten staat 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Wil jij een piercing laten zetten? Met deze tips weet je wat je te wachten staat

Wil jij je eerste piercing laten zetten? Misschien ben je op dit moment stikzenuwachtig of kun je simpelweg niet wachten tot de dag van de afspraak. Of je zenuwachtig bent of niet, een goede voorbereiding is natuurlijk geen overbodige luxe.

Naast de vele tatoeages die je dagelijks tegenkomt op straat, geldt dit eveneens voor piercings. Je komt ze tegen op allerlei plekken. Zo zie je ze vaak in het oor, de neus of in de navel. Je kiest er dan ook zelf voor, of je je piercing laat opvallen of bewust kiest voor een onopvallende plek. Het hangt ook van je beroepsgroep af. Zo is het in sommige sectoren niet toegestaan piercings te dragen en moet je ook daar rekening mee houden.

Ben je er zeker van dat je een piercing wilt zetten en ben je op zoek naar wat tips die je hier doorheen loodsen? Wij helpen je graag!

1.      Voordat je je piercing laat zetten: Welke piercing gaat het worden?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker als je een piercing laat zetten, is het belangrijk dat je je hierop gaat voorbereiden. Ongeacht of het de eerste keer is of dat je een pro bent op dit vlak.

Weet je al welke piercing je laat zetten en op welke plek? Mocht je dit nog niet weten, dan is dit de eerste stap die je gaat zetten. Er zijn verschillende piercings die je kunt kiezen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden:

  • Navelpiercing;
  • Tepelpiercing;
  • Tongpiercing;
  • Helix;
  • Neuspiercing;
  • Lippiercing;

Je eindbeslissing hangt eveneens af van je pijngrens. Hoewel een piercing sneller is gezet als een tatoeage, moet je niet vergeten dat het pijn gaat doen. Daar kunnen we moeilijk omheen draaien. Zo is bijvoorbeeld een tepelpiercing zetten veel pijnlijker dan een helix.

Twijfel je hierover? Je mag het gerust navragen bij de tattoo-shop. Of misschien ken je iemand in je omgeving die hier ervaring mee heeft.

Ieders pijngrens is anders en iedereen ervaart het zetten van een piercing anders. Voor de één is het pijnlijk dan voor de ander.

Wil jij een piercing laten zetten? Met deze tips weet je wat je te wachten staat 16

2.      Waar laat je je piercing zetten: Zoek naar een goedgekeurde shop

Het is niet moeilijk om een plek te vinden waar je je laat piercen. De meeste tattoo-shops doen óók piercings en hier mag je een afspraak maken.

Voordat je je definitieve afspraak maakt, raden we je aan vooraf onderzoek te doen naar de shop. Zoek naar reviews van andere klanten en naar geldige vergunningen van de GGD – dit kan je checken op de officiële website van de GGD.

Een piercing laten zetten is niet zomaar iets en het is dan geruststellend om te weten dat je dit laat doen door professionals, die werken met goedgekeurde materialen.

3.      Ben je angstig? Schaam je niet en geef het aan

Een piercing zetten is – over het algemeen – minder ingrijpend als een tatoeage. Voor je het weet sta je weer buiten en is het allemaal achter de rug. Misschien ben je angstig voor de pijn of voor het onbekende.

Zeker als het je eerste piercing is, is het moeilijk om te bepalen wat je precies staat te wachten.

Als je erg zenuwachtig bent, dan mag je dit gerust aangeven aan degene die je piercing gaat zetten. Het is niet de bedoeling dat je in paniek raakt of dat het zetten van je piercing een traumatische ervaring wordt. De meeste professionals hebben hier ruime ervaring mee en loodsen je er stap voor stap doorheen.

4.      Informeer altijd na de nazorg

Is het zetten van je (eerste) piercing achter de rug? We weten bijna zeker dat je opgelucht en blij bent dat het achter de rug is. Hoewel de voorbereiding en het zetten zelf erop zitten, ben je nog niet helemaal klaar.

De nazorg van je piercing is eveneens zo belangrijk. Zo voorkom je dat de plek gaat ontsteken. Het beste is om hiernaar te informeren bij de tattoo-shop zelf. De medewerkers hebben hier het meeste verstand van. Verder kun je het volgende doen:

  • Was je handen als je je piercing gaat reinigen;
  • Blijf eraf;
  • Vermijd minimaal twee maanden het zwembad;
  • Houdt de plek droog;
  • Gebruik een speciale zalf of spray voor piercings;

Het verschilt per persoon en per piercing wanneer deze helemaal genezen is. Normaal gesproken duurt dit minimaal een halfjaar tot een jaar. Merk je dat de plek gaat ontsteken? Of neemt de pijn niet af? Neem direct contact op met de tattoo-shop om je piercing na te laten kijken.

5.      Let op: Wanneer mag je de piercing verwisselen?

De meeste piercings worden gezet met zweerknopjes en deze zijn vrij simpel. Het zijn niet de mooiste sieraden, maar ze zijn wel degelijk belangrijk. Deze knopjes zorgen ervoor dat de wond goed kan genezen en het gaatje niet dichtgroeit. Na een bepaalde periode mag je de piercing verwisselen voor iets anders – bijvoorbeeld voor een ringetje.

Wanneer je de piercing mag verwisselen hangt opnieuw sterk af van de plek en van het advies van de tattoo-shop. Dit varieert tussen enkele maanden tot een jaar. Het is vooral belangrijk dat de piercing niet meer irriteert of pijnlijk is, voordat je deze verwisseld.

Als je hierover twijfelt, mag je contact opnemen met de shop. Ook als je het spannend vindt om de piercing te verwisselen – wat helemaal niet erg is – dan mag je dit opnieuw in de shop laten doen.

Bekijk ook:
Voorbereiden tattoo: Dit is de beste voorbereiding op jouw toekomstige tatoeage!

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.