Valt het jou nog op hoeveel zwerfafval er in onze steden en ook daarbuiten ligt? Wellicht denk je dat de gemeentereinigingsdienst dat wel opruimt of er anders landelijke acties voor zijn. Helaas valt dat tegen en omdat het meeste zwerfafval plastic is, komt het uiteindelijk toch in de oceaan terecht. Daar vormt het een bijdrage aan de plastic soep die zich aan het ontwikkelen is. Wat is zwerfafval en waarom moet je zwerfval opruimen?
Wat is zwerfafval?
Wat is zwerfafval precies? Zwerfafval betreft al het afval dat niet in de prullenbak terechtkomt, maar in de natuur. Het gaat dus niet om een specifieke soort afval, maar om afval dat op straat of in de natuur terechtkomt. Vaak is dit verpakkingsmateriaal van consumpties of sigaretten.
Ik ben er nog niet uit. Moet ik rokers zien als bewuste of onbewuste (groot) #milieuvervuiler Die #peuken zijn chemische fabrieken, slecht voor alles en iedereen die leeft! Wanneer komt er nu éindelijk een #banopdefilter #Filtersigaretwegermee #zwerfinator pic.twitter.com/2h7uqHAuqv
— Hilde Hofland (@HoflandHilde) August 21, 2021
Waarom zwerfafval opruimen?
Zwerfafval is dus afval dat in de natuur of op straat terechtkomt. Maar waarom zou je zwerfafval opruimen? Zwerfafval betreft vaak afval dat slecht afbreekbaar is. Daardoor blijft het lang in het milieu. Het afval kan bijvoorbeeld de bodem verontreinigen en zorgt ervoor dat ongedierte welig tiert. Dieren kunnen erin verstrikt raken en soms eten ze het afval zelfs op, waarbij het in het lichaam terechtkomt en niet of nauwelijks afgebroken kan worden. Het is dus echt belangrijk om zwerfafval op te ruimen.
Waar is de meeste vervuiling?
Het grootste gedeelte van deze vervuiling ontstaat in de landen met de grootste bevolking zoals China en India en dat is ook logisch gelet op simpelere rekenkunde met aantallen. Maar ook in het westen kunnen we er wat van. Daarbij zijn er ook vragen die beantwoord zouden moeten worden zoals waarom ‘we’ als klant van McDonalds zo vaak de verpakkingen zomaar op straat gooien, terwijl er overal grote bakken voor staan opgesteld.
Wat is een zwerfinator?
Wat is een zwerfinator? Eigenlijk kun je beter vragen: wie is de Zwerfinator? Dirk Groot woont in Purmerend en wellicht is deze stad dan ook de schoonste in ons land wat betreft zwerfafval. Hij heeft in zijn carrière inmiddels al meer dan 400.000 stukken afval opgeruimd. Inmiddels is zijn bijnaam ‘De Zwerfinator’. Een zwerfinator is dus iemand die zwerfafval opruimt.
Maar voor het opruimen, fotografeert Dirk Groot ieder stuk zwerfafval. Bij de foto voegt hij ook de locatie en tijd toe. Daarna moet hij ook nog handmatig toevoegen welk materiaal, merk en andere bijzonderheden er te onderscheiden zijn. Want juist die analyse maakt zijn werk zo belangrijk. Hierdoor is al veel inzicht verkregen in de plaatsen waar zwerfafval wordt gedumpt en het soort dat het meest voorkomt.
#Kampioen #Zwerfinator Dirk Groot in de Kampioen van de ANWB februari 2020: #Topper! pic.twitter.com/WbwpnZ1h7V
— GoClean de Achterhoek (@AchterhoekGo) February 25, 2020
Door zijn werk in Purmerend kan de gemeente veel doeltreffender schoonmaken en afvalbakken plaatsen. Ook zijn er bedrijven die overgestapt zijn van plastic verpakkingen op minder vervuilend materiaal. Dit omdat bleek dat bepaalde verpakkingen veel voorkwamen bij scholen of andere plaatsen waar de jeugd zich verzamelde. Indien er meer zwerfinators zouden zijn in ons land, kunnen ook andere steden het voorbeeld van Purmerend volgen.
Mission Mars van de Zwerfinator
De Zwerfinator organiseert ook regelmatig acties waarbij iedereen kan helpen. Zo was er de Mission Mars. Hierbij werd iedereen verzocht de Plastic Avengers App op de smartphone te zetten en de wikkels van mars en andere chocoladerepen buiten te fotograferen en daarna uiteraard ook uit de natuur te halen. Uit de onderzoeken van Dirk Groot is namelijk gebleken dat dit zwerfafval op de derde plaats komt wat betreft weggegooide rommel in ons land . Door duidelijk te maken voor hoeveel afval de hele grote merken soms verantwoordelijk zijn, probeert de Zwerfinator zowel de producenten als de consumenten tot een ander gedrag te bewegen.
Na de geweldige apotheose in september, die niet kwam, begonnen we de elfde maand van #MissionMars met 10 plastic wikkels. pic.twitter.com/N7RWyvmP2T
— Lekjutters Vijfheerenlanden (@Lekjutter) October 1, 2021
Helpt statiegeld?
Daarvan is Dirk Groot ten stelligste overtuigd. Inmiddels is dat ook weer praktisch te toetsen met het statiegeld op petflessen met kleinere inhoud. Deze kwamen tot dusverre zeer vaak voor onder het zwerfafval, net als blikjes. De Zwerfinator heeft samen met anderen al jaren gestreden voor statiegeld op kleine petflessen en ook blikjes. Dat kwam voort uit het feit dat het vrijwel zinloos bleek om dit afval te blijven opruimen. De aantallen bleven toenemen en dat geldt nog steeds voor blikjes. Maar waar we als volk geen moeite lijken te hebben met het overal weggooien van rommel, lijkt dat ineens de veranderen indien die rommel geld waard is. Dirk Groot verwacht dan ook erg veel van de nieuwe statiegelden.
Waarom gooien ‘we’ rommel in de natuur?
De experts verbazen zich vaak over het feit dat veel rommel op straat of in de natuur terecht komt ondanks het feit dat er ook bakken staan waarin dat kan worden gedeponeerd. Ze wijten dat aan een gebrek in de opvoeding. Het is blijkbaar nog steeds zo dat de meeste ouders zich meer druk maken om hetgeen hun kinderen (of partners) eten of drinken dan wat ze met de verpakking doen. Rommel moeten anderen maar opruimen. Vaak ontstaat zwerfafval uit gemakzucht.
Hoe ga jij om met verpakkingen en ander afval buiten?
Plaats een reactie