Zelfontdekking door een nieuwe lens: Verken de invloed van de Chinese filosofie op persoonlijke groei
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Op zoek naar jezelf? De Chinese filosofie geeft jou dit advies!

Ben jij op zoek naar ‘je ware zelf’? Probeer je zoveel mogelijk je geluk te vinden door dingen te doen die je écht leuk vindt? Ben jij op zoek naar een studie, werk, hobby of partner die bij je past? Dan doe je het verkeerd volgens de Chinese filosofie.

Westerse kijk

De Chinese filosofie is een andere manier van denken, een nieuwe kijk op het leven die jou misschien wel kan helpen. De Chinese filosofie was razend populair op Harvard, het werd zelfs als vak gegeven door hoogleraar Michael Puett. Hij vertelde dat het in het Westen normaal is om op zoek te gaan naar je ware zelf, om te ontdekken wie jij bent.

We stippelen een plan uit dat goed is voor ons, wat bij ons past. Het geeft een gevoel van vrijheid door je geluk te volgen. We gaan op zoek naar werk, en een studie die bij onze persoonlijkheid past. Wat studenten vaak ook doen na hun opleiding, is op reis gaan, om te bedenken wat ze echt willen.

Bekijk ook:
Zo begin je met het stellen van persoonlijke doelen

’Het zelf’’

In de Chinese filosofie bestaat ‘’het zelf’ niet, er is geen ware ik. Een zoektocht naar jezelf zou volgens Chinese denkers zoals Confucius of Mencius niet de oplossing zijn. Zij stellen dat we niet één homogeen wezen zijn, maar juist complex en chaotisch. We zijn een mengsel van tegenstrijdige gevoelens en neigingen die continu veranderen. Wie je dus denkt te zijn, is slechts een selectie van fragmenten in je leven die je toevallig bent tegengekomen, en daar in bent blijven hangen. Dit neemt niet weg dat je er niet goed in kan zijn, of geen talent hebt, maar het idee dat je een persoon bent die sommige dingen wel of niet leuk vindt, of in sommige dingen wel of niet goed is, beperkt je tot wat je allemaal kan zijn.

Omdat we vaak een onveranderlijke kijk op onszelf hebben, beperken we ons tot rollen die we in het verleden speelden. Maar in een veranderende wereld moet je leren beslissingen te nemen rekening houdend met een complex zelf.” – Michael Puett

Bekijk ook:
Quarterlifecrisis? Zo ga je er mee om!

Jezelf overstijgen

Wat je dus volgens de Chinese filosofie níet moet doen, is een patroon volgen. De focus compleet leggen op hobby’s, beroepen of mensen waarvan je denkt dat ze bij je passen. De Chinese filosofen geloven dat je jezelf moet overstijgen, en niet op zoek moet gaan naar zo’n patroon, maar een patroon juist moet doorbreken. Zo kun je de wereld op andere, betere manieren openen. Breek met wie je denkt te zijn, zodat je als mens kan veranderen en kan groeien. Zo overstijg je jezelf.

Bekijk ook:
Stress onder millenials nog steeds niet afgenomen

De filosofen zeggen dat het belangrijk is de kijk op de wereld uit te breiden, zodat er plaats is voor nieuwe inzichten, nieuwe talenten en zo blijf je ontwikkelen. Door voor activiteiten te kiezen waar je geen motivatie voor hebt, geen zin in hebt of waarvan je altijd hebt gezegd dat ze niet bij je passen, ga je op zoek naar ware interesses en ware talenten. Want het beeld dat deze activiteiten niet bij je passen is volgens de Chinese filosofie slechts een patroon waarin je bent gerold, een beeld dat is gevormd en een illusie die is ontstaan door toevalligheden in jouw kinderjaren en verdere ontwikkeling.

Kortom: Stap uit je comfortzone, en kies eens héél iets anders dan dat wat ‘bij jou past’. Spring in het diepe en ga nieuwe uitdagingen aan. Je bent meer dan alleen een persoon met een referentiekader. Ik ben wel heel benieuwd wat jullie van de Chinese filosofie vinden, laat het me weten in een reactie hieronder!

Poll Hoe benader jij persoonlijke ontwikkeling?

Zelfreflectie en persoonlijke analyse47.4%
Actief nieuwe vaardigheden leren21.1%
Reizen en culturele ervaringen opdoen26.3%
Netwerken en van anderen leren5.3%
📊 Bekijk resultaten
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.