Nadat je de klap hebt overleefd en verwerkt dat een van je ouders, of je laatst overgebleven ouder, krijg je de volgende klap en dat is het afhandelen van de erfenis. In de boedel kunnen ook schulden vallen die in bepaalde gevallen kunnen overgaan op de erfgenamen. Zo maar een erfenis aanvaarden is dus niet verstandig. Maar naast schulden kunnen ok bepaalde rechten overerven, bijvoorbeeld rechten die te maken hebben met intellectueel eigendom. Auteursrechten of bijvoorbeeld een merkregistratie kunnen overgaan op de erfgenamen die die rechten dus ook juridisch kunnen beschermen tegen eventuele inbreuk.
Ouderlijk huis
Je kan als erfgenaam ook te maken krijgen met het verzorgen en verkopen van je ouderlijk huis. Je wilt het verkopen, want zelf heb je er niet veel aan, maar dit is zeker niet makkelijk. Een aantal belangrijke zaken worden hier uitgelegd. Het kan zijn dat je laatst overgebleven ouder is overleden. Dan was het dus de enige eigenaar van de koopwoning. In dit geval valt de woning volledig in het nalatenschap. Dat betekent dat alle erfgenamen alle rechten en plichten erven van deze woning. De erfgenamen zijn dan ook verantwoordelijk voor het tijdelijk beheer van de woning. Het is tijdelijk, want meestal gaat de woning in de verkoop.
Als de overledene een mede-eigenaar was, is het allemaal anders. Dit is het geval bij samenwoners, gehuwden en geregistreerde partners. In hoeverre de woning dan in het nalatenschap valt is afhankelijk van het testament. Wanneer er geen testament is wordt er een hele andere procedure in gang gezet. Meestal blijven de partners in de woning wonen. Dit betekent wel dat de langstlevende de hypotheeklasten moet betalen. Daarnaast zijn er nog een aantal juridische, fiscale en financiële zaken die een rol spelen. Het devies is om naar een specialist te gaan die jou hierbij kan helpen.
Beheren van de woning
Alle erfgenamen zullen diverse zaken met elkaar moeten afspraken als de woning te koop komt te staan. Zo moeten ze weten wie de post bijhoudt, wie de tuin onderhoudt en wie wat repareert indien dit nodig is. Deze zaken moeten ze onderling afspreken. Daarnaast moet je goed contact met de buren houden, zodat deze in geval van onraad contact met je kunnen opnemen. Daarnaast zul je met verzekeraars moeten kijken wat onder welke verzekering valt. Doordat je sommige spullen erft zullen een aantal spullen onder jouw verzekering vallen en niet onder die van je ouders.
Verkopen van de woning
Meestal zijn alle erfgenamen samen bevoegd om de woning te verkopen. Dit betekent dat ze in samenspraak een verkoopprijs moeten vaststellen waar iedereen het mee eens is. Daarvoor kan de woning niet in de verkoop gaan. Dan kan de executeur of kunnen de erfgenamen de opdracht tot verkoop van de woning aan een makelaar geven. Het is ook mogelijk om in bijzonder gevallen als deze de woning via sites als directhuisverkopen.com te verkopen. Deze helpen je hierin.
Plaats een reactie