Hete zomerdagen, het zweet breekt ons uit. Maar niet bij jou, want hoe warm het ook is, jij lijkt het altijd koud te hebben. Het maakt niet uit hoe warm jij je kleedt of hoeveel dekens er s ‘nachts op je bed liggen. De koude, die zit precies in je lijf en die gaat er niet meer uit. Jij weet het: je bent gewoon een échte koukleum en je kan er niet veel aan doen! Maar hoe komt het toch dat jij het altijd zo koud hebt? Is er een reden voor?
Ziekte
Het zou weleens kunnen zijn dat jij het altijd koud hebt, omdat je eigenlijk ziek bent of andere gezondheidsproblemen hebt. Je hoeft nog niet meteen in paniek te slaan, want dat is natuurlijk niet altijd de oorzaak. Gezondheidsproblemen zoals over- of ondergewicht kunnen ervoor zorgen dat jij het altijd zo ontzettend koud hebt. Ook bloedarmoede, ijzertekort, een griep of een slecht dieet kan de oorzaak zijn. Het is dus aangeraden om dit te laten onderzoeken door een dokter, zodat je gezondheidsproblemen kunt uitsluiten!
Stress en emoties
Een ander oorzaak kan stress zijn. Stress komt in deze tijd steeds vaker voor en laat zijn sporen achter op onze gezondheid. Stress heeft ook invloed op onze temperatuur en kan ervoor zorgen dat jij het altijd koud hebt. Stress brengt ook vaak emotionele momenten met zich mee, en ook deze emoties hebben invloed op jouw lichaamstemperatuur. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Toch bestaan er altijd manieren om met stress te leren omgaan en als het te moeilijk is, kan je nog altijd eens praten met een dierbare persoon of een professional.
Geslacht
Het feit dat je een vrouw bent, zou simpelweg de oorzaak weleens kunnen zijn. Vrouwen hebben het doorgaans sneller koud dan mannen. Hoe dat komt? Je lichaamstemperatuur wordt geregeld door je hormonen. Bij vrouwen overheersen de oestrogenen, de vrouwelijke geslachtshormonen. Oestrogenen beïnvloeden de lichaamstemperatuur, waardoor de temperatuur bij vrouwen lager ligt.
Ook de spiermassa speelt een rol bij de temperatuurregeling. Spiermassa produceert warmte en mannen hebben van nature nu eenmaal meer spiermassa dan vrouwen. Hierdoor hebben ze het minder snel koud en moeten vrouwen harder werken om de lichaamstemperatuur hoog te houden (daardoor is er minder energie voor de handen en voeten= ijspegelhanden én – voeten bij vrouwen).
Geluk
Volgens Canadees onderzoek is ook je geluksgevoel van grote invloed op je lichaamstemperatuur. Voel jij je in de zevende hemel? Dan is de kans groot dat jij het altijd lekker warm hebt! Omring jezelf met je vrienden en familie en doe dingen die je happy maken!
Wat kan je doen?
Sluit eerst uit of de oorzaak niet je gezondheid is, want als dat zo is dan moet je die gezondheidsproblemen natuurlijk zo snel mogelijk aanpakken. In andere gevallen zijn er een aantal tips die je kunt toepassen zodat je het altijd (of toch vaker) lekker warm krijgt, je vindt ze hieronder!
– Eet voldoende: eten is energie en je lichaam gebruikt die energie om je temperatuur op pijl te houden. Wanneer je niet voldoende eet, kan het dus zijn dat je het koud blijft hebben. Eet dus voldoende én gezond (voornamelijk vitamine b-12 en ijzer zijn belangrijk voor je temperatuurhuishouding).
– Laat je masseren: een massage is niet alleen ontspannend, het zorgt ook voor een betere bloeddoorstroming en dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat jij het lekker warm krijgt! Kijk je partner dus eens met lieve puppy ogen aan!
– Slaap goed: een goede nachtrust is belangrijk voor vele redenen en ook je lichaamstemperatuur is daar één van.
– Beweeg wat vaker: ook lichaamsbeweging is goed voor je bloedsomloop, waardoor het goed is voor je lichaamstemperatuur. Dat wil niet zeggen dat je meteen een marathon moet gaan lopen, maar elke dag 20 minuten wandelen of regelmatig zwemmen helpt al héél veel.
Plaats een reactie