Nederlandse tradities: fietsen door de regen, directe gesprekken, Sinterklaasvieringen, en oranjegekte op Koningsdag. Welkom in de wonderlijke wereld van Nederland!
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Nederlandse tradities en gewoontes die de rest van de wereld niet begrijpt

Ons land is er een van de tradities. Veel Nederlanders zijn hier trots op, en houden ze dan ook maar al te graag in stand. Maar hoewel veel tradities voor ons jaarlijks of zelfs dagelijks terugkeren, kunnen ze voor anderen als nogal ongewoon worden ervaren. Want het hebben van veel (vooral ouderwetse) tradities betekent nu eenmaal ook dat er soms iets tussen zit waar ze in de rest van de wereld maar weinig van begrijpen. Daarom nemen we vandaag een kijkje in een aantal van de meest opmerkelijke Nederlandse tradities en gewoontes:

Een overvloed aan fietsen

Fietsen: het Nederlandse symbool van vrijheid en duurzaamheid. Waar elk pad leidt naar avontuur en de fiets meer is dan vervoer; het is een levenswijze.

Of het nu regent of niet, de fiets is bij veel mensen in Nederland altijd wel van de partij. Hele dorpen en steden zijn voorzien van fietspaden, bakfietsen zijn niet meer weg te denken en overal waar je in het verkeer om je heenkijkt kom je fietsers van alle leeftijden tegen.

In Nederland groeien we al snel op met een fiets, maar voor veel buitenlandse bezoekers blijft dit toch een vreemd beeld. Zeker aangezien er soms ook nog eens van alles wordt vervoerd op de fiets. Een kind voorop, een kind achterop én twee tassen aan het stuur; Een gewoonte waar vooral toeristen toch echt even aan moeten wennen tijdens hun eerste bezoek.

Bekijk ook:
Waarom was volgens zoveel mensen 'vroeger alles beter?'

Directheid in communicatie

Een open boek: Nederlanders en hun ongefilterde, directe manier van communiceren. Waar eerlijkheid de norm is en blad voor de mond nemen niet in het woordenboek staat

Deze gewoonte (en eigenlijk ook wel een kleine traditie) is natuurlijk afhankelijk van de persoon die je voor hebt staan, maar duidelijk is inmiddels wel dat Nederlanders relatief een stuk directer zijn dan de rest van de wereld.

Veel Nederlanders draaien er niet omheen en zijn zoals gezegd ‘recht voor z’n raap’. Niet iedereen zal dit op ieder moment waarderen, maar echt van opgekeken wordt er niet. Voor de rest van de wereld is dit wel anders. Deze manier van communiceren wordt door hun soms als bot of te direct gezien. Echt ongelijk kunnen we ze daarin ook niet geven natuurlijk.

Bekijk ook:
Gekke opvoedtips van vroeger

Het Sinterklaasfeest

De magische reis van Sinterklaas: Pakjesboot 12 vaart door de Nederlandse wateren, vol met cadeaus en pepernoten, klaar om de harten van jong en oud te verwarmen.

Deze eeuwenoude Nederlandse traditie mocht natuurlijk niet ontbreken in de lijst. Het Sinterklaasfeest is bij iedere Nederland wel bekend en zorgt jaarlijks weer voor een enorme hoeveelheid aan cadeaus, speculaas, chocoladeletters en nog veel meer.

Daarnaast komt Sinterklaas rondom 5 december regelmatig langs in de Nederlandse woonkamers, en ook het zetten van de schoen is iets dat iedereen weleens heeft gedaan. Tel dit allemaal bij elkaar op en het is niet heel vreemd om te bedenken dat de rest van de wereld deze traditie op z’n zachts gezegd niet helemaal begrijpt.

Bekijk ook:
Zo vierden we Sinterklaas in oorlogstijd

Spaarzaamheid

Nederlandse tradities en gewoontes die de rest van de wereld niet begrijpt 12

Dat Nederlanders ‘gierig’ kunnen zijn is een beeld dat bij de rest van de wereld al langere tijd bestaat. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van de persoon, maar dat Nederlanders over het algemeen spaarzaam kunnen zijn valt lastig te ontkennen.

Daar tegenover staat wel dat Nederlanders tegelijkertijd ook veel geven aan goede doelen. De vraag is of dit genoeg is om ooit nog van ons nogal zuinige imago af te komen?

Bekijk ook:
Deze vreemde attracties zag je vroeger in het circus

Koningsdag

Oranje boven! Koningsdag in Nederland: een zee van oranje, vrolijke gezichten, en nationale trots. De dag waarop heel Nederland samenkomt om feest te vieren.

Tot slot: Koningsdag. Een dag die – net als het Sinterklaasfeest – op de werelderfgoedlijst staat. Op deze dag staat oranje tompouce, een bezoek van de koning (of koningin) en grote feesten natuurlijk centraal.

Voor veel buitenlandse toeristen is dit laatste vaak een reden om Nederland te bezoeken tijdens deze dag. Maar of ze deze opmerkelijke traditie ook echt helemaal begrijpen valt te betwijfelen..

Poll Hecht jij veel waarde aan de Nederlandse tradities en gewoontes?

Ja, erg veel47%
Een beetje33.3%
Nee, niet echt19.7%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.