in , ,

NiceNice LOLLOL

Haarverzorging: wat je echt moet weten over je haar

Wikkel jij ook een handdoek om je hoofd om je haar te drogen? Fout!

Haarverzorging wat je echt moet weten over je haar

Mooi haar, dat willen we toch allemaal. Mooie, gezonde en glanzende haren zorgen ervoor dat jij een goede indruk maakt en zorgen voor een aantrekkelijk uiterlijk. Wist je dat er in Brazilië zelfs een speciaal woord voor bestaat: Cafuné. Dat onvertaalbare woord geeft het gevoel weer dat je krijgt als je met je handen door het haar gaat van iemand waarvan je houdt. Extra reden om goed voor je haar te zorgen en daar bestaan nogal wat misverstanden over.

1. Vet haar

Bij ieder haar op je hoofd zit ook een talgkliertje. Het talg dat hier geproduceerd wordt, is bedoeld om je hoofdhuid soepel te houden en te beschermen. Op den duur komt de talg ook op je haren. Bij de een is de talkproductie meer overvloedig dan bij de ander. Heb jij last van vet haar, gebruik dan een speciale shampoo en laat verder je haar zoveel mogelijk met rust. Föhnen, stylen maar ook veel borstelen en kammen zijn uit den boze, omdat het juist voor extra productie van talg zorgt.

Bekijk ook:
Dit zijn de musthaves voor de aankomende feestdagen

2. Haar wassen

Het haar bestaat uit schubben die open gaan staan als jij je haar wast met warm of lauw water. Talg en andere verontreinigingen worden met een shampoo weggespoeld. Je haar wassen met koud water heeft derhalve weinig zin om het te reinigen. Voor normaal haar is twee of drie keer wassen per week zeker voldoende. Als het haar net is gewassen blijven de haarschubben nog een tijdje openstaan en zijn deze kwetsbaar. Dat kan je oplossen met koud water en als je dat niet ziet zitten, gebruik dan bij voorkeur een goede conditioner.

3. Haar drogen

Even flink met een droge handdoek te keer gaan en dan die om je hoofd binden tot je haar droog is? Helemaal fout! Zoals hierboven beschreven is je haar na het wassen tijdelijk kwetsbaar en moet je het voorzichtig behandelen. Het beste is om het haar met een zachte handdoek te deppen en het daarna droog te laten worden op een natuurlijke wijze. Een föhn veroorzaakt schade aan je haar. Heb je in de ochtend tijdgebrek, was je haar dan wellicht in de avond.

Bekijk ook:
Krijgen jongeren voorrang op de IC?

4. Bescherm je haar

Haar is gevoelig voor diverse chemische stoffen, chloor en zout behoren daartoe. Dat betekent dat zwemmen weliswaar erg goed is voor je lijf maar dat een zwemkap gebruiken juist is om je haar te beschermen. Hetzelfde geldt voor de zon. Inmiddels weet iedereen dat de huid goed beschermd moet worden tegen de zon als deze krachtig is. Het ultraviolet van het zonlicht dringt ook door in de cellen waaruit je haar is opgebouwd. Dat merk je vaak doordat de kleur lichter wordt. Dat betekent echter ook dat je haar is beschadigd door de straling. Gebruik een sjaal of een hoed om je haar te beschermen.

5. Extra aandacht voor lang haar

Lang haar kan prachtig staan maar heeft ook extra zorg nodig. Als je haar echt lang wordt dan zijn dat de uiteinden daarvan al jaren oud. Behandel daarom je haar met voorzicht en soms is de schaar je beste vriend door af en toe een stukje af te knippen.

Bekijk ook:
Beginnen met fitness in 2021: de 4 grootste valkuilen

Haarverzorging

Bekijk ook: 

Veteran

Geschreven door Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat zijn de voordelen van palletranden?

Dit zijn de 10 gevaarlijkste gedetineerden ter wereld