Kobalt: kinderarbeid voor je mobiele telefoon 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Kobalt: kinderarbeid voor je mobiele telefoon

We vinden het opladen van een mobiele telefoon, een game-controller of een koptelefoon tegenwoordig vanzelfsprekend, sterker nog, het is niet meer weg te denken uit ons leven. De technologische vooruitgang vergemakkelijkt ons leven. Maar wat veel mensen niet weten, of willen weten dat er veel kinderen onder erbarmelijke omstandigheden leven of zelfs sterven om ons in onze luxe te kunnen voorzien. Laten we eens een kijkje nemen in de kobaltmijnen, want zonder kobalt kunnen wij onze telefoons en andere apparaten niet opladen.

Wat is kobalt?

De naam kobalt komt van het woord ‘kobold’. Het werd in de 18de eeuw ontdekt. Kobalterts werd vaak per vergissing gedelfd, omdat het lijkt op andere waardevolle metaalsoorten. Men dacht vroeger dat kobolden uit wraak kobalterts in de grond stopten voor het verstoren van de grond. Kobalt trekt arseen aan, wat giftig is. Tegenwoordig wordt kobalt gebruikt als bestanddeel voor oplaadbare batterijen.

Kinderen als mijnwerkers

In Congo zit veel kobalt in de grond. In het land werken veel kinderen, soms vanaf hun zesde levensjaar elke dag in de mijnen om deze gevaarlijke erts te delven. De omstandigheden zijn zwaar en gevaarlijk, er komen regelmatig kinderen om doordat tunnels instorten of ziek worden door het giftige arseen waarmee ze in aanraking komen. Er wordt gesproken over uitbuiting, kindermishandeling en dwangarbeid. Maar de winsten voor miljardenbedrijven zijn groot, kobalt is van groot belang, dus worden deze praktijken door hen ontkent of simpelweg gebagatelliseerd.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Apple aangeklaagd

Grote bedrijven zoals Apple, Tesla en Microsoft, die gebruik maken van kobalt voor in hun producten, zijn eind 2019 aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de dood en verwondingen die kinderen op hebben gelopen tijdens het werken in de mijnen. Mensenrechtenorganisatie International Rights Advocates heeft deze zaak aangespannen namens de families van de slachtoffertjes. Veel mensen in het land zijn arm en worden voorgelogen of onder druk gezet, kinderen zijn goedkoop en door de extreme armoede is werken in de mijnen de enige optie die families nog hebben om inkomen te genereren. Volgens de mensenrechtenorganisatie weten bedrijven zoals Apple waar het kobalt vandaan komt en de omstandigheden waarin het wordt gedelfd. Dus worden zij verantwoordelijk gehouden voor de doden en gewonden.

Toezicht op kobaltmijnen

Sinds deze grote techbedrijven zijn aangeklaagd wordt er beter toezicht gehouden op de omstandigheden rondom de kobaltwinning. Maar er werken nog steeds kinderen in de mijnen. Het is ironisch dat wij online, vanaf onze mobiele telefoon geld doneren aan een goed doel, terwijl de oorzaak van deze ellende in onze handpalm ligt. De rechtszaak loopt nog, Apple, Tesla en Microsoft laten weten niet op de hoogte te zijn geweest van de werkomstandigheden rondom de kobaltwinning.

Bekijk ook:
Dit zijn de populairste namen van jongens en meisjes wereldwijd
2.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.